Berta Sándor

Kiszabadult a thaiföldi uralkodói család megsértése miatt perbe fogott programozó

Egy thaiföldi bíróság felmentette az ellene felhozott vádak alól azt a programozót, akit a helyi uralkodói család megsértése miatt pereltek be és akartak elítélni.

A Bangkok Post cikke szerint a 41 éves Surapak Phuchaisaeng ellen tavaly szeptember 2-án emelt vádat az ügyészség, azóta előzetes letartóztatásban volt. Az óvadékkal kapcsolatos beadványt a hivatal elutasította. Az ügyet tárgyaló bíróság azonban véget vetett az eljárásnak, amikor kimondta: a felperes nem tudja minden kétséget kizáróan bebizonyítani, hogy a férfi valóban elkövette az uralkodói család megsértését azáltal, hogy rágalmazó bejegyzéseket tett közzé a Facebookon.

A testület az indoklásában közölte: a vádlott notebookjában talált HTML-adatokat akár harmadik személy is elhelyezhette. Korábban kiderült, hogy a lefoglalt készüléket valaki még azelőtt bekapcsolta, hogy a rendőrségi szakértők megvizsgálták volna. Suparak Phuchaisaeng természetesen borzasztóan megkönnyebbült az ítélet hallatán.


Surapak Phuchaisaeng

Thaiföldön nagyon komoly büntetésekre számíthatnak azok akik bírálni merik a királyi párt, Bhumibol Adulyadej uralkodót és feleségét, Sirikitet, illetve a család többi tagját. A hatalom előszeretettel alkalmazza a helyi Btk. 112-es paragrafusát az ellenzéki politikusok és aktivisták elhallgattatására. Az uralkodócsalád megsértéséért esetenként 3-tól 15 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki. Tavaly novemberben 4 SMS írásáért összesen 20 év letöltendő börtönre ítélték a 61 éves Ampon Tangnoppakult, aki tagadta az ellene felhozott vádakat és kijelentette: még azt sem tudja, hogy kell SMS-t küldeni. A férfi idén májusban elhunyt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kisemlős #2
    Nálunk mikor vezetik be? :-))
  • bvalek #1
    Ket fogalmat kene definialni ebben a cikkben: azt hogy "A hatalom" es azt hogy "ellenzéki politikusok és aktivisták". Ugyanis rendszeresen valtogatja egymast a kormanyban a ket fo politikai mozgalom, hol az egyikuk az ellenzek, hol a masik (a kiraly hatalma meg amugy is szimbolikus mint az angoloknal). Most akkor ki is a csunya elnyomo? Miert van a nyugati sajtonak ellenzek-fetise? Akar milyen szarhazi kerul ellenzekbe, rogton a demokracia szent ore lesz belole, meg a magyarorszagi kommunista utodpart is. Szanalmas.