SG.hu

Magyarország ötödik az internet szabadságát tekintve

A Freedom House által végzett, 47 országot vizsgáló, az internet és a digitális média átfogó értékelését célzó kutatás rangsorában Magyarország az előkelő 5. helyen végzett, Észtország, az Egyesült Államok, Németország és Ausztrália mögött.

Hazánk a 2012-es keltezésű listán maga mögé utasította a hatodik helyen szereplő Olaszországot és a nyolcadik helyen végzett Egyesült Királyságot. A felmérés egy 21 kérdéses, három témakört felölelő kérdőív alapján készült. Egyrészt az internet-hozzáférés kormányzati, infrastrukturális és gazdasági akadályait kívánta feltérképezni. Másrészt a tartalom korlátozására irányuló törekvéseket vizsgálta, beleértve a weboldalak szűrését, blokkolását, a cenzúra, öncenzúra megjelenését, a tartalom sokszínűségére vonatkozó manipulációt és a digitális média társadalmi és politikai aktivitásra való felhasználását.

Harmadrészt a felhasználói jogok megsértése esetén rendelkezésre álló lehetőségeket vette számba, ezen keretek között a jogi védelmet és az online tevékenység esetleges következményeit gyűjtötte össze. A jelentés megállapítja, hogy Magyarországon senki sem korlátozza a sávszélességet, a routerek, switchek egyéb eszközök használatát, azok a távközlési társaságok tulajdonában vannak. A törvény értelmében az internetet és a távközlési szolgáltatásokat kizárólag váratlan támadások, szükséghelyzet, válság esetén vagy honvédelmi célból lehet szüneteltetni. A legismertebb közösségi oldalak: Facebook, Twitter és a legnagyobb tárhelyszolgáltatóként számon tartott YouTube, valamint a nemzetközi blogszolgáltatások, web 2.0-szolgáltatások szabadon hozzáférhetőek és számos magyar nyelvű blogszolgáltatás is elérhető.


Magyarországon nem létezik semmiféle technikai szűrés, nincs cenzúra a honlapok blogok, szöveges üzenetek tekintetében, és nem létezik más módszer sem, amely megakadályozná a tartalomhoz való hozzáférést. Bárki indíthat blogot, weboldalt, bármilyen felületen kifejezheti véleményét – tartalmazza a Freedom House jelentése.

Bár a 2010-es szabályozás kritikusai azt állították, hogy a terület szabályozása nem egyértelmű fogalmakat és magas bírságrendszert használ – ami öncenzúrához vezethet és dermesztő hatással lehet az újságírás egészére –, nincs azonban olyan online médium, amelyre bírságot szabtak volna ki az új szabályozás alapján. A jelentés kiemeli, hogy az NMHH internetes hotline-szolgáltatást működtet nem hatósági eljárás, hanem társadalmi felelősségvállalás keretében, többek között a gyermekpornográf tartalmak kiszűrésére.

A tanulmány megállapítja, hogy a szerzői jogi jogsértések a polgári és a büntetőjogi szabályozás hatálya alá tartoznak. A kutatás hangsúlyozza, hogy öncenzúra létezésére csak anekdotikus bizonyítékok szolgálnak, és megállapítja, hogy nem is annyira az állami, hanem a gazdasági és politikai nyomás vezethet egyáltalán efelé, de konkrét esetek az öncenzúra létezését nem igazolják. A magyar információs kínálatot sokszínűnek minősíti a tanulmány, kiemelve, hogy a két legnagyobb hírportálnak, az Indexnek és az Origónak naponta 750 ezer látogatója van, de a civil szervezetek, kisebbségek és vallási közösségek is rendelkeznek megfelelő számú online hírforrással. Mint írják, a blogoknak kiemelkedő szerep jut a véleménynyilvánításban és véleményformálásban.

A tanulmány megállapítja, hogy a 2011-ben elfogadott alaptörvény védi a sajtó szabadágát és sokszínűségét, ugyanakkor nincs olyan szabályozás, amely kifejezetten az online véleménynyilvánítást védené. A jelentés kitér a törvényben garantált szerkesztői függetlenségre és a médiatörvény által bevezetett újságírói forrásvédelemre is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Vorpal #8
  Vicces dolog ez a kuruczinfo - ugye nyilván költői kérdés ez, hisz, a szólás szabadsága addig terjed, amíg nem sérti mások jogait. Ezt is korlátozza egy társadalmi szerződés nyilvánvalóan, hisz ha nem így lenne, akkor én követelhetném holnaptól a szúrásszabadságot és leszúrnék mindenkit aki nem tetszik és jogom lenne hozzá?

  Azzal meg ne is kezdjük, hogy a kurucz csak igazat mond. A nagy igazmondóság mindig csak addig terjed, amíg mondjuk nem kell elbírálni a fájlcserélésről alkotott képünket, ami meg lopás, csak sokan csinálják és nem lehet tömegesen akasztani. Hipokritizmus.

  Felesleges objektivitás keresni a szólásszabadság mögött. A realitás amiben élünk csak egy modell amit arra találtunk ki, hogy mi emberek eligazodjunk a világban és ez szubjektív. Okosan, de lehet határokat szabni.
 • Hirvaer #7
  Itthon is annyira elől állok az internet szabadságát tekintve, hogy a netem minden előzetes bejelentés nélkül időszakosan random időtartamokig szabadságolja magát..
 • Petko #6
  A 52m43s-nél levő jelenetet próbáltam beilleszteni.
 • Petko #5
 • Nailyenugysincs #4
  na ez az h akk most h is van ez a fene nagy szabadság? persze azt tudom h szabad országban szabad ember azt mond amit szabad.
 • Cat #3
  A kuruc.info nem magyar domain, nem magyarországon van a szerver, és nincs felette joghatósága a magyar államnak. (Ha lenne már zárva lenne.)
 • Sippie #2
  nekem is egyből a kurucinfo jutott eszembe a "Magyarországon nem létezik semmiféle technikai szűrés, nincs cenzúra a honlapok blogok, szöveges üzenetek tekintetében" szöveg hallatán.
 • Nailyenugysincs #1
  ha ennyire szabad ez az ország és mindent ki lehet nyilvánítani akk miért akarták/ják megszüntetni a kurucinfot?