Berta Sándor

Szenzoradatok az online keresésekben

Európai kutatók azt szeretnék elérni, hogy a jövőben az okos városokban elhelyezett különböző érzékelők által rögzített információk is elérhetők legyenek az internetes keresési találatok között.

A Search Engine for Multimedia Environment Generated Content (SMART) nevű európai projektben számos kutatóintézet és cég vesz részt, köztük van a Glasgow-i Egyetem, a londoni Imperial College, az athéni Telesto Technologies és az AIT kutatóintézet, Santander városa, a haifai IBM laboratórium, az olasz S3Log konzorcium, az ATOS és a PRISA Digital. A résztvevő szakemberek fő célja egy olyan kereső kifejlesztése, amely az általános információk mellett képes felkutatni és megjeleníteni a szenzorok mérőadatait is.

Egyre több érzékelő található a városokban, elég például csak az okostelefonokba és más készülékekbe beépített szenzorokra, kamerákra és mikrofonokra gondolni. Ezek az eszközök rendkívül sok adatot képesek összegyűjteni, és ezek szinte mindegyikét jelenleg is IP-hálozaton át forgalmazzák, továbbá nyilvánosan elérhető, azonban hiányzik egy olyan rendszer, amelyeket az információkat tárolná és rendszerezné. Ezen a problémát oldaná meg a SMART program.


A jogszabályoknak megfelelés bonyolultabb, mint a tényleges műszaki megvalósítás

A felhasználási lehetőségek gyakorlatilag korlátlanok. Amennyiben valaki mondjuk arra lenne kíváncsi, hogy egy település bizonyos pontján milyen az időjárás vagy légszennyezettség, akkor ezeket az adatokat megkaphatná az adott területen lévő telefonok érzékelőitől, kameráitól. S ezek gyakorlatilag valós idejű információk lennének, ráadásul sokkal pontosabbak is, mint a specifikus szolgáltatások által biztosított értékek.

"A SMART egy intelligens város koncepciójára épít. A kereső a szenzoradatokon kívül lekérhetné a közösségi hálózatokon lévő információkat is. A program lehetővé teszi majd akár a nehéz kérdések megválaszolását is azáltal, hogy automatikusan azonosítani fogja a kamerákat, mérőegységeket és más érzékelőket. Ezt követően elérhetővé teszi a különböző forrásokból származó eredményeket" - jelentette ki Iadh Ounis, a Glasgow-i Egyetem informatikusa.

A SMART a Terrier nevű nyílt forráskódú keresőtechnikára épül, amit 2004-ben a skót felsőoktatási intézmény fejlesztett ki. Ounis szerint a szolgáltatást legkorábban legalább egy évtized múlva, csak 2024-ben tesztelhetik a felhasználók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)