Berta Sándor

Csökken a Kínától való ritkaföldfém-függőség

Úgy tűnik, hogy lezárulhat az a korszak, amikor szinte kizárólag Kína exportált ritkaföldfémeket és a monopolhelyzetét nyomásgyakorlásra használta fel. Az Egyesült Államok, Japán és Ausztrália ugyanis ismét megveti a lábát ezen a piacon.

Az elmúlt években gyakorlatilag Kína kivételével az összes ország feladta a ritkaföldfém-piacon betöltött pozícióját. Az államok azzal indokolták ezt a lépést, hogy túl költséges és bonyolult a ritkaföldfémek kitermelése, illetve feldolgozása, így olcsóbb a nyersanyagokat Kínától megrendelni. Mindez működött is addig, amíg az ázsiai ország tavaly októberben nem sajátította ki a ritkaföldfémeket, majd idén márciusban nem kezdte el csökkenteni az exportmennyiséget. Kína ezt azzal indokolta, hogy a saját iparának is szüksége van a ritkaföldfémekre. Emellett az volt a másik indok, hogy néhány bányát be kellett zárni környezetvédelmi okokból. Mindez oda vezetett, hogy a prazeodímium, a cerium, a lantán, a neodímium, a samarium és a gadolínium világpiaci ára 1500 százalékkal nőtt.


A kialakult helyzet okán a világ országai úgy döntöttek, csökkenteniük kell a Kínától való függőségüket. Az InfoWorld nevű lap cikke szerint a folyamatnak máris vannak eredményei: mind az Egyesült Államok, mind Ausztrália megnyitotta egy - egy korábban bezárt ritkaföldfém-bányáját. A létesítmények már az idén megkezdik a termelést, ugyanakkor hosszú távon nem lesznek képesek teljesen kielégíteni a helyi ipart.

Az Egyesült Államokban megnyitott bánya a Molycorp Minerals tulajdonában van. A termelést 2002-ben állították le, részben azért, mert nem tudták tartani a lépést a kínai árakkal, részben pedig amiatt, mert a folyamat során radioaktív szennyeződés keletkezett. A Molycorp most ígéret tett arra, hogy jobban fog ügyelni a környezetvédelemre. A termelés 2013-ra éri majd el a csúcsteljesítményt, akkor éves szinten 40 000 tonna ritkaföldfémet fognak a felszínre hozni. Ez hétszer több a mostani mennyiségnél.


Az USA Kongresszusa azt szeretné, ha további lelőhelyeket tárnának fel, illetve ismét megnyitnának bezárt bányákat, nem csak az Egyesült Államokban, hanem más országokban is. Ezért elfogadtak egy programot is, amely biztosítja az ehhez szükséges összegeket az Amerikai Geológiai Társaság számára. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a megfelelő helyek megtalálásától a bányászat megkezdéséig akár 10-15 év is eltelhet.

Az ipar évtizedek óta alkalmaz ritkaföldfémeket a legkülönbözőbb csúcstechnikákban, legyen az egy lemezmeghajtó, szélturbina, vagy hibrid jármű, gyakorlatilag nélkülözhetetlenek a mindennapi alkalmazások számára. Napjainkban már az ellátás 97 százaléka a kínaiak kezében összpontosul. A fenti két ország mellett egyre nagyobb szerep hárulhat Japánra is, amely júliusban ritkaföldfém-lelőhelyet talált. A helyi geológusok szerint a Csendes-óceán mélyén lévő sárban akár 100 milliárd tonna ritkaföldfém is lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mcganyol #12
    Azért ha Putyin elzárná a gázcsapot Európától egy kemény tél elején, az sokkal konkrétabban érintene minket, mint hogy a számítógépek meg mobilok ára növekedne a ritkaföldfém hiány miatt.
    Aztán ezen mégsem parázik senki.
  • mcganyol #11
    Miért kéne már lépéseket tenni Kína ellen?
    Nem kell aggódni, nem csak a Kínaiaktól függünk. Ugyanúgy az orosz gáztól, az európai autóktól (és alkatrészektől), a külföldi nagy áruházláncoktól stb...
    A világon kb mindenki függ mindenkitől és ez így természetes, ettől nem kell félni, meg kizárni a többieket. Csak meg kell találni, hogy mi mivel tudunk "függővé tenni magunktól" másokat, ezáltal magunkat nélkülözhetetlenné.
    Ha az nem megy, hogy magunkat fontossá tegyük mások számára, abból lesz a baj, de ennek megint semmi köze Kínához.
  • menetrend #10
    Tudom, hogy nem lenne egyszerű megoldani. Mondtam ez egy másik mese. Kína aztán azt csinálhat a bányáival amit akar ha nem vesz onnan senki. Igaz ez a kütyü gyártásra is. Nem lene egyszerű bevezetni de hosszútávon megérné. Ezt kéne tenni, az más kérdés, hogy nem ez lesz...
  • hurkaur #9
    "aki mindenképpen el akar neked adni egy doboz cigit." o nem akar, o elad :-)
  • Mydgard #8
    Ha Kína nem exportálja az értékes fémeket nekik az se gond, mivel már a világon előállított elektronikai kütyük túlnyomó részének hátlapján ez szerepel: Made in China. Ha valamelyik nagy cég nem jut nyersihez, Kínába települ ezzel is növelve a Kínai GDP-t és kereskedelmi többletet plusz el is tudják csórni jó szokásukhoz híven a technológiát. Menet közben sok fejlett nyugati ország újraindítja a költséges és környezetszennyező bányákat, amiket Kína ismét csak meg tud fingatni ha lecsökkenti a nyersi árait. Nagyfaszok ezek a sárgák, vigyázni kell velük mielőtt még a világ fejére nem nőnek... Bizonyos tekintetben szegregálni kell őket emiatt. De hát a profit/költséghatékonyság nagy úr, a pénznek nincs szaga ugyebár.
  • lapaleves #7
    képzeld el a helyzetet úgy, hogy egyedül vagy egy sötét szobában chuck norrissal, aki mindenképpen el akar neked adni egy doboz cigit.

    a) "haggyonmá, mondtam hogy nem kell. és nagyon kérem ne hordjon ide nekem minden szemetet, amit összeszed."

    b) "így belegondolva már úgyis váltani akartam a zárjegy nélküli prilukiról."

    szóval ez nem olyan, hogy kipattan valakinek a fejében a 280% védővám és békeszeretet van.
  • kvp #6
    A viz alatti banyaszat lehet hogy karos az elovilagra, de segitheti olyan technologiak kialakulasat, amit az urbeli banyaszatban is hasznositani lehet. Arrol nem beszelve, hogy noveli az emberek altal lakott teruletek meretet es egy globalis haboru eseten nagyobb tulelesi eselyt biztosit az emberiseg szamara.
  • menetrend #5
    Egyszerű. Nem kell kínától venni. Akkor ők basznak rá mert ott a sok szar de senki nem veszi. Hosszú távon ez élénkítené a hazai dolgokat. pl: munkahelyek, nem külföldi függőség stb. Dehát ez már egy másik mese.......
  • Sippie #4
    az aligha történik meg, a kínai munkás kb tizedét keresheti egy USA, vagy bármely más ország bányászához képest, ezáltal a költség is lényegesen kisebb.
  • Julius Caesar #3
    És ha a most épülő üzemek olcsóbban állítják elő, mint a kínaiak? Akkor rábasztak :D