HENT hírlevél

Szabotálják a spanyol kalózkodás elleni törvényt

Szokatlan módon teszi próbára az új kalózkodás elleni törvényt a Hackivistas nevű szerveződés. Az őket támogató művész dalát teszik közzé "engedély nélkül" számos weboldalon, az előadó pedig folyamatos panasszal terheli a jogsértési ügyekben eljárni illetékes kormányhivatalt.

2012. március elsején lépett hatályba Spanyolország új kalózkodás elleni törvénye, amely a jogsértő tartalmakat közlő weboldalak letiltását szabályozza. A jogszabály szerint egy, a kormány által delegált tagokból álló bizottság határoz arról, az egyes weboldalak illegálisan közzétett tartalmat szolgáltatnak-e. Az érintett oldalaknak figyelmeztetést küldenek, és amennyiben nem változtatnak jogsértő működésükön, bíróság szankcionálhatja tevékenységüket. A törvényt José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök kormánya dolgozta ki, de annak hatálybalépéséről már a 2011 decemberében hivatalba lépő Mariano Rajoy kormánya döntött.

A korábbi kormány kulturális minisztere után Sinde-törvényként ismert jogszabályt már kidolgozásától kezdve heves kritika övezte, elfogadását tiltakozások, bojkottkísérletek és szervezett hackertámadások kísérték. A tiltakozók többek között a fokozott kormányzati kontrollt sérelmezik, amelynek eredményeként a Spanyol Legfelsőbb Bíróság is vizsgálatot indított, hogy a kormány kalózkodás elleni intézkedési hatáskörét mérlegelje.

A TorrentFreak híre szerint a jogszabály hatálybalépéséhez időzítve a Hacktivistas nevű csoportosulás szabotázsszerű akciót indított, hogy a törvény gyenge pontjait felmérje. Akciójukhoz felkérték Eme Navarro, a Sinde-törvény ellen szintén tiltakozó zenészt, hogy bocsásson rendelkezésükre egy "illegálisan" közzétehető dalt. Navarro alapvetően Creative Commons licence alatt teszi elérhetővé szerzeményeit, de az akcióhoz választott dal esetében minden jogot fenntartott. A Hacktivistas programjában ezt a jogvédett szerzeményt a szimpatizánsok segítségével a lehető legtöbb online felületen megosztják, míg Navarro panaszokkal terheli az eljárni hivatott minisztériumi bizottságot, amely a törvény értelmében köteles rövid határidőn belül intézkedni a jogsértések ügyében.

A Hactivistas szándékai szerint Navarro folyamatos, azonnali vizsgálatot igénylő panaszai lelassítják a bizottság működését, ugyanakkor ezáltal azt is megtudják, hogy a gyakorlatban hogyan intézkedik a hivatal, és milyen eljárásrend szerint zárolják a jogsértőnek ítélt felületeket. A blokkolás folyamata véleményük szerint ugyanis még mindig bizonytalan kérdés, nem tudni biztosan, hogy a tárhelyszolgáltatók lesznek-e kötelesek zárolni a kalózlapokat, vagy más technológiai megoldással élnek majd a hatóságok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!