MTI

Saját hardveres partnereivel verseng a Microsoft

Több mint két éve, amikor az iPad megjelent, a Microsoft vezetői árgus szemmel lesték, hogy milyen messzire hajlandó elmenni az Apple termékeinek sikeréért. Egy nevét elhallgató korábbi Microsoft-alkalmazott, aki részt vett ezeken a beszélgetéseken, felfedte, hogy a redmondiaknak ipari forrásokon keresztül tudomásukra jutott: az Apple az iPad jellegzetes házának előállításához nagy mennyiségben vásárolt kiváló minőségű alumíniumot egy ausztráliai bányából. A microsoftosok számára megdöbbentő volt, hogy az Apple milyen mélyen "beásta" magát a globális ellátási láncba - biztosítandó az iPadhez szükséges innovatív nyersanyagokat -, gyakorlatilag sarokba szorítva a szállítói piacokat.

A Microsoft vezetői joggal aggódtak amiatt, hogy a windowsos PC-k gyártói nem foglaltak el hasonló pozíciókat. Az ilyen és ehhez hasonló esetek egyre inkább arra ösztökélték a redmondi céget, hogy alkossa meg a maga táblagépét. A bejelentésre nemrégiben sor is került. A lépés ékesen bizonyította, hogy komoly a súrlódás a Microsoft és a PC-gyártó partnerei között. A mostani az első alkalom a Microsoft majd' négy évtizedese történetében, hogy a cég saját hardvert fog árusítani, közvetlenül kelve versenyre azokkal a PC-gyártókkal, amelyek a Windows operációs rendszerek legnagyobb vevőinek számítanak.


A hardvergyártók régóta folytatták a maguk elkeseredett küzdelmét a PC-piacon: a Microsoft és a meghatározó processzorgyártó Intel ugyanis folyamatosan lefölözte a nyereséget, és csak nagyon csekély profitot engedélyezett azoknak a vállalatoknak, amelyek feladata a tényleges gyártás volt. Utóbbiaknak súlyos pénzeket kellett kifizetniük a Windows-licencekért, ezáltal is arra kényszerülve, hogy a lehető legolcsóbb előállítási lehetőségeket és alkatrészeket kutassák fel. Ez értelemszerűen alaposan behatárolta a hardver innovációjával kapcsolatos kockázatvállalási lehetőségeiket, szélesre tárva a kapukat az iPad előtt. Mindemellett az iPaddel az Apple azt is bebizonyította, hogy jelentős haszonnal jár, ha együtt tervezik a hardvert és a szoftvert. Amikor az ilyen feladatokat különálló vállalatok végzik - és mindegyik a maga prioritásaira ügyel - igen nehézzé válik a hardver és a szoftver integrációja.

"Teljesen abnormális az a partneri kapcsolat, amelyben a résztvevőknek nincs terük az innovációra - fogalmazott a The New York Times című lapnak egy korábbi elemző, Lou Mazzucchelli, aki jelenleg egy Rhode Island-i kockázatitőke-alap kötelékében tevékenykedik. - A jelek szerint a Microsoftot sarokba szorították: ha nem képes gyorsan mozdulni, az Apple akkora előnyre tesz szert, amelyet már csaknem lehetetlen volna behozni." Steven Guggenheimer, a Microsoft alelnöke mindazonáltal azt hangoztatta egy nyilatkozatában, hogy a vállalat hardverpartnereinek nem volt szerepük a saját táblagép megalkotása mellett szóló döntés meghozatalakor. "A Microsoft hatalmas tisztelettel tartozik hardverpartnereinek azért, hogy innovatív megoldásaikkal segítették a Windows-ökoszisztémát - udvarolt Guggenheimer -, és alig várjuk azokat a nagyszerű új eszközöket, amelyeket a Windows 8-hoz fognak szállítani."

