Napi Online

Filmesek szerint a Google segíti a kalózkodást

A Google még mindig nem szűri ki találatai közül a kalózoldalakat, a hollywoodi filmipar európai forgalmazói ezért csatlakoznak az európai filmesek tiltakozásához − közölte az Euractivval Christopher Marcich, a Motion Picture Association európai elnöke.

Az internetes keresések nagyjából kilenctizedét bonyolító amerikai óriás általában azzal védekezik, hogy a keresési találatokat relevancia szerint sorrendbe állító algoritmusa, a PageRank semleges, tehát a cég nem avatkozhat bele a találatok listájába − a jogerős szerzői jogi ítéleteket azonban számításba fogja venni. A filmipar szerint azonban ez egyáltalán nem igaz: a főként reklámbevételeiből viruló Google valójában csak időhöz akar jutni, miközben továbbra is lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy könnyedén eljussanak az illegális tartalmakhoz; a filmesek ezért jogi lépéseket is kilátásba helyeztek. A Google szóvivője szerint a cég minden tőle telhetőt megtesz a szerzői jogi kérdésekben − néhány hónapja már egy felugró ablak is figyelmezteti a felhasználókat, ha tiltott területre tévednek.

Marcich utalt a Google-lel kapcsolatos másik európai lázongásra, a nyugati országok sajtójának panaszkodására is. A Google határozottan és végül sikeresen lobbizott a kalózkodás elleni brutális amerikai törvényjavaslat, a SOPA ellen a sajtószabadságra hivatkozva, ám ha saját érdekeiről van szó, akkor megfeledkezik ezekről ez elvekről − érvelt a filmipar képviselője, megemlítve, hogy a Google a közelmúltban megfenyegette a teljes francia sajtót, hogy kihagyja keresési találataiból. A francia újságok − és a hozzájuk csatlakozó német, illetve olasz lapok − követelik kormányuktól, hogy adóztassa meg az internetes forgalom elterelésével nekik hatalmas károkat okozó netes céget; a Google nem fizet nekik azért sem, hogy szövegeik felhasználásával javítja algoritmusait, ami szintén károkozásként értékelhető. A panaszok eljutottak Francios Hollande francia elnökhöz is, aki szerint különösen zavaró, hogy a Google európai központja Írországban van, amivel az adózás alól is kivonja magát.

Két eljárást is folytat az Európai Bizottság a Google-lel szemben. Az amerikai vállalat egy 2010-ben indult vizsgálatot megalapozó gyanú szerint a reklámpiacon visszaél domináns pozíciójával és versenykorlátozó magatartást folytat. Ezen túlmenően néhány hete a Google személyes adatok kezeléséről szóló politikájának tavalyi lazításával is foglalkozik az EB.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!