Berta Sándor

Dél-Afrikában nincs digitális tartalompiac

A dél-afrikai Copyright Review Commission legújabb jelentésében kiemelte, hogy az országban jelenleg gyakorlatilag nem létezik digitális tartalompiac.

A dokumentum készítői rámutattak, hogy a jelenségért nem csak az emberek tehetők felelőssé, hanem a különböző zenei cégek is. A felhasználók jelentős része egyszerűen letölti a dalokat a világhálóról, nem is érdeklik őket a legális ajánlatok, viszont ennél is komolyabb probléma, hogy a licencdíjak fizetésére kötelezett internetes zenei platformok gyakorlatilag évek óta megtagadják a megállapított összegek átutalását. A testület éppen ezért azt javasolta a kormánynak, hogy rendkívül gyorsan avatkozzon közbe, míg a jogvédőket arra ösztönzi, hogy pereljék be a renitens cégeket.

A Copyrigth Review Commission tagjai emellett azt is javasolták, hogy a kabinet vezesse be a Franciaországban kidolgozott három csapásos rendszert. Az illegális tartalmakat letöltők az első két alkalommal csak figyelmeztetést kapnának, míg a harmadik esetben feljelentenék őket szerzői jogsértés miatt. A szakértők hozzátették, hogy mindez csak az internetezők ellen jelenthetne megoldást. A licencdíj-fizetési kötelezettséget megtagadó portálokat egyértelműen felelősségre kell vonni a jogsértéseikért.

Jelenleg csupán az internetes zenei szolgáltatók mindössze 14 százaléka tesz eleget a fizetési kötelezettségének, a mobil szolgáltatók közül pedig mindössze egyetlen cég hajlandó fizetni. Mindez különösen azért érdekes, mert a világ más országaival ellentétben Dél-Afrikában rendkívül alacsonyak a szerzői jogdíjak. A probléma az, hogy a vállalatoknak egész egyszerűen nincs kedvük fizetni, mert nem akarják a digitális zenei üzlet elterjedését elősegíteni. Jelenleg ugyanis alig kereshetnek valamit a digitális zenei eladásokon. A kialakult helyzetet súlyosbítja, hogy a CD-eladások 2014-ig várhatóan több mint 10 százalékkal fognak csökkenni.

A teljes dél-afrikai szerzői jogi rendszer reformra szorul, mivel jelenleg ismeretlen fogalomnak számítanak a streaming-ajánlatok és a webcastok. Amennyiben nem sikerült megváltoztatni a helyzetet, úgy félő, hogy a Spotify és a többi szolgáltató kivonul a helyi piacról. Az illegális letöltések miatt Dél-Afrika évente több mint 50 millió dolláros bevételtől esik el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #10
  Ez teny, de azert nem lennek a helyukben. Eleg durva a rasszizmus arrafele.
  A feketek gyakran hordakban betornek egy-egy gazdagabb csaladhoz es ritualis csonkitasokat vegeznek rajtuk, eroszakoljak oket stb.
 • Cat #9
  valamiből csak megrendeztek pár éve egy fociVB-t.
 • caius marius #8
  "Jogvédőknek" bármennyi pénzt is adsz, az ablakon kidobott pénz. Kb. olyan, mintha otthon a csótányokat etetnéd.
 • hungi #7
  Csak ne higgyétek, hogy a dél-afrikai internetezők nádkunyhóban élő fekák.
  Maradtak ott fehérek elég sokan, jól mennek a bányák, apuka kicsi fiának meg abból a pénzből futná rá...
 • nextman #6
  MAsreszt az igy nem elkoltott penzt elkoltik masra, meg lehet tobb is lesz az allam bevetele. Pl. vesznek belole egy helyi keszitesu pulcsit, abbol a pulcsiarus vesz kajat, a pulcsi szovo hazat, etc.
 • Lazarus #5
  "Az illegális letöltések miatt Dél-Afrika évente több mint 50 millió dolláros bevételtől esik el."
  Teljesen hibás következtetés, ha nem lehet ingyen letölteni senki sem fog pénzt adni érte
 • ozdimorgo #4
  Pl.idő, villany, számítógép,
  hordozó (lemez, pendrivestb.)stb.
  Na ezekkel már ki is fizetted a jogdíjat, ha tetszik, ha nem...
 • Reparamorf #3
  Ha így van, akkor valóban követendő példa.
  Itt Európában és Amerikában fejőstehénnek nézik az állampolgárt.
  Minden árú annyit ér amennyit hajlandóak adni érte az emberek,
  a letöltésnél (ingyenes) is vannak kiadások, Pl.idő, villany, számítógép,
  hordozó (lemez, pendrivestb.)stb.
 • senki687 #2
  Készítesz 1 autót és eladod 1 embernek. Készítesz egy számot és eladod 1 milliárd embrnek. Na ezt nem értik meg Dél-Afrikában.
 • asgh #1
  Más szemszögből nézve meg a nyugati zenei lobbik által erőltetett, nyilvánvalóan működésképtelen szerzői jogi szabályozás szorul reformra és a dél-afrikai a követendő példa.