Az új táblagép, a Surface megalkotásának motívumaira kiválóan rávilágít a redmondiak - olykor korántsem felhőtlen - kapcsolatának alakulása a világ legnagyobb PC-gyártójával, a Hewlett-Packarddal. A microsoftos vezetők már az iPad 2010-es bejelentése előtt tisztában voltak vele, hogy a számítógépek elérkeztek arra a határra, ahol a billentyűzet és egér szerepét az érintés alapú vezérlés veszi át. Ráadásul egy évtizeddel korábban Bill Gates, a Microsoft elnöke már bejelentette az iPad - Tablet PC-nek nevezett - előfutárát, de a más hardvergyártók által elkészített termék ormótlanra sikeredett, és kudarcot is vallott a piacon.


2007-ben az iPhone ébresztette rá a technológiai ipar szereplőit az érintés alapú mobileszközökben rejlő lehetőségekre. A Microsoft be is épített néhány nyers érintőjellemzőt a 2009-ben kibocsátott Windows 7-be, bár csak kevés felhasználónak volt olyan számítógépe, amelyik képes lett volna kihasználni ezeket a képességeket. Pletykák szerint amikor az Apple elkezdte ontani az iPadeket, a HP és a Microsoft kapkodva látott neki a maguk új táblagépének létrehozásába. A prototípust Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója be is mutatta 2010 elején a Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n.

A véglegesítés felé közeledve azonban a - később HP Slate 500-nak elnevezett - HP-táblagép egyre több fogyatékosságára derült fény. Egy akkori Microsoft-vezető szerint míg a korai vizuális tervek sok embert lenyűgöztek a két cégen belül, "sikerült" teljesen tönkretenni az eszközt azoknak az elemeknek a beépítésével, amelyekről a HP gyártó szervezete úgy tartotta, hogy elengedhetetlenek az eszköz teljesítményének biztosításához. Végül aztán a HP-tablet bumfordi lett. A benne használt Intel processzor felforrósította az eszközt, a szoftver és képernyőhardver képtelen volt jól együttműködni: késedelmes reakciók jelentkeztek, amikor a felhasználó megpróbált végrehajtani egy érintési műveletet a képernyőjén.

"Ez olyan, mint amikor egy autó nem hajlandó bekanyarodni, hiába fordítja el a vezető a kormánykereket" - emlékezett vissza a kudarcra egy korábbi HP-vezető. Ez különösen akkor vált kínossá, amikor a HP-s eszköz bemutatása után alig három héttel Steve Jobs, az Apple azóta elhunyt vezérigazgatója hatalmas visszhangot keltve leleplezte az első iPadet. A Microsoft más hardvergyártó partnerekkel is dolgozott azon, hogy megalkossák az iPaddel versenyezni képes alternatívát, de ezek a kísérletek a tervezési nézetkülönbségek és az árak miatt meghiúsultak. A microsoftos vezetőknek - köztük Steven Sinofskynak, a Windows-divízió nagyhatalmú elnökének - a hite "elfogyott" hardverpartnereiben.

A HP pedig megorrolt a Microsoftra, mivel az nem tett többet egy olyan Windows-szoftver megalkotásáért, amelyik képes volna jobban alkalmazkodni az érintésvezérelt képernyők jelentette igényekhez. A HP-s vezetők felvetették, hogy a Windows 7 billentyűzetvezérlő szoftvere nem működik jól, és a képernyőn lévő ikonok túl kicsik ahhoz, hogy ujjal meg lehessen érinteni őket. A Microsoft azonban nem volt hajlandó jelentős erőforrásokat átcsoportosítani a HP-nek nyújtandó segítség érdekében, részben azért, mert hatalmas energiát összpontosított az érintésvezérléshez optimalizált Windows 8 kifejlesztésére. Egy korábbi HP-alkalmazott szerint velük együtt a többi gyártó is hathatósabb innovációt várt volna el a Microsofttól. A Windowsért kifizetett licencdíjra ugyanis úgy tekintettek, hogy az a Microsoft kutatási és fejlesztési tevékenységének támogatása: egy olyan befektetés, amelyik képessé teszi őket versenyképes termékek előállítására.

