Berta Sándor

Ultrabookok segítségével lesznek feltölthetők az okostelefonok

Meg nem erősített információk alapján az Intel a Qi technika tökéletesítésén dolgozik. Amennyiben a projekt sikeres lesz, úgy a jövőben az ultrabookokon keresztül tölthetjük majd fel a mobil készülékeinket.

A DigiTimes tajvani IT-portál arról számolt be, hogy a konszern a Qi technika segítségével könnyítené meg a mobil eszközök, például a mobiltelefonok feltöltését. A társaság egyelőre a tökéletesíti a technikát és az első kompatibilis termékek várhatóan 2013 harmadik negyedévében, az első Haswell processzorokkal egy időben jelenhetnek meg a boltok polcain.

A rendszer két részből áll. Az adókat az ultrabookokba, míg a vevőegységeket az okostelefonokba fogják beépíteni. Az alkatrészeket az Intel gyártja majd és az ígéretek szerint nem lesznek drágák. A stratégia hasonlít a 2003-as WLAN-kampányra, amelynek során a cég a Centrino platform piacra dobásakor egy csomag részeként árulta a processzort, a chipsetet és a WLAN-modult. Így akarta elérni, hogy a gyártók számára vonzó legyen az új platform. A stratégia bejött.


A cég nem erőlteti a mobil eszközök vezeték nélküli feltöltésének gyors elterjedését. Eleinte csupán néhány kompatibilis termék jelenne meg a piacon és csak évek alatt válna szinte megkerülhetetlenné a Qi technika. A Qi mögött egyébként a Wireless Power Consortium (WPS) áll. A technikát támogatja a Nokia, a Philips, a Research In Motion, a Samsung, a Sony és a Texas Instruments. A Qi nagyon kevés energiát fogyaszt és rugalmasan lehet vezérelni szoftverek segítségével, ráadásul az Intel saját kóddal is ellátja a Qi egységeket. Korábban az NTT DoCoMo és a Sharp is kifejlesztett a Qi technikával kompatibilis okostelefonokat, ezek azonban nagyon drágák voltak, így nem terjedtek el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nagylzs #11
    "ráadásul az Intel saját kóddal is ellátja a Qi egységeket"

    Miféle kódról van szó?
  • galocza #10
    ...és már most létezik.
    ...és nem csak erre felkészített eszközök etethetők vele.
  • galocza #9
    áhh, ahogy lejjebb a kollega ecsetelte: kár bonyolítani. egy rövid usb kábel a herevédőmben is elfér.
    nem beszélve arról, hogyha a 2 eszköz a lenti példám esetében a hátizsákban papás-mamást játszik, ott vmi előbb-utóbb letörik. pl a papa cerkája.
    a madzag rugalmasabb megoldás konkrét és átvitt értelemben is.
  • Komolytalan #8
    Egyszerűbb lenne egy kipattintható usb csatlakozót rakni az ultrabookokra, amire simán rá lehet dugni a telefont. Nincs töltési veszteség, és csodálkoznék ha drágább/lassabb lenne, vagy több helyet foglalna. És ugyanúgy le kell mellé rakni a mobilt.
  • AgentKis #7
    "A stratégia hasonlít a 2003-as WLAN-kampányra" De csak a stratégia, mert a hatótáv az nemigen.
    Lássuk csak: spórolok egy 10 centis 120 Ft-os vezetéket, hogy sokkal lassabban és sokkal több energiát elpazarolva tölthessem a mobilomat? Hát kétlem, hogy erre akkora igény lenne, mint arra, hogy 15 méter, akár több helységen áthúzott lengő mozgó kábel helyett WLAN-t használjak...
  • GabenBFG #6
    És vezeték nélkül töltöd?
  • galocza #5
    a dolog lényege és értelme számomra, hogy "fal" nélkül, rohangálás közben lehessen tölteni.
    nem egyszer jártam már úgy idegen városban járkálva (harctéri idegesség, napi 10-12 óra mászkálás), hogy telefon/mp3 lejátszó akkuja kezdte megadni magát. ilyenkor alább írt készülékekkel van arra lehetőség (gondolom mások is tudják), hogy be hátizsákba netbook mellé, usb madzaggal összeköt és okosan tölti a nagy masina a kis masinát.
    az azért praktikus. lecsüccsenni egy padra, kiteregetni a cuccokat és várni nem annyira, főleg ha az embernek 1. nincs ideje, 2. tényleg rosszabb a hatásfok mind madzaggal...
  • Zoliz #4
    Már nem azért, de én már most egy sima szubnotebookon töltöm az ezeréves Nokia E52-esesemet. Vegyétek már észre, hogy ezek mind csak pénzlehúzások és eladják a hülyéknek innovációként. Ne légy hülye!
  • kvp #3
    A legtobb telefonhoz alapbpl kis toltot adnak. En e melle egy rovid (5 centis) usb kabelt hasznalok, mivel az nem foglal sok helyet. Ez jo adat es tolto kabelnek is.

    A cikkben szereplo megoldas egyebkent egy legmagos trafot hasznal ahol a primer oldal a tolto gepben van, a szekunder meg a toltottben. A hatekonysaga nem tul jo, mert egyszer az egyenaramot valtoaramma alakitja egy inverter, aztan ezt elektromagneses terre az ado tekercs, ujra valtoaramma a vevo tekercs, majd egyenaramma egy egyeniranyito, majd tolto feszultsegge egy charge pump az aksi szamara. Az usb-s toltes eseten csak az utolso ket lepesre van szukseg.
  • zola2000 #2
    Kell a telefon mellé egy külön utazó töltöt venni ami a táskában elfér a telo mellett, aztán nem egy másik mobil eszközt szív le a telefon.