Berta Sándor

Gyakorlatilag csődbe mehet Joel Tenenbaum

A jelenleg 28 éves amerikai állampolgár az ellene folyó per kapcsán világhírű lett, azonban aligha vágyott ilyen hírnévre. Az élete gyakorlatilag tönkrement.

Joel Tenenbaum még évekkel ezelőtt töltött le 30 zenei fájlt az egyik fájlcserélő hálózatból, de lebukott. Az ellene folyó eljárás 2003 szeptembere óta húzódik és 2009 nyarán 675 000 dolláros kártérítés megfizetésére kötelezték, ez dalonként 22 500 dollárt jelent. Még nem lehet tudni, hogy a per mikor zárul le.

"Az ügyem visszakerült a kerületi bíróságra és egy új bíró fogja tárgyalni. Azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy a letöltések idején még iskolás voltam, most pedig már doktori címem van és ősztől tanítani fogok. Őszintén szólva azt kívánom, hogy gyorsan érjen véget ez az egész, mert már nagyon elegem van a stresszből. Amennyiben ki kellene fizetnem a 675 000 dollárt, akkor gyakorlatilag azonnal csődbe mennék. Az elmúlt hat évben asszisztensként dolgoztam az egyetemen és ezzel nem keres az ember túl sokat. De ha nem kellene semennyit sem fizetnem, az eddigi életem akkor is ráment. A honlapomon, a joelfightsback.com-on van lehetőség arra, hogy a felhasználók támogassanak. Sokan segítenek nekem. A PayPal rendszerén keresztül eddig 4000 dollár adomány gyűlt össze. Ez az összeg nagyjából fedezi a bírósági költségeimet, de a kártérítésre biztosan nem lenne elég."

"Sosem gondoltam arra, hogy a fájlcserélés milyen következményekkel járhat. Előtte a rádióból vettem fel a dalokat és sosem éreztem azt, hogy valami rossz vagy hibás dolgot csinálok. Ez olyan, mint amikor valaki tilosban parkol: legfeljebb kis büntetésre számít, de nem 10 000 dollárosra. Az ügyem és a magas büntetés nem hinném, hogy bárkit is visszatartana. A Napster, a Kazaa vagy a Limewire helyett ma az emberek a BitTorrentet használják. Az Egyesült Államokban 20 000 felhasználót állítottak bíróság elé fájlcserélés miatt. Én szerencsés helyzetben vagyok, mert a szüleim, a családom, a barátaim támogatnak, az ügyvédem ingyen véd, de nem mindenki mondhatja el ezt magáról" - nyilatkozta Joel Tenenbaum.

Az egykori fájlcserélő vélekedése szerint az Amerikai Zeneipari Szövetség (RIAA) nem fogja ejteni az ellene benyújtott inditványt, ugyanis rengeteg időt és több millió dollárt fektettek már eddig az eljárásba. A szervezet szerinte rossz célpontot választott, mert korábban számos albumot vásárolt meg csak azért, mert korábban letöltötte az adott együttes valamelyik dalát az internetről és az megtetszett neki. Elliott Smith három nótáját az egyik barátja mutatta meg neki, ezután az iTunes kínálatában szereplő összes Elliott Smith albumot megvásárolta. De a Nirvana és a Nine Inch Nails együtteseket sem ismerte korábban, azonban miután letöltötte néhány dalukat, gyorsan rajongó lett. Tenenbaum napjainkban a Pandora, a Grooveshark és a YouTube szolgáltatásait is használja. A sors iróniája, hogy az akkor általa illegálisan letöltött zeneszámokat ma már bárki legálisan meghallgathatja. Ez mindenképpen furcsa érzés a számára.


"Amennyiben valaki a munkahelyén ül és egy bizonyos nótát keres, arra elég a Pandora vagy egy másik streaming-szolgáltatás. De a fitneszcentrumban az iPodon való zenehallgatáshoz már nem elég a streaming. Mindig lesznek olyan emberek, akik gyűjtik a zenéket. Én a mai napig vásárolok albumokat, ezeket használtan az Amazonon szerzem be. Ugyan ebből nincs sok bevételük az adott művészeknek, de ez néhány esetben már nem is fontos. Van más módja is annak, hogy támogassam a zenészeket, például a koncertjegyek megvásárlásával. Tanulmányok rámutattak arra, hogy ha a felhasználóknak lehetőségük van a termékek tisztességes áron való megvásárlására, akkor élni is fognak ezzel a lehetőséggel. Amennyiben egy dal 99 centért jó minőségben tölthető le, akkor fizetnek ezért."

