MTI

Internetszűrőt vezet be a török kormány

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű jogvédő csoport aggodalmának adott hangot amiatt, hogy tudomása szerint a török információ-technológiai hivatal (BTK) a jövőben az internet-hozzáférést korlátozó szűrőszoftver használatát tenné kötelezővé a polgárok számára.

A BTK február 22-én ismertette a világhálón való szörfölésre vonatkozó új szabályokat, amelyek értelmében augusztus 22-től a török internetezőknek négy szűrési lehetőség (család, gyerekek, háztartás, standard) közül kell választaniuk, így a preferált kategóriától függően bizonyos honlapokat nem tudnak majd megnyitni. A sajtószabadságot védő párizsi székhelyű szervezet kedden kiadott közleményében keményen bírálta a tervezett szűrőrendszert. "Ez az intézkedés az európai emberi jogi egyezmény és egyben a török alkotmány megsértését is jelenti" - fogalmazott az RSF.

"Az internethez való korlátlan hozzáférés mindenki számára érintetlen kell, hogy maradjon" - olvasható a dokumentumban. A nemzetközi csoport úgy véli, hogy a gyerekek esetében a szülök feladata a korlátozás, nem pedig a hatóságoké. Az RSF információi szerint a bianet.org nevű török emberjogi portál ügyvédei is felszólították a kormányt, hogy változtasson az internet korlátozásával járó tervezeten. A jogvédő honlap elérhetőségét korábban - 2007 júniusában - egy rövid időre már korlátozta egy olyan szűrőprogram, amely a török kormány biztonsági szolgálatainak "fekete listája" alapján dolgozott.

"Nem akarunk még egyszer ilyen helyzetbe kerülni" - szögezte le Erol Önderoglu, a Bianet főszerkesztője, aki attól tart, hogy a nyártól működésbe lépő új szűrőszoftvernek áldozatul esnek majd a kritikus hangvételű internetes oldalak. Az RSF március 11-én közzétett, az "Internet ellenségei 2011-ben" című jelentésében Törökország is helyet kapott a "megfigyelés alatt álló országok" listáján. Törökországban jelenleg több mint 7 ezer honlap elérhetőségét korlátozzák, sok esetben anélkül, hogy erről bírósági határozat született volna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Turós Makkos #1
    Gondolom majd fel is fogják telepíteni a törökök ezt a szoftvert...

    ... valami kamu virtuálgépbe ...