MTI

Oroszországban cenzúra fenyegeti az internetet

Oroszország a Freedom House elnevezésű nemzetközi jogvédő szervezet szerint azon államok között van, ahol cenzúra fenyegeti az internetet.

A kedden közzétett, és az orosz hírügynökségek által ismertetett listára azok az államok kerültek, ahol a következő egy éven belül jelentős romlás várható az internet szabadsága terén, s a felsorolásban Oroszország mellett Jordánia, Thaiföld, Venezuela és Zimbabve szerepel. A tanulmány az internet szabadságának mértékét vizsgálta, s a lista élére Észtország, az Egyesült Államok és Németország került. A 37 országot felölelő listán Oroszország a 22. helyre került.

A jelentés vonatkozó része megállapította: "A független televíziózás megsemmisítése és a sajtó szabályozásának megszigorítása után 2000-2001-ben Oroszországban az internet maradt az egyetlen viszonylag szabad platform a politikai nézetek társadalmi kifejtésére és megvitatására, és viszonylag kevéssé volt kitéve cenzúrának. "Most azonban az internet szabadsága zsugorodóban van annak ellenére, hogy könnyebbé vált hozzáférni" - mutatott rá a dokumentum, s az egyik fő problémaként a bloggerek fokozódó üldözését emeli ki. Megemlítette, hogy az internet- és a mobil szolgáltatókra nem ritkán nyomást gyakorolnak egy-egy honlap blokkolása érdekében, és hogy a szolgáltatók nem kis részét állami struktúrák ellenőrzik. Összességében a Freedom House az internetet Oroszországban "részben szabadnak" minősítette.

Nemrég súlyos aggodalmakat váltott ki, hogy a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) illetékese egy tanácskozáson felvetette a gmail és a hotmail levelező rendszerek, valamint a skype internetes telefon oroszországi betiltásának lehetőségét, mert ellenőrizetlen használatuk a titkosszolgálat szerint súlyos biztonsági veszélyeket rejt. Kormánytisztviselők ugyan haladéktalanul cáfolták, hogy terveznék e rendszerek tiltását, de az illetékes főhatóságok megbízást kaptak a kérdés vizsgálatára.

Április közepén a közbeszerzések honlapján az internet szabályozásának külföldi tapasztalatait összegző tanulmányra jelent meg kiírás: az e szempontból vizsgálandó országok körében szerepelt egyebek között Kína és Fehéroroszország is. Ezzel kapcsolatban Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin kormányfő sajtótitkára cáfolta, hogy a tanulmány célja korlátozások bevezetése lenne, s hangsúlyozta, hogy kizárólag az internetes tartalmakkal kapcsolatos felelőség jogi szabályozást akarják tanulmányozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #1
    mint mindenhol...