Berta Sándor

Leépítések a RIM-nél

A korábbi hírnek megfelelően valóban elkezdődtek az elbocsátások a leginkább a Blackberry okostelefonokról ismert Research In Motion kanadai cégnél. A RIM akár 6000 embert is kirúghat.

Május végén számoltunk be arról, hogy ismét hatalmas leépítések várhatók a RIM-nél, mivel az átszervezések és az új termékek sem segítettek a társaság nehéz gazdasági helyzetén. A kanadai gyártó drasztikusan csökkenteni akarja a költségeit, illetve szeretné konszolidálni a helyzetét, ezért dönthetett a tömeges elbocsátások mellett. Bár hivatalosan a hírt még nem erősítették meg, azonban az érintett dolgozók már nyilatkoztak egy helyi újságnak és egy online fórumon is elmondták az érzéseiket.

A The Waterloo Record nevű kanadai lap szintén arról tudósított, hogy már elkezdődtek az elbocsátások. Az első becslések alapján az intézkedések 2000 munkavállalót érinthetnek, de egyes elemzők azzal számolnak, hogy a RIM vezetői akár 6000 alkalmazottat is kirúghatnak. A Twitteren Martin Chmiel elemző azt írta, hogy különösen a gyártási részleget érinti a lépés és az elmúlt 24 órában több száz embert rúgtak ki, de más hírek szerint is elsősorban a terjesztési és a gyártórészleg a nagy vesztes. Az elbocsátott foglalkoztatottak között vannak olyanok is, akik már sok éve óta dolgoznak a cégnél. A RIM ugyanakkor bizonyos esetekben igyekszik kárpótlást fizetni az érintetteknek.

Tenille Kennedy, a konszern szóvivője közölte hogy további elbocsátásokra lehet számítani, mivel a vállalat szisztematikusan átvizsgálja a részlegeit és az üzleti területeit azért, hogy csökkentse a költségeit. A 2013-as üzleti év végéig a gyártó összesen egymilliárd dollárral akarja csökkenteni a kiadásait. A Research In Motion januárban vezetőt váltott, ekkor foglalta el a posztját Thorsten Heins. A vállalat különböző stratégiai lehetőségek (bankkal kötött együttműködés, szoftverlicencelés, stratégiai befektető bevonása) közül próbál meg választani, a cég felvásárlása ugyanakkor szóba sem kerülhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)