Berta Sándor

Több ritkaföldfémet akar exportálni Kína

Az ázsiai állam azt tervezi, hogy a következő hónapoktól ismét a jelenleginél nagyobb mennyiségben fog értékesíteni ritkaföldfémeket. Mindez azonban nem oldja meg a nemzetközi vitákat.

Kína 2010 októberében kisajátította a ritkaföldfémeket, majd megemelte az azokra kivetett adót, csökkentette az exportot, nemrég pedig bejelentette, hogy hivatalosan is létrehozták a ritkaföldfémek kereskedésének fizikai platformját 100 millió jüanos törzstőkével. A ritkaföldfémek - például a szkandium, a lantán, a cérium, a neodímium, az európium, a terbium, az erbium és a túlium - rendkívül keresettek, ezért az ország lépései komoly vitákat váltottak ki az elmúlt években. Miután a ritkaföldfémek 90 százalékát Kínában termelik ki, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora mennyiséget hajlandók exportálni.

Nos, most Peking bejelentette, hogy további 9770 tonna ritkaföldfémet ad el a világpiacon, így az idén értékesített mennyiség elérheti a 30 996 tonnát. Ez 3 százalékkal több, mint tavaly. Az Egyesült Államok, Japán és az Európai Unió illetékesei egyelőre nem reagáltak a hírre és nem lehet tudni azt sem, hogy a mostani lépés kihat-e a Kereskedelmi Világszervezet előtt zajló vitára. Úgy tűnik, hogy a felek kivárnak, a kínai vezetők ugyanakkor jelezték: remélik, hogy a külföldi cégek értékelik a gesztust és fokozzák kínai termelésüket, illetve megosztják technológiájukat a helyi partnercégeikkel.

A ritkaföldfémek elengedhetetlenül fontosak a hibrid autók, a fegyverrendszerek, a lapostévék, a mobil- és okostelefonok gyártásához. A legtöbb állam - érthetően - arra törekszik, hogy ne legyen kiszolgáltatott helyzetben. Az Egyesült Államok és Ausztrália már tavaly megnyitotta egy-egy korábban bezárt ritkaföldfém-bányáját, Japán pedig júniusban jelentette be, hogy 200 évre elegendő ritkaföldfémet fedeztek fel az ország kizárólagos gazdasági övezetén belül, a tengerfenéken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • NEXUS6 #10
  Én leszek rabszolga, csak fizessék meg!
  ;D
 • pasi29uk #9
  Az a baj, hogy itt mindenki csak rabszolgatartó akar lenni...
 • tiaro #8
  gombabacsi: bizony, eléggé felháborító.
  Vissza kéne térni a rabszolgatartáshoz, mert ez így nem lesz jó.
 • Leri927 #7
  *kéne
 • Leri927 #6
  Nos, most Peking bejelentette, hogy további 9770 tonna ritkaföldfémet ad el a világpiacon, így az idén értékesített mennyiség elérheti a 30 996 tonnát. Ez 3 százalékkal több, mint tavaly.

  Javítani kée mert csöppet gáz
 • errorista #5
  Vajon miért akar Kína ilyen sok ritkaföldfémet exportálni a Közel-Keletre? És kik ( kiknek a kezei ) vennének meg ilyen sok ritkaföldfémet? *konteószmájli*
 • NEXUS6 #4
  Vagy a zürben!?
 • gombabácsi #3
  Mit képzelnek a civilizált nyugati világ rabszolgái?
  Most akkor a nyugati világ felsőbbrendű népe kezdje kitermelni a saját készleteit mindenféle környezetszennyező módon? És ezáltal még drágább is lesz az ifony? És nem lehet majd menőzni azzal hogy mi bizony nem szennyezzük annyira a környezetet mint az alsóbbrendű rabszolgáink?

  Felháborító!!!
 • pasi29uk #2
  Lehet, hogy nem is ritkák, csak eddig rossz helyen keresték őket... Megnéznék pár tenger mélyi vulkán kürtőt ott mekkora a "ritkaság"
 • ProgServ #1
  Kisz occó platina jöhet! Szok mégóccóbb! Öccá!