Berta Sándor

Szenzorhálózatot telepít Afganisztánba az USA

Az amerikai fegyveres erők több ezer olyan érzékelőt akarnak elhelyezni az ázsiai országban, amelyek jelenthetik, ha emberek vagy járművek közelednek a városokhoz vagy a katonai támaszpontokhoz.

A szenzorok célja az adott területek ellenőrzése. Ismertetőjegyük egyáltalán nincs, a többségük úgy néz ki, mint egy kődarab, ezért szinte tökéletesen beleolvadnak a környezetbe és így lehetetlen azokat kiszúrni. Az eszközök saját akkumulátorral rendelkeznek, így akár éveken át is zökkenőmentesen működhetnek. A felügyelet nélkül használható, illetve karbantartást nem igénylő érzékelőket Unattended Ground Sensors (UGS) gyűjtőnéven tartják nyilván. ebbe a kategóriába tartozik a Micro Observer és a Scorpion. Mindkettő képes arra, hogy tájékoztassa az amerikai fegyveres erőket arról, ha emberek vagy járművek kelnek át például egy közeli hágón.


Matt Russell, az Egyesült Államok Hadseregének alezredese - ő felügyeli az afganisztáni UGS-projektet - elmondta, hogy ezek a rendszerek különösen akkor hasznosak, ha a hagyományos megfigyelő berendezésekkel nem lehet szemmel tartani egy adott területet. A készülékek általában néhány centiméteresek, tartalmaznak mikrofonokat, különböző kamerákat, továbbá mágneses és szeizmikus érzékelőket. Egyes modellek, például a Northrop Grumman által gyártott Scorpion-család tagjai annak néznek ki, amik: technikai berendezéseknek. A Lockheed Martin viszont a Self Powered Adhoc Networks (SPAN) rendszerének alkotóelemeit álcázóburkolat alá rejti el.


Általában 50 darab szenzort telepítenek egy helyre és ezek egy hálózatot képeznek. Amint az egyiket aktiválják, az továbbadja a jelet a legközelebbinek, egészen addig, amíg nem találnak egy kommunikációs állomást, ez pedig műholdas kapcsolaton keresztül továbbítja az adatokat a közelben lévő parancsnoki központnak. Mindegyik eszközt felszerelték napelemekkel és akkumulátorral is. Matt Plyburn, a Lockheed Martin szakértője közölte, hogy az akkumulátorok 80 000 újratöltést bírnak ki, így az üzemidejük akár 20 év is lehet. Az ilyen rendszerek alkalmasak akár épületek vagy támaszpontok védelmére, illetve határszakaszok ellenőrzésére is.


A módszer egyébként nem új, hiszen az amerikai fegyveres erők már a vietnami háború idején is használtak az Igloo White hadművelet keretében szeizmikus és más szenzorokat a vietnami logisztikai útvonalak és az azokon zajló forgalom felderítésére. Azóta a továbbfejlesztett modelleket bevetették már Irakban is, ahol jelenleg több mint ezer darab Scorpion II rendszert alkalmaznak. Ezek 800 méter távolságból képesek felderíteni az embereket és 2100 méterről a járműveket. Üzemidejük egy hónap, kizárólag akkumulátorral rendelkeznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #11
    Pedig a sorok kozott egy konyvtarnyi filozofia! :)
  • Tetsuo #10
    Az afganok mar ezt hasznaljak a kerti vilagitashoz. :)
  • Papichulo #9
    "Tetves amik!
    Elhízott agy nélküli barmok."

    Intelligens es szellemes hozzaszolas... gratulalok!
  • kjhun #8
    ....hogy az akkumulátorok 80 000 újratöltést bírnak ki, így az üzemidejük akár 20 év is lehet.

    Marhajó, ez hétköznapi forgalomban mikor lesz????
  • caius marius #7
    Tetves amik!
    Elhízott agy nélküli barmok.
  • Amergin #6
    Az afgán partizánok mindig előnyben maradnak, csinálhatnak a megszállók bármit...
  • kvp #5
    "Véleményem szerint hamarosan nagyon durva háborúk lesznek ahhol gépekkel/robotokkal támogatott hadsregek fogják leigázni a rongyokba burkolt arcokat úgy, hogy lehet fizikálisan nem is lesznek ott. Dronok, meg harci robotok fognak harcolni emberek ellen."

