Gege

4,5 millió dollárra büntették a kéretlen faxokat küldő céget

A szövetségi szabályzótestület jóváhagyta a kéretlen faxüzeneteket küldözgető cégre kiszabott 4,5 millió dolláros büntetést.

A Federal Communications Commission (FCC, Szövetségi Kommunikációs Bizottság) szóvivője elmondta, hogy a lehető legnagyobb bírságot szabták ki a Fax.com, Inc.-re, mert megsértette az 1992-ben érvénybe lépett, kéretlen faxok küldését tiltó rendeletet. A cég stratégiája egyszerű: a megbízó által fizetett összeg fejében tömegével küldik el faxon a kért hirdetést.

Az FCC indoklása szerint a Fax.com 489 alkalommal szegte meg a rendeletet, ezért minden egyes esetért 11 ezer dolláros büntetést szabtak ki. Az öttagú bizottság múlt hét szerdán egyhangúlag hagyta jóvá a büntetést, de a hivatalos döntést csak most jelentették be.

"A faxtulajdonos számára nincs bosszantóbb, mint amikor a készülékhez érve látja, megint spamre és kéretlen üzenetekre ment el a papír és a tinta," mondta az FCC igazgatója, Michael Powell. "Meglehetősen egyszerű üzenetünk van azok számára, akik ezerszám küldik a kéretlen szemetet: 'Ha megszegitek a szabályainkat, megfizettek érte'."

A Fax.com képviselői elzárkóztak az azonnali véleménynyilvánítástól. Az FCC szóvivője úgy nyilatkozott, hogy elutasították a Fax.com érvelését, miszerint a kéretlen faxok tiltása alkotmányellenes és a büntetés összege is túl magas. A Fax.com weboldalán, a www.fax.com-on többek közt azt is olvasható, hogy a társaság tulajdonában van az "ipar legnagyobb faxszám-adatbázisa", több mint 30 millió faxszám. A társaság filozófiáját sem rejtik véka alá: "Ügyfeleink nagy mennyiségű faxot küldhetnek száz, ezer, vagy akár millió fogadó félnek".

Az FCC döntése értelmében a társaságnak 30 napon belül jelentést kell készítenie arról, hogy tényleg a szabályzat szerint működik-e. A bizottság szerint a "Fax.com elsődleges tevékenysége is a faxtilalmi szabály súlyos megsértése".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeszteloPontHu #1
    Ezt nálunk mikor vezetik be? Kicsit fura, hogy a cégek az én költségemen hirdetik magukat, és ez teljesen szabályos.