MTI

Gyerekpornóbotrány a Pentagonban

A gyerekpornó elérte az amerikai védelmi minisztériumot is; a Pentagon több tucat alkalmazottja az utóbbi években gyerekpornó anyagokat vásárolt és töltött le, többen hivatali számítógépükön tárolták az illegális tartalmakat.

Az ügyben indított szövetségi vizsgálat során kiderült, hogy egyebek mellett a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA), a Fejlett Védelmi Kutatások Intézete (DARPA) és a Nemzeti Felderítő Hivatal (NRO) munkatársai - magas szintű biztonsági hozzáférési joggal rendelkező tisztviselők - töltöttek le ilyen anyagokat. Ezek azon ügynökségek közé tartoznak, amelyek a legérzékenyebb adatokat kezelik a hírszerzés és a nemzetbiztonság területén.

Az újonnan nyilvánosságra hozott vizsgálati anyagokban az szerepel: az ügy nemzetbiztonsági kockázatot jelentett. Mert bár az elkövetők száma csekély ahhoz a több ezer személyhez képest, akinek a Pentagonban magas szintű hozzáférési joga a legtitkosabb anyagokhoz, a gyerekpornó anyagokat letöltőket megzsarolhatták, megfenyegethették vagy megvesztegethették volna. Többen közülük kormányzati titkokat ismertek és fontos katonai létesítményekbe volt bejárásuk - olvasható a Pentagon tavalyi belső bűnügyi vizsgálatának eredményében.

A nyomozás 2002-ben kezdődött, az illegális tartalmakat letöltők közül több ellen vádat emeltek, és sok ügy máig nem zárult le. Gary Comerford, a Pentagon főnyomozójának szóvivője közölte, hogy nagyon komolyan veszik az ilyen ügyeket. A nyilvánosságra hozott anyagok nem tartalmaznak pontos adatot arról, hogy összesen hány tisztviselő érintett az ügyben, de a The Boston Globe értesülése szerint több mint 30 alkalmazottról van szó. Tizenhárom elkövetőre Kaliforniában bukkantak, közülük többen a nyugati part legtitkosabb katonai létesítményeiben dolgoztak.

Az Egyesült Államokban gyerekpornó vásárlása bűncselekmény, és az ilyen anyagok kormányzati számítógépen történő tárolása szintén törvénysértés. Az egyebek között külföldi telefonbeszélgetések lehallgatásával foglalkozó NSA-ban két, legmagasabb szintű biztonsági engedéllyel rendelkező tisztviselő töltött le gyerekpornót. Egyikük, miután eljárást indítottak ellene, külföldre menekült, feltehetően Líbiában rejtőzködik. A másikat 2008-ban több mint öt év börtönre és életfogytig tartó próbaidőre ítélték.

Gyerekvédelmi szakértők riasztónak tartják, hogy a Pentagon titkos ügynökségeibe, ilyen magas szintekre is behatol a gyerekpornó, ugyanakkor nem tartják az ügyet különösebben meglepőnek. John Sheehan, az Elveszett és Kizsákmányolt Gyerekek Országos Központjának osztályvezetője rámutatott: nincs olyan jellegzetes személyiségkép, amely alapján a gyerekpornó elleni küzdelemben szűrést lehetne végezni, még a legmagasabb rangú tisztviselők között, bizalmi posztokon is előfordulhatnak elkövetők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #9
    A talmud szerint nem bűn a gyerekporesz, ha a gyerek nem zsidó...
  • Rotyoka #8
    Mondjuk most hogy leírtad ezt adom. Legalább lesz oka USÁnak Líbiát is megszállni.
  • Rotyoka #7
    csak nem mind1, hogy az 10 vagy 16 éves.
  • rajdi #6
    Szerintem is Pentagonban már csak ilyen balekok dolgoznak. Pfff
  • zola2000 #5
    "több mint öt év börtönre és életfogytig tartó próbaidőre ítélték."

    hát emiatt nem kellett volna líbiába menekülni, ha nem csinál ezentúl semmi rosszat, akkor nem kell bevonulnia a börtönbe, bár a multkor volt olyan hír is, hogy 12képért képenként 10 évet kapott valaki, gondolom ott államonként változik a büntetés mértéke.
  • Magiszter #4
    Miért? Pont hogy azért nem törődött semmivel, mert úgy gondolta ő védve van, hiszen ott dolgozik.
    És ilyenkor jön elő a régi mondás: Más szemén a szálkát, magadéban a gerendát. Ha tartanának egy kis vizitet a saját portájuk környékén tuti a fél pentagon és amerikai "felsővezetés" belebukna valamibe.
  • DeviloftheHell #3
    obama bácsi a férfi szereplö a gyerekpornoban :D:D:D


    mellesleg mindig azok ordibálnak vmi ellen a legjobban akik a leginkább csinálják :D
  • juniorjb #2
    Sok érdekes dolog van itt a hírben: "Az egyebek között külföldi telefonbeszélgetések lehallgatásával foglalkozó NSA-ban két, legmagasabb szintű biztonsági engedéllyel rendelkező tisztviselő töltött le gyerekpornót." Majd pont akik lehalgatással foglalkoznak, pont ők nem tudják h megfigyelhetik őket, és ilyenen csúsznak el. Ez 1 médiának generált hír ami alatt 30 kormányzati személyt lehet lecserélni "köntösben", és az eredeti ok meg semmiképpen nem publikus.
    "Egyikük, miután eljárást indítottak ellene, külföldre menekült, feltehetően Líbiában rejtőzködik." Szerintem is lazán "kimenekülhetett" az országból... :)