Berta Sándor

E-mailes kezelésekkel kísérleteznek a pszichológusok

Világszerte egyre jobban terjed az a gyakorlat, hogy a pszichológusok nem személyesen találkoznak a pácienseikkel, hanem e-mailben tartják velük a kapcsolatot.

Anette Kersting professzor a betegei egy részével még soha nem találkozott személyesen. A traumát átélt emberek kezelése kizárólag e-mailen keresztül történik, ennek ellenére a betegek elégedettek. Ugyanakkor a szakértők egy része szkeptikus az új gyakorlattal szemben. Az új módszer lényege annak felismerése, hogy egy terápiás kezelésnek nem kell feltétlenül zárt ajtók mögött történnie, sor kerülhet rá a virtuális térben is. Mindez egy tudományos kísérletnek tűnik pedig nagyonis mindennapossá válhat a közeljövőben.

Anette Kersting a Lipcsei Egyetemi Klinikum Pszichoszomatikus és Pszichoterápiás Klinikájának igazgatója és a kollégáival közösen különböző online terápiákat próbálnak ki az olyan pszichikai problémák kezelésére, mint a poszttraumatikus stressz, a háborús traumák vagy a gyász. Jelenleg Németországban a virtuális orvosi praktizálást kizárólag kutatási célokra engedélyezik. Bár sokan nyitottak ezekre a terápiákra, tény, hogy e kezelések a valódi orvos-beteg kapcsolatot nem helyettesíthetik. A szakembernél és csapatánál öt héten keresztül 200 olyan anya és apa vendégeskedett, akik a csecsemőjük elvesztését gyászolták.

"A terápia kizárólag az internetre korlátozódik. Három kezelési szakaszban a szülők részletesen leírják, hogy mit éreznek. A szakemberek válaszát a következő 24 órában megkapják. A projekt kiértékelése oda vezetett, hogy a szülők a hiányzó személyes kapcsolat ellenére nagyon bíznak a terapeutákban és a kezelés vége után 3 hónappal jelentősen jobban érzik magukat. Talán az elektronikus levelekben még jobban meg is nyílnak, mint a személyes beszélgetések során tennék" - jelentette ki Kersting.

A lipcsei szakemberek egy Hollandiában már évek óta sikeresen alkalmazott és a betegbiztosító társaságok által ott finanszírozott online terápiás módszert vettek át. A kezelést kidolgozó Alfred Lange professzor szerint ezt a gyakorlatot több ezer kiégési szindrómában, poszttraumatikus stresszben, viselkedészavarban, valamint depresszióban szenvedő embernél alkalmazták sikeresen. A kezelés hatékonyságát több tanulmány is alátámasztotta. Az előnyök közé tartozik a költségek csökkenése, egy online terápia egyharmadába kerül egy hagyományos terápiának, ráadásul a kezelés intenzívebb és rövidebb. Lipcsében a módszert már az evészavarokban szenvedőknél is használják. Az ajánlat minden olyan személy számára elérhető, akinek nincs ideje vagy kedve orvoshoz menni. Az internetes kezelések egyaránt alkalmazhatók félelem, depresszió, zaklatások és kapcsolati problémák esetén.

Jürgen Hardt, a Hesseni Pszichoterapeuta Kamara elnöke ugyanakkor óvatos az új kezelésekkel kapcsolatban és hangsúlyozta, hogy ezek csak bizonyos esetekben alkalmasak a hagyományos pszichoterápia kiváltására. Hátrány lehet, hogy a diagnózis alapvetően a páciens önértékelésére támaszkodik és az orvos kénytelen a beteg által elmondott dolgokra hagyatkozni. A személyes kapcsolat hiánya is inkább hátrányos, mint előnyös.

Tavaly júliusban már írtunk arról, hogy terjednek a webes egészségügyi kezelések. Lynn Bufka, az Amerikai Pszichológiai Szövetség (APA) tagja úgy vélte, hogy a technikai eszközök segítségével azokon az embereken is lehetne segíteni, akik elutasítják a szakemberek felkeresését, vagy akár nem tudnak vagy akarnak személyesen megjelenni egy terápián. Thomas F. Dwyer már 1973 augusztusában ismertetett egy olyan rendszert, amely interaktív televízió (IATV) segítségével alkalmas lehetne a pszichiátriai konzultációk lefolytatásához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • finizlik #4
  Amúgy a pszichológusnak nem az a lényege, hogy személyesen van a pácienssel és feloldja azt?
 • hdo #3
  Én a kettőnek az együttesét vélem a leghatékonyabb módszernek. Páciens leírja a gondolatait, írásban jobban össze tudja szedni, aztán első személyes találka alkalmával reflektálhat a pszichomókus.
 • Archenemy #2
  Szerintem mondjuk lehetne emailben jogosítványt is szerezni, meg hegedülni tanulni is.
 • Szefmester #1
  Ha még webkamerán keresztüli a beszélgetés még mindig hatékonyabb lehet mint csak így levélben. Na meg a beszélgetés gyorsaságát is elveszti az ember. Mert én hiába írok le a dokinak 3 oldalt egy érzést vagy gondolatot körbejárva alaposan, ha a doki a való életben az első 3 mondat után közbekérdezve mehetne a következő téma felé..

  Hiába olcsóbb egy ilyen kezelés ha egységnyi idő alatt a doki kevesebbet tud meg a problémáról.