Berta Sándor

Project Isis - chatrobot védheti a gyerekeket

A Lancasteri Egyetem munkatársai olyan szoftvert fejlesztenek, amely az online beszélgetésekkor automatikusan felismeri a fiatalokat veszélyeztető felnőtteket és ezáltal védelmet biztosít ellenük.

Világszerte egyre nagyobb problémát jelent az úgynevezett grooming, vagyis, amikor pedofil személyek a chateken keresnek kapcsolatot a kiskorúakkal. A bűnözők célja az, hogy először a kiválasztott gyerekek bizalmába férkőzzenek, majd minél előbb a való életben is zaklathassák a leendő áldozataikat. A jelenség ellen nagyon nehéz védekezni. A legtöbb szülő különböző okokból nem tud állandóan a csemetéje mellett ülni, a gyerekek pedig nem ismerik fel a pedofilokat és a szándékaikat. Azonban még ha fel is világosítja egy szülő a fiát vagy a lányát az interneten rá leselkedő veszélyekről, a molesztálók még mindig kiadhatják maguknak az áldozatokkal egykorúnak, hogy így kerüljenek velük kapcsolatba.

A Lancasteri Egyetem kutatói ezen a helyzeten szeretnének változtatni, méghozzá egy különleges program segítségével. Az alkalmazás a chatszobákat felügyeli és képes kiszűrni a gyerekek hamis barátait. A szoftver működése egyszerű: a mesterséges intelligenciára épülő különböző algoritmusokkal folyamatosan elemzi a chatbeszélgetéseket és igyekszik megállapítani, hogy a másik monitor előtt valóban egy kiskorú, esetleg egy fiatalkorú ül-e vagy pedig egy felnőtt. A szolgáltatóknak csupán annyi a dolguk, hogy engedélyezik a chatrobot működését.

Awais Rashid professzor és kollégái az alkalmazást több hónapon keresztül tesztelték egy északnyugat-angliai iskolában. A teszt teljes sikerrel zárult, a Project Isis nevű program 90 százalékos hatékonysággal végezte a dolgát. A nem mindennapi védelemért cserébe a mindössze 10 százalékos hibaarány elfogadható. A szoftver a beszélgetések szövegét folyamatosan összehasonlította az adatbázisában megtalálható mintákkal, majd a szavakon és a mondatokon még egy stilisztikai elemzésnek is elvégzett. A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a Project Isis még nem egy kész termék, de a reményeik szerint jövőre már átadhatják a végleges verzióját a brit nyomozóknak, akik azt a pedofilok felderítésére és elfogására használják majd. Bár az alkalmazás jelenleg angol nyelvű, de könnyen alkalmazható más nyelveken is. Emellett könnyen megoldható a férfiak és a nők felismerése.

Rashid úgy vélte, hogy a szoftverre mindenképpen szükség van, hiszen gyakran még a 17 évesek sem tudják megkülönböztetni a kortársaikat a felnőttektől. A program jóval megbízhatóbban szűrheti ki a molesztálókat, mint egy ember. Ráadásul minél átfogóbb és nagyobb az adatbázisa, annál hatékonyabban és jobban végzi a munkáját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hangulati #6
    en csak azt nem ertem, hogy miert nem lehet kotelezove tenni a sajat nevvel torteno netezest. nem csak a chatet, hanem mindent. amit szabad, azt szabad, amit pedig nem, azt nem. ennyi. igy is, ugy is az lesz a vege, mert nem lehet mas. az internet a valo elet resze, tehat ne lehessen elbujni. az anyazas is kevesebb lenne, stb, stb... hogy ezert mit fogok kapni...
  • andersh #5
    Jót röhögtem. Szerintem még azt se tudná megkülönböztetni hogy egy bot ír, vagy ember.
  • nextman #4
    Minek kell a gyereknek csetelni? Én jól felnőttem anélkül is:)
  • mad mind #3
    Szerintem nem kéne a gyerekeket hülyének gondolni. Ők is felismerik a szándékokat.
  • kvp #2
    Ha jol ertem akkor 10%-os hibaarannyal dolgozik, tehat 10 felnottbol nez 1-et gyereknek es 10 gyerekbol nez egyet felnottnek. Felteve, hogy a gyerekek kozott nincs ertelmesebb es a felnottek kozott nincs szellemileg egy gyerek szintjen allo, mert oket nem lehet az altaluk irt szovegek alapjan kiszurni. Azert ez enyhen szolva nem nyero, egy szulo aki a gyerek mellett ul ennel azert joval megbizhatobb. Nem a szurok jelentik a megoldast hanem a szulok.
  • rágógumi #1
    tehát ha pedofil vagy és olvastad ezt a cikket amikor a kiskölök megy aludni lépjele teis, nehogy gyanús légy :D