HENT hírlevél

Szabadalom akadályozná a tanulók kalózkodását

Internetalapú oktatási rendszer kapott szabadalmi oltalmat az Egyesült Államokban, amelynek célja, hogy akadályozza a tanulók illegálisan másolt vagy letöltött kalózkönyvekből történő tanulását.

Joseph Henry Vogel, a University of Puerto Rico-Río Piedras közgazdaság professzora szabadalmaztatta azt az internetalapú oktatási rendszert, amelynek célja, hogy a diákok kalózkodását akadályozva segítse a tankönyvkiadók működését és az oktatók publikálási lehetőségeit. A szabadalom szerint a diákok részt vennének egy online kurzusban, amelynek teljesítése beleszámítana a tantárgy elvégzésekor kapott érdemjegyükbe. Ilyenformán, akik nem vesznek részt az online konzultációban, csak gyengébb jegyet kapnának.

Az internetes rendszerbe való belépéshez a diákoknak meg kell vásárolniuk a tantárgy által előírt tankönyvet, amelybe az egyedi belépő kódot megtalálják. Mivel a kód egyedi, illegálisan letöltött kalózkönyvekkel, fénymásolt kiadványok kódjaival nem lehet belépni a rendszerbe. A rendszer könyvtárból kölcsönzött könyvekkel sem működik, de Vogel ötlete ad lehetőséget arra, hogy a tanulók használt könyvekből tanuljanak. Ebben a helyzetben az érintettek alacsonyabb összegért vásárolhatnának önálló belépő kódot a kurzusokhoz.

A professzor szerint aggasztó, hogy az oktatók eltűrik, hogy a tanulók fénymásolt könyvekkel üljenek be az órákra, sőt néhányan maguk is segítik a kalózkodást azzal, hogy másolásra alkalmas könyveket juttatnak el a könyvtárakba. Amennyiben a tanulók nem veszik meg a tankönyveket, a kiadók jelentős bevételtől esnek el, ami tovább nehezíti az oktatók számára a publikálás lehetőségét. Több kiadó is érdeklődik Vogel professzor szabadalma iránt. Mások mellett az Amerikai Könyvkiadók Szövetsége (Association of American Publisher) is üdvözölte az ötletet. A kiadók szerint ugyanis új megoldásokra van szükség a kalózkodás elleni fellépéshez, hiszen hiába záratnak be egy illegális letöltő felületet, több ezer másik várja a kalózkodó internetezőket..

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • drsx #5
    Ha anyad meg apad nem fizet a kiadoknak, akkor rosszabb jegyet kapsz! Raadasul "szabadalmi oltalmat kapott"...

    Szinten dijnyertes gondolat: "Az oktakók [...] maguk is segítik a kalózkodást azzal, hogy másolásra alkalmas könyveket juttatnak el a könyvtárakba"
    Regen par evig konyvtarban dolgoztam, de nem lattam olyan konyvet, ami alkalmatlan (feny)masolasra/scannelesre...
  • aaaaa #4
    Az az aggasztó, hogy ilyen emberek az oktatásügyben dolgoznak. Egy percig nem érdekli, hogy a tanulók tanulnak, vagy sem, csak vegyék meg a könyveket, és fizessenek a kiadóknak. Szakmája árulója, a kiadók felbérelt embere.
    A könyvtár is ellenséggé vált. 30 éve, ha valaki ezt mondja, nem hiszem el. Eltelik még 10-20 év és betiltják a könyvtárakat is, ahogy elnézem.
    A tankönyv legyen ingyenes, ahogy az oktatás is. Persze nem kellenek a művelt emberek, maradjon mindenki hülye, ne gondolkozzon, úgy könnyeben irányítható, ez a végső cél.
    Tudták ezt már régebben is, nem véletlenül tiltották az amerikaiak a néger rabszolgáiknak az írás és az olvasás megtanulását. Lehet hogy visszatérnek ezek az idők, ha így folytatjuk.
  • mrzed001 #3
    "Amennyiben a tanulók nem veszik meg a tankönyveket, a kiadók jelentős bevételtől esnek el"

    Pont. Ennyi.
    Nem arról van szó, hogy a könyv írója esne el bevételtől, hanem hogy a mára már totál feleslegessé vált kiadó esik el bevételtől.
    Ledózerolni, beszántani, besózni ... ezt kellene tenni minddel, haszonleső semmirekellők.
  • sanyicks #2
    hajrá végre egy jó dolog... háttérbe szorítani a fizetős cuccokat :) (vindóz, fotosop, ofisz,
  • Tetsuo #1