Berta Sándor

Izraeli IT-befektetéseket veszélyeztet az igazságügyi reform

A közel-keleti állam az igazságszolgáltatási rendszer átalakítását tervezi, a következmények miatt aggódnak a helyi csúcstechnológiai ipar képviselői.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök új, jobboldali kormánya nemrég az igazságszolgáltatást reformját célzó javaslatokkal állt elő. Az egyik elképzelés a bírói kinevezések feletti politikai ellenőrzés megerősítésére irányult, miközben gyengítené a Legfelsőbb Bíróság azon képességét, hogy jogszabályokat semmisítsen meg, vagy a kormány intézkedései ellen döntsön. A reformtervek miatt tízezrek vonultak az izraeli városok utcáira. Az emberek attól tartanak, hogy a változtatások átpolitizálják az igazságszolgáltatást és veszélyeztetik annak függetlenségét.

Yoav Tzruya, a JVP kockázati tőkealap partnere szerint a befektetők elsősorban a stabilitás, a korrupció és a megbízható igazságszolgáltatási rendszer miatt aggódnak. "Azt hiszem, lesz néhány beruházó, aki a stabilitással kapcsolatos aggodalmak miatt a korrupcióval vagy bármi mással kapcsolatban több akadályt gördíthet különösen egy új alapkezelő elé" - mondta. Barak Eilam, egy korábbi izraeli hírszerző tiszt, aki jelenleg a NICE felhőalapú szoftverszolgáltatót vezeti, azt nyilatkozta, hogy soha nem volt problémája azzal kapcsolatban, hogy Izraelt, mint befektetési célpontot értékesítse, de ez a helyzet gyorsan megváltozhat. Azok a nagybefektetők ugyanis, akikkel évek óta partneri kapcsolatban állt, éles kérdéseket kezdtek feltenni neki az igazságügyi reformmal kapcsolatban. "Egyelőre nem vonnak ki semmilyen befektetést, de egyfajta óvatossággal figyelik a dolgot" - mondta a 47 éves férfi.

Egy több mint 270 üzleti és gazdasági szakértőből - köztük volt központi banki tisztviselőkből és Netanjahu tanácsadóiból - álló csoport nyílt levele szerint az igazságügyi reformok "veszélyt jelentenek Izrael gazdaságára". A miniszterelnök hivatala nem kommentálta a híreket a Reuters hírügynökségnek, de egy vezető üzletemberekkel tartott találkozón azt közölte, hogy a reformok a hosszadalmas jogi eljárások csökkentésével fellendítenék a növekedést, miközben az igazságszolgáltatás független maradna. "A reform nemhogy nem fog ártani a gazdaságnak, de még meg is lendíti azt" - tette hozzá egy szóvivő.


A diktátorok kézikönyvében az első pontok között szerepel a bíróságok függetlenségének felszámolása, Lengyelország és Magyarország ezen már rég túl van

Az izraeli technológiai cégek számára a független jogrendszer kulcsfontosságú a fő eszközük, a szellemi tulajdon védelme szempontjából és egyes vezetők azt hangsúlyozták, hogy a Netanjahu-kormány tervei miatt fontolóra vehetik a külföldi letelepedést. Mindezek tükrében egyáltalán nem volt meglepő, hogy egy nappal azután, hogy Netanjahu és Bezalel Smotrich pénzügyminiszter elutasította azokat az aggodalmakat, hogy a javaslatok ártanának a gazdaságnak. Eynat Guez, a Papaya Global vezérigazgatója bejelentette, hogy kivonja a bérszámfejtő rendszerháza pénzét Izraelből. "Mindenki tudja, hogy Izrael a bonyolult diplomáciai kérdések miatt sosincs biztos talajon. De most hozzáadjuk ezt a reformot, amelyről végül kiderül, hogy árt a demokráciának, ez végzetes csapás" - jegyezte meg Guez.

Netanjahu kormánya szerint a reformra azért van szükség, hogy megfékezzék az aktivista bírákat, akik szerinte beleszóltak a politikai döntéshozatalba. "Senki sem fogja károsítani a szellemi tulajdonjogokat és a megállapodások tiszteletben tartását, olyan értékeket, amelyek számunkra szentek, és amelyek a kritikus tesztet jelentik" - emelte ki a kormányfő. Hillel Fuld, egy startup marketing tanácsadója szintén "felesleges hisztériának" minősítette a felháborodást. "Még mindig vezető helyen állunk, az izraeli technológia nem megy sehová. Ha az emberek pénzt vonnak ki, akkor az az ő veszteségük, nem a miénk" - mutatott rá.

A palesztinokkal való konfliktus, valamint az egyház és az állam kérdései miatti megosztottságtól hemzsegő országban az izraeli technológiai szektor általában kimaradt az érzékeny politikai vitákból. Az ország gazdasági teljesítményének 15 százalékát, a munkaerő 10 százalékát, az export több mint felét és az adóbevételek egynegyedét adó iparágban azonban sokak számára érezhető riadalmat keltettek az igazságügyi reformjavaslatok. "Nagyon-nagyon keményen dolgoztunk azért, hogy Izraelt a befektetések egyik legjobb helyének tekintsék és ez nem a kormányzati politika vagy az adózási bánásmód miatt van így, hanem maguk a vállalkozók miatt. Ezt nagyon gyorsan el lehet veszíteni" - jelentette ki Adam Fisher, a Bessemer Venture Partners befektetési társaság partnere.

2015 óta a globálisan érdekelt izraeli csúcstechnológiai vállalatok mintegy 77 milliárd dollárt gyűjtöttek be, főként külföldi beruházóktól. Ebből 51 milliárd dollár 2020 és 2022 között érkezett, a rekordév 2021 volt, akkor 26 milliárd dollár folyt be. Fisher azt nyilatkozta, hogy aggódik, hogy az új kormány szembemegy a világ közvéleményével, árt Izrael hírnevének külföldön és egyesek számára kevésbé barátságossá teszi az életet otthon. Mélyebb nyugtalanságot okoz az egyre szélesedő megosztottság is a gyors tempójú és technológiai startupok sokaságának otthont adó Tel-Aviv, valamint az új kabinet és a telepespárti és vallásos pártok nacionalista hangvétele között.

Az Izraelben technológiai vállalkozásokat működtetők egy része számára az igazságügyi reformtervek jelenthették az utolsó cseppet a pohárban. "Nagyon fontos számomra Izrael" - mondta Eilam, magyarázva azt a nyugtalanságot, amely arra késztette, hogy írjon a NICE 8500 fős személyzetének, és ismertesse félelmeit. De hozzátette: "A részvényeseim iránt bizalmi felelősséggel tartozom. Amennyiben szükséges, értékelni fogjuk a helyzetet és úgy döntünk, hogy azt tesszük, ami a vállalkozás számára helyes."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!