Berta Sándor

Japánban népszerűbb a fax az e-mailnél

Miközben számos országban az elektronikus levelezés elterjedésével a faxok szinte teljesen a háttérbe szorultak, pont Japánban ez koránt sem tapasztalható.

Aligha gondolná bárki, hogy pont a csúcstechnika egyik fellegvárának számító Japánban ragaszkodnak a leginkább a helyiek a faxokhoz, s előnyben részesítik ezeket a készülékeket az e-maillel szemben. Pedig a The Washington Post cikke szerint a szigetországban mind a cégek, mind a felhasználók elengedhetetlenül fontosnak tartják a faxokat. Jelenleg a japán háztartások 59 százaléka rendelkezik legalább egy faxkészülékkel. Összehasonlításul: az Egyesült Államokban ugyanez az arány már az 1990-es évek elején alig 5 százalékot tett ki.

Az okok között az első helyen az szerepel, hogy a japán írás rendkívül nehéz és a helyiek tapasztalata alapján a PC-k elterjedésekor még csak nagyon nehezen lehetett megjeleníteni a számítógépek képernyőjén, illetve az elektronikus levelekben. Ezért kezdetben logikus választásnak tűnt a faxok további használata, később pedig kényelmi okokból nem váltottak. Napjainkra a helyzet annyit változott, hogy a japánok a szavakat latin betűkkel adják meg, majd kiválasztják a megfelelő írásjeleket.

A faxok népszerűségén azért sem lehet csodálkozni, mert a szigetországban még mindig nagyon gyakori a kézzel írás, ezáltal elég csak a papírra vetett sorokat elfaxolni és így megspórolható a PC-be való begépelés fáradságos folyamata. A fukusimai katasztrófa idején is az atomerőmű üzemeltetői részben faxok útján tartották a kapcsolatot a tokiói kormánnyal.

"Van egy híres elmélet, miszerint két Japán létezik. A csúcstechnikás csodaország és az innovációellenes birodalom" - közölte Serkan Toto elemző, aki hosszabb ideje él az ázsiai államban. A szakember a faxok népszerűségét azzal magyarázta, hogy a kézírást övező hagyományok miatt a számítógépek használata kevésbé terjedt el, emellett ez egyfajta reakció is arra, hogy a helyi kabinet sokáig megőrizte a távközlési monopóliumát. A piacnyitás halasztása korlátozta a szélessávú internethozzáférések elterjedését, ezért van az is, hogy a japánok többsége okostelefonja segítségével szörföl a világhálón.

"Sok háztartás egyszerűen nem is csatlakozik az internetre" - közölte Andrew Horvat, a Stanford Egyetem kutatója, ezért praktikusnak tűnik a fax használata. A helyi közszolgálati rádió is faxkészülékeket alkalmaz: van olyan műsor, amelyben bárki kérheti, hogy faxolják el neki a különböző recepteket. A szolgáltatást 491 000 japán veszi rendszeresen igénybe. A szigetországban számos faxgyártó található, közülük is kiemelkedik a Brother, a Sharp és a Ricoh.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • GyaxyBoy #14
  Én is azt mondom, amit egy páran már mondtak. Nem hülyék, de elképzelhető, hogy nem tudják lecsekkolni a faxon küldött adatokat. Még egy email gyerekjáték. Ott ők kapják meg hamarabb, mint akinek küldjük. :)
  Ezek szerint Japánban valami készül, nagy a titkolózás szervezés! :D (vicc volt)
 • birdo #13
  Pont ezen törtem a fejem....vajon a mi munkahelyi fax- gépünket mennyire ellenőrzik ??? A bejövőket " tárolják...de vajon a kimenőket ???
  Mert még a szkenneléseinket is " begyüjtik... a emailokról nem is beszélek...azokról másolatot készítenek
 • COOLancs #12
  Ez nem meglepő, hiszen a Vissza a Jövőbe c. filmben is volt faxgép a hipermodern jövőben ...


  Ez valóban nem a technikáról szól , hanem arról hogy sok esetben konzervatívak, pl. a legújabb felhőkarcolóik is a kora 70-es éveket idézik, és nem azért mert ott ragadtak volna meg, hanem mert erre van igény.

