Berta Sándor

Visszalépett a Dotcom-ügy bírája

A MegaUpload-alapító kiadatásával kapcsolatos eljárást David Harvey bíró tárgyalta volna, de miután bírálta az Egyesült Államokat, ezért úgy döntött, hogy inkább visszaadja az ügyet.

David Harvey néhány nappal ezelőtt keményen kritizálta az Egyesült Államokat és ellenezte, hogy a Transzatlanti Partnerség (TPP) program keretében Új-Zélandon szigorítsák a szerzői jog védelmét. A bíró szerint a TPP a földrajzilag elszigetelt szigetország számára azt jelentené, hogy még a DVD-régiókódok megkerülését vagy feltörését is bűncselekménynek minősítenék. Kijelentette: "A TPP és az amerikai Digital Millennium Copyright Act (DMCA) ratifikálása esetén a DVD-régiókódok feltörésére vagy megkerülésére már nem lesz lehetőség, az ilyen jellegű tevékenység tilos lesz. Aki ilyesmit tesz, az bűnöző lesz. De mi már találkoztunk az ellenséggel és ez az USA."


A bíró az internetes jogi ügyek szakértőjének számít a szigetországban, ezért tárgyalta volna ő Kim Dotcom MegaUpload-alapító kiadatási ügyét is. A kijelentése után azonban levonta a konzekvenciákat és elfogultságra hivatkozva visszaadta az ügyet. Jan-Marie Doogue, a kerületi bíróság vezető bírója így kommentálta kollégája döntését: "Felismerte, hogy azok a kijelentései, amiket nemrég az egyik internetes konferencián az egyik szerzői jogi dokumentummal kapcsolatban tett, megkérdőjelezhetik a pártatlanságát és a visszalépést tartotta a megfelelő reakciónak." Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy vajon Harvey magától döntött így, vagy esetleg az Egyesült Államok nagykövetsége is nyomást gyakorolt volna rá.

Kim Dotcom kiadatási ügyének tárgyalását nemrég idén augusztus 6-ról jövő március 25-re halasztották, ezért Kim Dotcom kénytelen további 8 hónapot házi őrizetben tölteni. Az ügyet Nevin Dawson bíró kapta meg, aki februárban engedélyezte, hogy a férfi óvadék ellen szabad lábra kerülhessen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • caius marius #7
  hüjje
 • Zoliz #6
  Hambizabáló, denveri gyilkos dotcomok
 • nextman #5
  Mert melyik nemzet artatlan, es nem kovetett el soha semmit a szomszedai ellen?
  Lehet, hogy megbunhodnek, de ennyi erovel barki megbunhodhet meg...
 • halgatyó #4
  Asszem, az usa népszerűsége rohamosan csökken a világban. Nem is csoda. Mindent megtesznek ennek érdekében.
  És nagy ívben lesz***ják a népszerűséget. Amíg fegyver van a kezükben megtehetik.

  Ám egyszer eljön az az idő -- nagyon remélem, hogy eljön! -- amikor mindezért meg fognak bűnhődni, ahogy a világtörténelemben mindenki megbűnhődött. A baj az, hogy többnyire nem a bűnök elkövetői, hanem generációkkal később, ártatlanok fizették meg a mocskok aljasságának az árát.
 • caius marius #3
  Gyökér usákok!
 • TARTYOM #2
  Megfélemlítés rulz.
 • FoodLFG #1
  Kim Dotcom - The Interview
  http://youtu.be/ZvrRaeHD5TE

  Annyira nevetséges és átlátszó már ez az egész ügy. -.-