HENT hírlevél

Bírósági eltiltás a holland kalózpártnak

A hágai bíróság határozatában eltiltotta a holland kalózpártot attól, hogy proxy szolgáltatás segítségével hozzáférést nyújtson a The Pirate Bay kalózoldalhoz. A holland bíróság korábban kötelezte a helyi szolgáltatókat a kalózoldal blokkolására.

A holland szerzői jogi jogvédő szervezet, a BREIN kezdeményezte azt az eljárást, amelynek eredményeként a hágai bíróság az eltiltó határozatot kiadta. Ennek értelmében a holland kalózpárt köteles beszüntetni azt az ún. proxy szolgáltatást, amelynek segítségével a kalózkodó holland internetezőknek hozzáférést nyújt a The Pirate Bay oldalán szerzői jogot sértő módon letölthető fájlokhoz. Amennyiben a párt nem tesz eleget a felszólításnak, napi 5000 eurós pénzbírságot köteles fizetni.

A BBC News beszámolója szerint a politikai mozgalom azt követően indította el a proxy szolgáltatást, hogy a holland bíróság több helyi internetszolgáltatót is kötelezett arra, hogy blokkolják előfizetőik hozzáférését a kalózoldalhoz. A proxy oldal lehetőséget nyújt arra, hogy az internetezők a The Pirate Bay weblapjának meglátogatása nélkül elérjék az ott közzétett, letöltési lehetőségekre mutató linkeket.

A brit hírportál emlékeztet rá, hogy a szigetország bírósága a múlt hónapban kötelezte a helyi szolgáltatókat a The Pirate Bay elérésének akadályozására. Az ítélet kihirdetését követően a brit kalózpárt is proxy szolgáltatást indított, amely a párt állítása szerint több millióan használnak. A brit jogvédő szervezet, a BPI, amelynek kezdeményezésére a bíróság a blokkolásról határozott, még nem nyilatkozott arról, hogy kíván-e a BREIN nyomdokaiba lépve maga is fellépni a proxy rendszer ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!