Berta Sándor

Louisianában virtuálisan pellengérre állítják a szexuális bűnözőket

Első amerikai szövetségi államként, Louisianában lép hatályba az a törvény, ami arra kötelezi a szexuális bűncselekményekért elítélt személyeket, hogy a közösségi hálózatokban vállalják fel a múltjukat.

A jogszabály augusztus elsejétől lép hatályba és az összes közösségi portálra vonatkozik. Az érintettek egyrészt kötelesek feltüntetni profiljukban, hogy ők szexuális bűnözők, másrészt leírni, hogy pontosan hol és mikor követték el a bűncselekményeket, és nyilvánosságra kell hozniuk az aktuális lakcímüket is. Mindez virtuális pellengérre állítást jelent, lehetetlenné teszi, hogy büntetésük letöltése után visszailleszkedjenek a társadalomba és normális adófizető állampolgárokká váljanak.

Számos amerikai szövetségi államban van olyan szabály, hogy a szexuális bűnözőknek regisztrálniuk kell magukat és néhány településen nyilvánosságra is kell hozniuk a múltjukat, tájékoztatniuk kell például a szomszédaikat, azonban hasonló törvény még sehol sem született. Mindez azt jelenti, hogy gyakorlatilag pokollá teszik az illető hátralévő életét, örökre megbélyegzett marad. Emellett megnő a lincselés, az önbíráskodás veszélye. A legrosszabbul azok járhatnak, akiket megvádolnak, de nem is követték el a terhükre rótt szexuális bűncselekményeket, ezután mégis meghurcolják őket. Ők ezután egy életre nem tudják lemosni magukról a szégyenbélyeget.

A törvény megsértőire kettőtől tíz évig terjedő letöltendő börtönbüntetés vagy kényszermunka szabható ki, s ráadásul 1000 dollár pénzbüntetésre is ítélhetik őket. A másodszor vétők akár 20 év letöltendő börtönt vagy kényszermunkát, s 3000 dollár pénzbüntetést is kaphatnak. Jeff Thompson republikánus politikus, a jogszabály kidolgozója és beterjesztője azt reméli, hogy hamarosan más szövetségi államok is követik Louisiana példáját és elkészítik a saját törvényeiket. Texasban és Illinoisban már létezik hasonló jogszabály, az azonban csak azt mondja ki, hogy a szexuális bűnözők nem csatlakozhatnak közösségi oldalakhoz.

A közösségi platformok együttműködnek a hatóságokkal, a Facebook és a MySpace tiltja a szexuális bűnözők csatlakozását, azonban képtelenek kiszűrni az ilyen elkövetőket. Az Egyesült Államokban egyébként rendkívül komolyan veszik ezt a kérdést, a helyi hatóságok 2006-ban minden eddiginél keményebb harcot hirdettek a pedofília visszaszorítása érdekében. A rendőrségen és más hatóságokon kívül már az amerikai polgári védelem is bekapcsolódott a gyermekpornográfia elleni küzdelembe. A vélt vagy valós elkövetők neve, fényképe, chates neve, telefonszáma pillanatok alatt kikerül a világhálóra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TARTYOM #26
    Ez ismét arra vezethetp vissza hogy az usa lakosságának valóban nagyon nagy része vallásos. Míg ebben az országban jó ha a lakosság 15%-a valódi vallásos (nem az nem vallásos akit megkereszteltek vagy kisfaszom és azért írja be mert a szülei azok) addig az usába szerintem bőven több mint a 70%.

    Alapból mi is van a pénzen? In god we trust!
    Na meg a bibliára való felesküdés... (mondjuk jóideje nem avgy köteles felesküdni rá, ahogy ezt Larry Flint is tette anno :)) Ajánlom figyelmetekbe a "Larry Flint a provokátor" című filmet)
  • MacropusRufus #25
    Amcsi nep egy nagy rakas allszentrdeg. 22 ev alatt nem alkoholizalhatsz, viszont 18 evesen mar meghalhatsz a hazadert mint katona. Nooormalisak?
  • MacropusRufus #24
    :) tamogatom
    Megjelenne a profil-on, hogy pedofiliaval szoktam vadolni az embereket jogtalanul :D
    Teljesen jogos az ervelesed.
  • MacropusRufus #23
    Sztem Damut nem eroszakoskodott.
    Max. Verte a csajt, ami szinten nagyon gaz.
    Parommal kiprobaltuk a Damut pozt.
    Tapasztalatbol irom: meg akkor is maceras igy elkapni egy not, ha o is benne van. Ha ellenkezik, akkor eselyed sincs.
    De hat a fasz azt nyelte be, hogy eleve eroszakos a termeszete.
  • MacropusRufus #22
    Sot: az usaskok bizonyos allamaiban az oralis szex miatt is johet a borton.
  • MacropusRufus #21
    Ez egy faszsag. Ha leulte a buntit akkor mindenkinek pofa lapos.
    1x meg lehet botlani. 2x mar nem lehet. Tovabba, nem irhatja bele aztz, hogy szexualis bunozo, hiszen ez azt jelenti, hogy meg most is az...
    En azt varom, hogy ugyan ez az allam hozz egy torvenyt amik alapjan a sikkaszto\hazuk stb kepviseloknek is fel kell tuntetniuk, hogy ok bizony lopnak csalnak hazdnak a nep penzen.

    Nagy az isten allatketje. Esely nuku a megvaltozasra. Egy ilyen ember akinek a profiljaban benne van a szoveg gy.k. 0 esellyel indul barhol. Mi fog maradni neki? A bunozes. Nem szexualis, rablasok, esetleg gyilkossaggal megspekelve. Vagy csak siman kabszer nepper lesz belole. Igazan remek otlet.... :|
  • Merces #20
    közösülni bűn, a szex rossz, szaporodni alávaló......a párkapcsolat rossz és kerülendő, csináld fűvel fával...tipikus médiaüzenet by USA
  • duke #19
    "hogy az IGAZI bűncselekmények (pl. egy 5 éves kislány megerőszakolása) ritkábbak, mint a fehér holló! Amit ezek az agyatlan és embertársaik iránt végtelenül közönyös szarjankók "szexuális bűncselekmény" alatt ténylegesen büntetnek, azon esetek többségének igencsak bizonytalan a tényleges bűncselekmény-értéke! "

    Ja az ilyen ugyek embertelensege, es kegyetlensege, mar tenyleg minden hataron tul megy. Mert legtobbszor a semmit is, ugy buntetik, mintha az illeto haborus tomeggyilkos lenne.
    Ha valaki emberekkel eroszakoskodik, az sima ugy, csukjak le hosszu idore.
    De az ilyen ugyek kb 95 %-ban, nem valodi bunozokrol van szo, hanem kepnezegeto szerencsetlenekrol, meg a majdnem felnotkoru diakjaval szexelo tanarokrol.
    Akiket aztan elkepeszto borton buntetesekre itelnek, es ha azt tuleli, akkor pedig kvazi meglincseltetik az idiotakkal. Es mind ezt, legtobbszor a semmiert, illetve hogy a barom alat idiotak verszomjat kielegitsek.
  • TARTYOM #18
    Nem. 16 tól de megvan hogy a másik fél hány éves lehet. És ha mondjuk felcsinálja a 16 éves csajt egy 18-19 éves srác akkor az eléggé rábaszott ott, mert még mindig ilyen vallási szinten vannak sok államban
  • EnxTheOne #17
    Amcsi földön 18 éves kortol leeht legálisan dugni nem? Akkor a tinik 95%-a börtönbe megy majd, meg ki kell irnia hogy pedo? :D