2010 áprilisában a HP merész lépésre szánta el magát, hogy nagyobb befolyást szerezzen a termékeit meghajtó szoftver fölött: 1,2 milliárd dollárt fizetett ki a Palmnak, a mobileszközökhöz szánt WebOS rendszer gyártójának a megszerzéséért. A döntés meghozatalakor fontos tényezőnek bizonyult, hogy a Microsoft ismételten késlekedett az okostelefonokhoz való új operációs rendszer szállításával, ami gyakorlatilag megbénította a HP-hez hasonló gyártó partnereket. De a WebOS-es táblagépek és okostelefonok szerény értékesítési mutatói halálra ítélték a próbálkozást. (És ezen az sem segített, hogy hasonló okok miatt a HP két vezérigazgatót is menesztett ebben az időszakban.) A vállalat nyílt forrásúvá tette a WebOS-t, eszközöket azonban már nem gyárt erre a platformra. Tavaly a HP már azt fontolgatta, hogy leválasztja PC-s üzletágát.

Mindeközben a Microsoft kezdett mind többet befektetni saját táblagépének kifejlesztésébe, bár még mindig nem döntötte el, hogy saját maga értékesíti-e majd, vagy 2010 végéig módot ad arra, hogy mások is licencelhessék. Néhányan, akik figyelik a technológiai ipart, úgy gondolják, hogy a Microsoft abban a pillanatban el fog tűnni a táblagép-értékesítési üzletágból, amint sikerül rábeszélnie más hardveres cégeket arra, hogy építsék meg a maguk eszközeit.

"Azt gondolom, ha egyszer elindulnak ezen az úton, ugyanúgy fognak belőle pénzt csinálni, ahogy mindig is tették: a szoftverlicencek révén" - állítja Michael A. Cusumano, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) menedzsmentprofesszora. Egyetértésben az Apple alumíniummal kapcsolatos törekvéseivel, a Microsoft elkezdett közelről tanulmányozni olyan anyagokat, amelyekre a leendő táblagép jellegzetes háza épülhet. Az alumíniumhoz hasonlóan könnyű magnéziumra esett a választásuk, és a tesztelők is kedvezően nyilatkoztak róla: jólesett kézben tartaniuk a készüléket. A Surface júniusi bemutatásakor a Microsoft vezetői prezentációikban jelentős részt szenteltek a magnéziumház méltatásának, mondván, hogy az rendkívül erős, és ellenáll a karcolásoknak. "Ez a ház páratlan a maga nemében" - lelkendezett a szürke színű eszközzel a kezében Steven Sinofsky, a Windows-divízió mindenható elnöke is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zsoltika 007 #14
    Nyilvánvaló hogy az. Mi más lenne?
  • Papichulo #13
    " Nem véletlenül szellőztették meg hogy be van készítve a b terv is (android)"

    Volt szo B tervrol, de androidrol nem.
  • Zsoltika 007 #12
    De. Mivel a winmobile 7megjelenésekor példátlanul erős követelményeket támasztottak a készülékeknek. Csakhogy idővel nem fejlődött semmi. A gyártók hiába akartak jobb cpu/gpu-t bele rakni, nem lehetett. Most eljutottak oda hogy annyira gyenge hw-rel jöttek ki az új win7-es telók is hogy ez bizony vissza ütött és ezért nem tudják a 8-ast futtatni. A lustaságuk miatt cumizik a nokia is. Szégyellték is magukat miatta az interjúkban. Nem véletlenül szellőztették meg hogy be van készítve a b terv is (android) ha a winmobile miatt nem tudnak versenyképesek lenni.
  • sanyicks #11
    nem a hardver miatt nem lehet wp7-et 8-ra frissíteni, hanem azért hogy új telefon vásárlásával új licenszet vegyél. Ennyi.
  • Zsoltika 007 #10
    Ha én veszek egy csúcs kategóriás telót pár héttel a megjelenése után azért elvárnám hogy mindent tudjon amit tudhat az adott platform minimum 1évig.. Ez minden platformon így van csak msnél nem. Lényegében szembe köpték a vevőiket.
  • Zsoltika 007 #9
    Mégis mi abban a célszerű ha azt mondod egy telefonra amit jelenleg árulsz hogy sry nem kapja meg a legjobb oprendszert csak egy lite verziót. Ráadásul egy relative új termékről beszélünk. Itt az van hogy csesztek fejleszteni az újabb hw-ekre és kitartottak amellett a konfig mellett egyetlen lehetőségként miközben hosszú idő telt el és szépen elavult az egész. Ha vettem volna egy lumiát én minimum agyfaszt kaptam volna egy ilyen húzáson. Ilyet nem illik csinálni.
  • lordsithlord #8
    Nem feltétlenül lustaság a 7-es elvetése, sokkal inkább célszerűség.

