HENT hírlevél

Három csapást tervez Olaszország a kalózkodás ellen

Az olasz filmipar helyzetének fellendítésére vonatkozó tervek között szerepel, hogy Olaszország is bevezetné a kalózkodás visszaszorítása érdekében az ún. három csapás rendszerét.

A The Hollywood Reporter híre szerint az intézkedés tervét Lorenzo Ornaghi, olasz kulturális miniszter a Cannes-i filmfesztiválon jelentette be a francia kulturális miniszterrel való találkozóját követően. Ornaghi a jelenlegi leghatékonyabb és legeredményesebb kalózkodás elleni programnak minősítette a három csapás rendszerét, és jelezte, bízik benne, hogy a két ország együtt tud majd működni az olasz rendszer kidolgozása során.

Franciaországban Nicholas Sarkozy támogatása mellett 2010-ben lépett hatályba a kalózkodás visszaszorítására irányuló intézkedéseket tartalmazó Hadopi-törvény. A jogszabály bevezette a három csapás, illetve fokozatos válasz néven is ismert rendszert, amelynek lényege, hogy szankcionálás előtt többszöri figyelmeztetésben részesítik az illegális letöltőket. A francia rendszerben a figyelmeztetést a törvény végrehajtására létrehozott szerv, a Hadopi-ügynökség végzi. Az ügynökség háromszori alkalommal részesíti figyelmeztetésben a jogsértő internetezőket, majd a harmadik eredménytelen figyelmeztetést követően bíróság dönt a kiszabható szankciókról, amely a törvény értelmében nagyobb összegű pénzbüntetés, súlyosabb esetben a jogsértő internetkapcsolatának határozott idejű felfüggesztése is lehet.

A Hadopi-ügynökség adatai szerint ez idáig a francia internetelőfizetők hat százalékát kellett figyelmeztetésben részesíteniük, amelyek 95 százaléka esetében az első értesítést követően nem ismétlődött meg a jogsértés..

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mardekár #1
    Tehát a jövőben virágozni fognak a proxy szerverek...