  #10: Sok állam szeretne ilyen "rohadást" :) Rengeteg iparágban toronymagasan világelsők, koránt sem telepítenek ki annyi gyártókapacitást mint más fejlett országok, és az elöregedő népesség ellenére sem engednek be bevándorló hordákat. Ez mind a konzervatív gondolkodásból ered.
 • avman #11
  "apjainkra a helyzet annyit változott, hogy a japánok a szavakat latin betűkkel adják meg, majd kiválasztják a megfelelő írásjeleket."
  jujj.
 • kvp #10
  "No meg a Faxot nem olyan könnyű "lehalgatni" mint a maileket. Azokat küldés után ezernyi program fésüli át "terrorista" gyanus elem után. És ha némi ipari titok, belső céges infó, egyéb értékpiaci nyalánkság is az amcsik kezébe kerül, az csak dupla haszon. A faxal nehezebb mindezt megcsinálni. Van ám ezeknek esze. :)"

  Nagyon. Magyarorszagon meg nem volt internet lehallgatas se, de a faxokat mar akkor is kapasbol file-ba mentettek. A fax egy nagyon primitiv betarcsazos modemes kapcsolat, ahol a ket gep szepen atcsipogja egymasnak a kepet. Teszik mindezt barmifele titkositas es egyeb nelkul. Ha elegge (borzasztoan) lelassitjuk a felvetel lejatszasat, akkor egy fax akar kezzel is atirhato egy jo nagy kockaspapirra...

  Most a google search alapbol ssl-es kapcsolatarol inkabb nem mondok semmit, de a titkositott kapcsolatok nagyon szivatjak a magyar allamot. (mindig a szerver tulajatol kell elkerni a feloldo kulcsot, a google meg nem mindig adja oda mindenkinek, pl. kinaval sincs joban)

  Japanrol:
  Mindenki azt hiszi, hogy modern. Ehhez kepest meg hasznalnak haboru elotti motorvonatokat, tobb szaz eves fahazakat es jellemzoen a varosi emeletes hazakban is tuzeloolajos kalyhakkal oldjak meg futest. Persze ezek mellett ott van a turistak altal latott modern vilag a proxy kartyas tomegkozlekedesi jegyekkel es a csillogo modern epuletekkel. Az atlag turista nem is igen latja azt, hogy japanban gyakorlatilag a 70-es evek ota megallt a fejlodes es azota az iparuk zsugorodik, a lako es iparnegyedeik pedig rohadnak. Jelentos fejlesztesek szinte csak a turisztikai iparban voltak, minden mas iparag mar ott is kulfoldre telepszik, mig a falusi japan kezd elneptelenedni. A hagyomanyokrol pedig csak annyit, hogy a japanok nehezen vehetok ra egy regi szokasuk feladasara, bar uj dolgokat konnyen atvesznek, csak melle meghagyjak a regit. Ez utobbinak fo oka az egyre nagyobb aranyu idoskoru lakossag, akiket mar nehez ravenni egy uj technologiara valo atallasra.
 • zord01 #9
  nlght

  Félre értetted. A népesség 59%-a (tehát 75 millió ember) faxol. A 491ezer az azokra vonatkozik, akik azt a recep faxolós szolgáltatást veszik igénybe.
 • zord01 #8
  No meg a Faxot nem olyan könnyű "lehalgatni" mint a maileket. Azokat küldés után ezernyi program fésüli át "terrorista" gyanus elem után. És ha némi ipari titok, belső céges infó, egyéb értékpiaci nyalánkság is az amcsik kezébe kerül, az csak dupla haszon.
  A faxal nehezebb mindezt megcsinálni. Van ám ezeknek esze. :)
 • nlght #7
  "A szolgáltatást 491 000 japán veszi rendszeresen igénybe."

  Japán népessége: 127 millió.

  Miről beszélünk???
 • gombost #6
  Ha a kínaiak meg tudják oldani, akkor nekik is menne. A japánnak is van latinbetûs átirata. Egyszerûen túl maradiak bizonyos kultúrális dolgokban. Félreértés ne essék, nem ítélkezem, csak mondom. De mondjuk ez speciel bõdüleyes nagy butaság. Iszonyatos papírpazarlás mehet ott.
 • IMYke2.0.0.0 #5
  Ezt azért firtatnám.
  Az egy dolog, hogy kulturális különbségeikre furcsán nézünk - és azt se felejtsük, hogy sokan a sajátságosan humoros(nak tartott), furcsa TV-műsoraikkal, és persze az erotikusan néha túlfűtött animékkel teszik egyenlővé Japánt -, de nem, vagy alig betegebbek, mint mondjuk egy európai, hagyományaihoz, furcsaságaihoz elvhűen ragaszkodó ország.
  Bár a képírásuk nehézsége nem is hasonlítható a kínaihoz - Kínában a hagyományos írás ~50.000 írásjegyből áll (japánban a múltszázad közepéig volt fél százezer, aztán azt amerikai nyomásra ~2.000-re csökkentették, és a három írásmód is jelentősen könnyebb (ettől még a japán nyelv nem könnyű, sőt), de azért PC-n használni - pain in the ass!
  Nem csoda, ha inkább a kézzel írt levelek faxolását tekintik gyorsabbnak.