HENT hírlevél

Akadályozza az illegális letöltést egy orosz szoftver

Egymillió rubellel támogatta meg a Microsoft Russia annak az orosz szoftvernek a további fejlesztését, amely BitTorrent felhasználónak tettetve magát akadályozza az illegális fájlcserélést.

Internetszolgáltatók számára fejlesztett forgalomkezelő szoftverként kezdte pályafutását az a program, amelyet azóta Pirate Pay néven az illegális letöltés akadályozására használnak. Az orosz programozók által megalkotott szoftver kifejezetten a torrent rendszerű fájlcserélés akadályozására alkalmas. A beépülő szoftver a peer-to-peer hálózatok számára igazi felhasználóként jelenik meg, ám képes arra, hogy a megkezdett letöltést megszakítsa.

A kritikusok szerint a Pirate Pay csak rövid távon tud eredményes lenni, hiszen a kalózkodó internetezők a letöltés megszakadása után bármikor újraindíthatják a folyamatot. Ugyanakkor el kell ismerni, hogy a letöltés leállása már önmagában is elég bosszúságot okozhat az illegálisan közzétett tartalmakra vadászó felhasználóknak ahhoz, hogy néhányan közülük feladják a próbálkozást.

Ahogy világszerte, úgy Oroszországban is komoly problémát okoz a szerzői jogi jogsértés a kreatív iparágaknak. Nemzetközi szinten több milliárd dollárra, Oroszországban több száz millió dollárra becsülik a filmeseknek okozott kárt. Ennek okán minden eszközre szükség van, amely segíthet a kalózkodás visszaszorításában. Éppen ezért a Microsoft Russia a közelmúltban 1 millió rubel támogatást adott a program további fejlesztéséhez - írja a BBC News.

A Pirate Pay ráadásul már a gyakorlatban is bizonyított. 2011 decemberében mutatták be a mozikban a Vlagyimir Viszockij színész, költőről szóló "Vysotsky. Thanks to God I’m Alive" című filmet, amelynek alkotói felkérték a Pirate Pay szakembereit, akadályozzák a film illegális terjesztését. A programozók számos szervert használva elérték, hogy csatlakozzanak minden olyan peer-to-peer klienshez, amely megosztotta a filmet, majd látszólagos forgalmat generálva a kliensek felé megakasztották a feléjük irányuló letöltési folyamatot. A programozók szerint nem sikerült ugyan minden letöltést leállítaniuk, de több mint 50 ezer felhasználó a Pirate Pay közbelépése okán nem tudta befejezni a megkezdett letöltést..

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szombi #3
    A kliensek nézik a CRC-t is. 2 hét múlva jön majd egy uTorrent frissítés hogy a nagy mennyiségű hibás adatot árasztó peer-t jelentse a trackernek és az összes peer-nek, akik ki fogják zárni, IP cím alapján. A megtámadott peer letöltése pedig magától újra fog indulni. Amíg csak 1 peer vesz részt addig nem sok vizet zavar, ha meg több akkor DoS támadásnak számít ami még inkább illegális. Persze nem az oroszoknál, nekik mindent szabad...
    Életképtelen az ötlet, azt az egymillió rubelt miért nem költök hasznosabb célokra? Például az éhező szegények megsegítsére?
  • amitakartok #2
    Tehát ez a progi rákapcsolódik a célgépre azzal a céllal, hogy felzabálja a sávszélességet, így ne lehessen mellette más kommunikációt folytatni?

    Ez így igencsak egy denial of service támadásnak hangzik, ami pedig illegális. Nem véletlenül oroszban dolgoznak rajta, nem pedig valami amcsi laborban.
  • ClassicR #1
    Fake.