Napi Online

200 évre elegendő ritkaföldfémet találtak a japánok

Japán kutatók ritkaföldfém-lelőhelyet fedeztek fel az ország kizárólagos gazdasági övezetén belül, a tengerfenéken.

A Tokiótól 2 ezer kilométerre délkeletre fekvő Minami-Torisima sziget közelében a tengerfenéken található lelőhely a becslések szerint 6,8 millió tonna ritkaföldfém-ásványt rejt magában. A kutatócsapat vezetője, Yasuhiro Kato, a Tokiói Egyetem földtudományi professzora szerint a lelőhely elegendő mennyiségű ritkaföldfémet tartalmaz a japán ipar igényeinek fedezésére legalább kétszáz éven keresztül. A mintavételek alapján a lelőhelyen található üledékes anyag ritkaföldfém-tartalma átlagosan ezer ppm ("particles per million particles", azaz részecskeszám egymillió részecskében), ami annyit jelent, hogy egy tonna üledék nagyjából egy kilogramm ritkaföldfémet tartalmaz. A koncentráció egyes helyeken eléri az 1,7 ezer ppm-et is.

Mivel azonban a lelőhely 5.600 méterrel a tengerszint alatt fekszik, a nyersanyag a jelenlegi technológiákkal nem termelhető ki. Yasuhiro Kato professzor szerint a kitermeléshez szükséges technológia három-öt éven belül rendelkezésre állhat. A professzor véleménye szerint a kitermelés még olcsóbb is lehet, mint a szárazföldi lelőhelyeken, mivel azokkal ellentétben nem tartalmaz radioaktív nyomelemeket. A ritkaföldfémek elengedhetetlenül szükségesek olyan fejlett technológiai eszközök és berendezések gyártásához, mint a mobiltelefonok, képernyők és az elektromos autókban használt akkumulátorok.

A jelenleg a világ iparának ritkaföldfém szükségletét 90 százalékban az ismert készletek 23 százalékával rendelkező Kína fedezi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • joghurt3 #3
    "1,7 ezer ppm". Na, ez jól meg volt aszondva. Az 1,7 ezer az magyarul 1700. De ha pedig ppm-ből van ennyi, azt lehet simán 1,7 ezreléknek is mondani.
  • teddybear #2
    Még innen is olcsóbb lesz kitermelni, mert a földkörüli pályára felvinni valamit per pillanat 8-10ezer dollár/kiló. Bányászni meg legközelebb a Holdon lehet.
  • gombabácsi #1
    5600 méter mélyről... akkor már az űrből olcsóbb lesz és környezet kímélőbb...