Berta Sándor

Doménnevek lefoglalását bírálták amerikai képviselők

Tengerentúli politikusok nem tartják legálisnak, hogy a helyi kormányhivatalok a szerzői jogsértés elleni harcra hivatkozva doménneveket foglalnak le.

Jason Chaffetz republikánus képviselő, illetve két demokrata kollégája, Jared Polis és Zoe Lofgren levelet írtak Eric Holder igazságügyi, valamint Janet Napolitano belbiztonsági miniszternek. A levélben többek között rámutattak, hogy a doménnevek lefoglalásakor sérült az érintett üzemeltetők szabad véleménynyilvánítási joga. Az amerikai kormányhivatalok 2010-ben indították le az In Our Sites nevű akciót, amelynek keretében 839 portál, köztük a Ninjavideo, a megaupload.com és a torrent-finder.com doménnevét szerezték meg. Az ügyben szintén érintett Puerto 80 spanyol cég nemrég kapta vissza a korábban lefoglalt Rojadirecta.com és Rojadirecta.org doménneveket.


A három képviselő példaként a dejaz1.com nevű hip-hop blog ügyét említette. Szerintük az lett volna a törvényes eljárás, ha a 2008 Pro IP törvény alapján az üzemeltetőt legkésőbb az intézkedés után 60 nappal tájékoztatták volna az intézkedésről, ebben az esetben ugyanis legalább 35 napja lett volna a védekezésre. Az Amerikai Zeneipari Szövetség (RIAA) ráadásul azt állította, hogy a honlapon másfél éven keresztül elérhetők voltak a 2300 zenei anyagra mutató hivatkozások, később viszont kiderült, hogy a linkek és a feltöltött tartalmak többsége legális forrásból származott, a hivatkozások jelentős részét ugyanis az előadóművészek és a kiadók helyezték el.

Chaffetz, Polis és Lofgren azt szeretnék, ha az ügyben érintett hivatalok az eddiginél pontosabb információkat adnának az In Our Sites akcióval és annak hátterével kapcsolatban. A programot hivatalosan a belbiztonsági minisztérium és az Egyesült Államok bevándorlási és vámhivatala (ICE) felügyeli.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!