HENT hírlevél

Jogvédelem vagy cenzúra Olaszországban?

Olaszországban július 6-án döntenek arról, hogy bírósági döntés nélkül lehessen tartalmakat töröltetni, illetve blokkolni a hozzáférést külföldi honlapokhoz, amennyiben szerzői jog megsértésének gyanúja merül fel. Egyesek cenzúráról beszélnek, mások üdvözlik a szerzői jog védelmében történő határozott fellépést.

Olaszországban július 6-tól az olasz hírközlési szabályozó hatóság (AGCOM) széles körű hatáskört kaphat az internetes tartalmak kezelésében. A javaslat szerint az AGCOM bírósági ítélet nélkül 48 órán belül távolíttathat el tartalmakat honlapokról, illetve akadályozhatja meg akár külföldi honlapokhoz való hozzáférést is, ha a szerzői jogi jogosultak bejelentése alapján szerzői jog megsértésének a gyanúja merül fel.

Az AGCOM minden típusú honlap felett hatalmat gyakorolhatna, legyen szó hírportálokról, céges oldalról, blogokról vagy privát személyes oldalakról. Ezzel a szabályozással Olaszország lehet az első ország a világon, ahol bírósági végzés nélkül, közigazgatási eljárásban kötelezhetnek multimédiás tartalom eltávolítására a nyilvános médiából. Az AGCOM tagadja, hogy cenzúrára használná jogkörét, a hatóság szerint ez egy szükséges és hatékony eszköz a digitális kalózkodás ellen. A szabályozást a kezdetektől támogatta az olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi.

A szabályozás ellen több szervezet is kampányba kezdett, akik honlapjaikon és közösségi oldalakon toborozzák a tiltakozókat, az internet szabadságának védelme érdekében. A tiltakozáshoz már két hacker csoport, az Anonymus Italy és a Lulzsec Italy is csatlakozott. A hackerek elindították az "Operation Italian Internet Freedom" hadműveletet, amelynek keretében meghackelték az AGCOM honlapját, amely ennek következtében egy ideig elérhetetlen volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hangulati #3
    az internettel sem tortenik semmi mas, mint barmi massal tortent eddig. majd 20 ev mulva, amikor mar altalanosan elfogadott lesz, hogy a wc-ben is online kamera van, a "De jo az elet a wc-ben,
    ha latjak, hogy szarsz,
    a tv-ben " kezdetu gyermekdal hatasara, nos, akkor mi mar dedszulok leszunk, ha leszunk..., akkor majd visszanezunk, hogy mi tortent a vilaggal? fejlodik... belaim! gondolkozzunk! (oszt mennek)
  • hangulati #2
    pontosan. de ez mar nagyon-nagyon regen megtortent.
  • echo #1
    durva, hgoy mennyire kevesen értik ezeknek a fontossságát. úgy fogják bevezetni mindenhol a nagyobb ellenőrzést és felügyeletet, hogy a nép érdemben meg se nyikkan.