    Egy gond van, hogy nincs ellenseg. Azaz van, de az az adott terulet civil lakossaga. Mivel a civileket nem irthatjak ki es tul draga lenne mindenkit folyamatosan megfigyelni, ezert nagyjabol lehetetlen egy teruletet ellenorizni. Az ellenseg altalaban nem egy hegyi osvenyen halad egyenruhaban, hanem a foldeken dolgozik, kereskedik a megaszallokkal, esetleg minden reggel koszon a jarornek. Aztan amikor a katonak eppen hatat forditanak, akkor tamad. Ha ezt is ki tudjak vedeni, akkor marad az, hogy menekultkent elmegy a tamado orszagba, dolgozik, a liberalis tasadalom hasznos tagja lesz, majd amikor mar senkinek es semminek nem gyanus, akkor valamilyen olcso tomegpusztito fegyverrel kiirtja egy egesz varos lakossagat. A londoni merenylok is brit allampolgarok voltak. Ez utobbi ellen csak a nyugati tasadalom teljes megfigyelesevel tud egy kormany vedekezni, ami viszont azt jelenti, hogy a sajat orszagukat kell fegyveresen megszallniuk. Londonban az olimpia miatt most pont ezt csinaljak. Persze ez se penzugyileg, se tarsadalmilag nem fenttarthato, mert ennyi penze a nyugatnak nincs, tovabba egy ido utan az egyebkent artatlan sajat lakossag is megszallokent kezd tekinteni a sajat kormanyara es ez polgarhaboruhoz vezet. Ebbol a harcbol a nyugati vilag a jelen strategiakkal nem tud nyertesen kikerulni.

    A szenzorok ellen egy kifejezetten jo harcteri megoldas:
    -a radiojeluk alapjan bemerik a helyuket
    -aztan zavarjak a radios kapcsolatukat
    -vegul ellopjak oket

    A fenti eset ellen csak autonom fegyveres rendszerekkel lehetne vedekezni, amik (zavaras eseten) parancs nelkul is kepesek megvedeni magukat (lasd: search and destroy mod). Viszont ha ezeket egyszer feltorik (es elobb-utobb fel fogjak), akkor a fegyvert telepito katonakat a sajat robotjaik meszaroljak le. Hosszu tavon az usa az osszes ujitasaval csak sajat maga alatt vagja a fat es ezt a modernebb technika alkalmazasa csak gyorsitani kepes.
  • MacropusRufus #4
    BigDog

    DARPA Gepárd
  • MacropusRufus #3
    A Discovery-n volt a Jövő fegyveriben már ez kb. 3 éve.
    Érdekes rendszer.

    Mad mind: nem átbasszható! Hang és rezgés alapján képes több mint 100 kölönböző járművet megkölünböztetni, természetesen az állatokat is. Képes akár hallgatózni is ha arról van szó. Attól függ mit akarnak tőle.
    Repölőről dobhatóak is vannak, amik a becsapódásuk során akár méteres mélységig képesek behatolni a talajba úgy, hogy csak a pici antenájukat lógatják aztán ki. Tudom sci-fi, de ez a jelen. Képesek rögzíteni az emberi beszédet és azt továbbítani bárhová. A fornton harcoló katonáknakat információval képesek ellátni a térségben folyó ellenséges tevékenységekről.
    Namost ez a jelen.

    A jövő: amikor a DARPA álltal fejelesztett BigDog és Gepárd harcirobotok kikerűlnek a fornta. Az elöbbi súlyos terhek szállítására alkalmas az utóbbi meg rendkívál gyorsan képes már most is futni. Ez utóbbira már csak könnyű fegyverzet kell és kész a bevethető robot.
    Namost ehhez hozzá tesszük az exoskeleton vázakat és máris egy szép jövőharcos bontakozik ki: félig gépekkel mozog (exováz) társa egy gepárd robot esetleg egy BigDog típusú kiszolágló egység. Ezek egy rendszerbe vannak kötve, a cikkben már említett detektorokkal. A Dronok szintén rendszerbe lesznek a fenti detektorokkal + a harcirobotok és a katonák inteligens ruhályáva amikben már mos tis a gps-től kezdve a fenetudja még mi van bent. Gy.k. megoldható, hogy a dronok egy idő után önállóan repűljenek és tervezzenek kűldetés, hiszen a több tíz ezer érzékelőből jövő adatok tökéletes képet adnak neki a harci helyzetről.
    A bázisok védelmét a már most is létező Samsung féle harcirobotok látnák el amik képesek együtműködve, csapatban dolgozni. Szép jövő.

    Véleményem szerint hamarosan nagyon durva háborúk lesznek ahhol gépekkel/robotokkal támogatott hadsregek fogják leigázni a rongyokba burkolt arcokat úgy, hogy lehet fizikálisan nem is lesznek ott. Dronok, meg harci robotok fognak harcolni emberek ellen.
  • mad mind #2
    Meg a nagyobb állatokat. És a túl sok téves riasztás miatt, a kutya sem fog ezekre figyelni.