"Nem hiszem, hogy valaha is meg lehet állítani a fájlcserélést, túl egyszerű ahhoz, hogy megszüntethető legyen. Úgy vélem, hogy az átalánydíjas megoldások nem működnének az Egyesült Államokban, igazságtalan lenne azokkal szemben, akik soha nem töltenének le zenéket vagy médiafájlokat. hiszen olyan lehetőségért követelnénk tőlük extra pénzt, amit nem is használnak. Éppen ezért ellenzem ezeket az elképzeléseket. A zeneiparnak csak azt tudnám tanácsolni, hogy ha valóban megtanulta a leckét, akkor állítsa le az ellenem zajló pert" - szögezte le Joel Tenenbaum.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Reparamorf #24
    Rohadt szarházi bűnöző...
    -Golyót neki. Az ilyenek miatt van most a gazdasági válság.
    -Meg a pistike miatt... aki filmeket tölt le, ahelyett, hogy a minimálbérből élő szülei elküldenék moziba, naponta kétszer,a három testvérével együtt, és megvennék a legújabb játékokat.
  • duke #23
    "Joel Tenenbaum még évekkel ezelőtt töltött le 30 zenei fájlt az egyik fájlcserélő hálózatból, de lebukott. Az ellene folyó eljárás 2003 szeptembere óta húzódik"

    Micsoda ? 30 zenet, 2003-ban es meg mindig nem vegeztek ki ?
    Mi a fasz van ott amerikaba, mi ez toketlenseg ?
  • Baliquez #22
    Szerintem a veszteség nélkül sokszorosítható és kereskedelmi forgalmon kívül is elérhető szerzői jogvédelem alá eső termékekre (pl. zene v. video) NEM vonatkozhatnak azok a jogszabályok amelyek pl. műtárgyakra (szobor, festmény) vagy képeskönyvekre - utóbbiak nem sokszorosíthatók eredeti vagy azt igen megközelítő állapotukban.

    Jogalkotóknak fel kellene ébredni vagy hamarosan kínos lesz a trombitás ébresztés - ha egy zene jó, akkor elmegyek az együttes koncertjére és/vagy támogatom (akár like-al, akár látogatottsággal, akár pénzzel) és/vagy megveszem a lemezét/koncertfelvételét. Ugyanígy, ha egy film jó, akkor megnézem moziban, 3D-ben, óriásvásznon és/vagy like-olom, és vagy megveszem a hozzá kapcsolódó merchandising derdidaszt.

    De ugyanez van szoftverrel is: kipróbálok - és erre a 30 napos próbaverzió/limitált verzió sajna édeskevés - több célszoftvert, aztán mikor döntési pozícióba kerülök megrendelem (sokmillióért!) a cégemnek azt ami legjobban megfelelt. Lopom a szoftvert? Épp annyira mint amennyire autótolvaj az amikor valaki vásárlás előtt megy pár kört a kiválasztott autóval. Szép is volna ha közben igazoltatnák a rendőrök és csattanna a bilincs. Vásárolná-e a kocsit? Kötve hiszem.

    Vegyék tudomásul a zenekiadók, a filmkészítők és szoftverkiadók hogy ez már egy új korszak, és nem a felhasználó fogja kitalálni nekik az új üzleti modelleket hanem az az ő feladatuk! A felhasználó pedig - ameddig a kiadók mulasztásban vannak - nem büntethető, mert több szempontból is bizonyíthatóan anakronisztikus az üzleti modell ami alapján elítélnék.
  • M2 #21
    bankárok, ügyvédek, producerek - mind egy nagy közös népcsoporthoz tartoznak, akiket itt európában régóta annyira szeretünk...
  • hangulati #20
    ez jo.
  • FoodLFG #19
    copyright math
    http://youtu.be/GZadCj8O1-0
  • hangulati #18
    a legboldogabb ember lennek a vilagon, ha mindenki ingyen hallgatna a zenet, amit csinalok. hiszen azert csinaltam, hogy oromot okozzak masoknak.a tobbi az csak hab a tortan. valamelyik nap neztem egy steve gadd interjut. ott volt a franko. igaz, nem csak olyan zenesz van. van olyan is, mint a metallukaban, akit csak a penz erdekel. na, engem ezek meg nem.
  • georgesmatyas #17
    "eladtak 1 sláger zenét csomagban 11 másik szar számmal"
    ez kurvára így van :DDD
  • caius marius #16
    Itthon is kezdhetnè...
  • caius marius #15
    Te gondolom valamelyik gyökèr jogvèdö bèrtollnoka vagy... Monygyà le!