Berta Sándor

Leállították az iskolai trójai programot Németországban

Véglegessé vált, hogy nem valósítják meg azt a korábbi elképzelést, amelynek értelmében engedélyezték volna a tankönyvkiadók és a szerzői jogvédő szervezetek számára, hogy az iskolákban található összes számítógépet átkutathassák illegális másolatok után.

A Németországban csak iskolai trójainak nevezett projektet az idei év elején indították volna el, azonban a pedagógusok szervezetei és a diákok, illetve az oktatási intézmények egyaránt tiltakoztak az ötlet megvalósítása ellen. Azzal érveltek, hogy amennyiben mégis alkalmazni fogják a szoftvert, akkor gyakorlatilag minden érintett személyt - bármilyen konkrét gyanú nélkül - automatikusan szerzői jogsértéssel és kalózkodással vádolnak meg. A szövetségi tartományok képviselői végül abban állapodtak meg, hogy az egész ötletet elvetik és lefújják a programot. Megpróbálnak más megoldásokat találni a lehetséges szerzői jogsértések kiszűrésére és felszámolására, ugyanakkor nem derült ki, hogy mik lehetnek ezek az alternatívák.

A tankönyvkiadók és az oktatási anyagokat készítő cégek szervezete a nyáron megbeszéléseket kezdeményez a hagyományos és a digitális tankönyvekre vonatkozó szerzői jogi szabályozás módosítására. A megváltoztatott szabályozásnak egyszerre kell biztonságot nyújtania a tanárok és az iskolák számára, védeni a szerzők és a kiadók jogait, valamint biztosítani a másolatok készítését. Az egyeztetésekbe bevonnák a pedagógusok szervezeteinek képviselőit is.

Heinz-Peter Meidinger, a Német Filológusok Szövetségének elnöke jó hírnek nevezte a döntést és úgy vélte: a legfontosabb eredmény az, hogy a jövőben szabadon lehet majd használni az iskolák által beszerzett tankönyvek digitális másolatait. Mindez azt bizonyítja, hogy napjainkban a számítógépek már elengedhetetlen részét képezik a korszerű oktatásnak.

A szövetségi tartományok képviselői által kötött egyezmény pontosan szabályozta, hogy a tanárok milyen körülmények között és milyen feltételekkel sokszorosíthatják a védett tartalmakat, természetesen szigorúan az oktatást segítő céllal. A szerződés hatodik paragrafusának negyedik bekezdése lehetővé tette a szerzői jogtulajdonosok számára, hogy egy illegális másolatokat felkutató programot készítsenek a tartományok számára. A szoftvert az iskolai számítógépekre telepítették volna fel és kimutatta volna, ha egy adott tartalom másolt-e. Az elképzelést a szakmai szervezetek mellett a Szövetség 90/Zöldek, a Die Linke és a Német Kalózpárt is bírálta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • llax #6
  Tankönyvkiadók matatnának az iskolai gépeken??? Azt, hogy a többi szerzői joggal kapcsolatban matatnának, az indítékát meg is értem (persze a módszerrel - illetve mindenki bűnös aki nem bizonyítottan ártatlan elvvel nagyon nem értek egyet). Viszont a tankönyvkiadók igényeit azt egyenesen gusztustalannak tartom. Miért nem a tankönyvek szerzői reklamálnak? Jah, mert a kezükben nem is maradt szinte semmi jog, mindent megszereztek a kiadók...

  Épp az ellenkezőjét kellene elérni a kedves politikusoknak: a kötelező tananyagok szabad hozzáférhetőségét!!! Jelen formájában a mindenkinek járó, kötelező, állam által finanszírozott oktatás is felfogható egyfajta adónemnek a kiadók mocskosul nagy pénzéhsége miatt.

  Elég végigjárni néhány "könyvbazárt", ahol tipikusan párszáz - 1-2 ezer Ft / db. áron lehet könyveket kapni. Azok között is lehet találni kifelezetten jó minőségben legyártott könyveket, harmad-negyed áron, mint hasonló "anyagigényű" tankönyvet (sok tankönyv tartalmának nagy része nem is védett!!!). Az egyiket muszáj megvenni, a másiknál szabadon dönthetsz: ezt használják ki nagyon aljas módon a kiadók...


  Azt a tényt, hogy ennek a trójais módszernek a törvényes bevezetése - a törvény erejével - a nép által megbízott döntéshozók fejében egyáltalán megfordult - nem kívánom minősíteni... még akkor sem, ha éppenséggel nem hazánkról van szó... Amikkel illetni tudnám őket, azt még egy moderálatlan fórum is nehezen bírná el...
 • rudymester #5
  Ezek nem normálisak. Lehet elmúlt már 1984, de egyre jobban közeledik.
 • BalMat #4
  "kap a zenekar is részesedést" -kb. 15-20 Ft-ot darabonként.
 • nextman #3
  Azert teny, hogy szebb lenne a vilag a szerzoi jogvedok nelkul.
 • HJ #2
  Ez így ebben a formában picit kamu :) Majd kérdezd meg a haverodat, hogy május körül amikor fizetik az Artisjus pénzeket, akkor ő mennyit kap? :) Persze csak akkor kap szerzői jogdíjat (artisjus), ha zeneszerző vagy szövegíró. De ilyenkor a lemezeladások/rádió sugárzások alapján kap pénzt a CD matrica pénzből is + a bejelentett koncertek után is. Ha "csak" zenész, akkor előadói jogdíjat kaphat.
  A CD eladási árból a részesedés általában úgy megy, hogy a kiadó fizeti a felvétel/sokszorosítás költségeit és a szerződésben le van írva, hogy ez első ** db eladott CD bevétele teljesen a kiadóé a befektetés miatt, ha magasabb az eladás, akkor kap a zenekar is részesedést.
 • caius marius #1
  egy alkalomal egy zenesz haver koncertje utan odamentem es mondtam neki, hogy vennek.egy cd-t. azt mondta ok. aztan hozta de mondta, hogy bocs de 3500.-. mondtam ok hat ez van. erre o mondta, hogy nem tudja miert ennyi mert ebbol ok 1 forintot sem latnak. akkor mondtam, hogy atmasolnam, mondta nem gonnd ot nem zavarja, o is ezt csinalna....
  szerzoi jogvedok mi? faszt, lehuzos tolvaj banda! a "szerzoi jogvedok" semmilyen erteket nem teremtenek, senkit nem vedenek. egyszeruen csak kizsakmanyolnak. a penzlopason kivul semmitnem tesznek. na errol ennyit. de azert bor az van a pofajukon...