    A Windows Phone 7 nem igazán nyerő, rengeteg rá a panasz, szóval bukott rendszer. Ráadásul nem sikerült azt elérniük, amit akartak, azaz az egységes rendszert, hiszen a tabletes verzió egyszerűen használhatatlan, hála a bárkacs megoldásoknak. Maga a Phone 7 sem volt hibamentes, ezért is jött ki a 7.5 Mango kiadás, de ez se tudta megoldani a problémákat.

    Az MS évek óta egy teljesen egységes rendszerben gondolkozik, azaz minden eszközön Windows futna és teljes lenne az átjárás köztük. Ez a 7-es alatt elképzelhetetlen lenne, hiszen egy platformon teljes a bukta (tablet), egy platform ugyan nem teljes bukta, de a kezdeti hibák miatt nem igazán terjedt el (Phone 7), így hiába sikeres a PC-ken, egyszerűen nem tudják a nagy álmukat megvalósítani. Ráadásul a teljes átjárás is bukta volt, mivel gyakorlatilag nem léteztek a szükséges erőforrásokkal rendelkező hardvereszközök.

    A Win8 szépsége az ígéretek szerint pont abban rejlik, hogy teljes lesz az átjárás az eszközök között, hála a teljesen újraprogramozott magnak és az egységesen használható appoknak. Emellett végre megjelentek olyan eszközök, amik rendelkeznek a megfelelő erőforrásokkal ahhoz, hogy akár egy PC-s programot is lehessen rajtuk futtatni. A fő probléma eddig a tárhely és a proci volt, ez mára kiküszöbölődött, a telefonok és a tabletek is sorra dupla magos CPU-val, külön GPU-val jönnek ki, emellett a tabletekben még kezd elterjedni a hibrid adattárolás, azaz a memória mellé beépítenek egy SSD-t is, így igen komoly tárhelykapacitást kapnak ezek a gépek.

    A Windows 8, ha tényleg minden ígéretét betartja az MS, akkor hatalmas siker lehet. Kérdés az áralkotás és hogy mennyi lesz a betartatlan ígéret. Ha túl drága lesz, bukta, ha túl sok dologról derül ki, hogy csak lufi, ami hamar kipukkan, akkor is. Ha viszont sikerül egy elfogadható árat találniuk és tényleg működnek a beígért újdonságok, akkor lényegében egy új korszak köszönthet be.
  • Zsoltika 007 #7
    Az a baj hogy a nokiával is az ms cseszett ki kb hátba szúrta őket ezzel a win8 egyik mostani telóra se menne fel politikával. Ami persze abból fakad hogy lusta volt fejleszteni a 7-et és a csúcs nokiák is elavult hw-el jöttek ki.. Annyira arrogánsak hogy észre se veszik mennyire a szakadék felé rohannak...
  • lordsithlord #6
    Nem azt mondtam, hogy ezeket ők tervezik, hanem hogy ők forgalmazzák. A tervezést és a gyártást külső cégekkel végeztetik el, ők a nevüket és a forgalmazói láncukat adják a termékhez.
  • sanyicks #5
    "kamerák, egerek, billentyűzetek, játékvezérlők" kár hogy ezeket nem hogy nem ők gyártják, de még csak nem is ők tervezték. Csak egy nevet biggyesztettek rájuk.
    Úgyhogy a hardverei kimerülnek az xboxban, meg a buktazune-ban. mert azokat legalább ők tervezték (látszik is, főleg az xboxon :DD).