Berta Sándor

A Facebook korlátozza online lehetőségeinket

Lassan lecseng a Facebookkal kapcsolatos tőzsdei őrület. A World Information Instute társalapítója koránt sincs elragadtatva a közösségi portáltól.

"Miközben Bell lehetővé tett dolgokat, addig a Facebook korlátozza ezeket a lehetőségeket. A telefon feltalálásával szemben a kommunikációs platformot inkább visszalépésnek érzem. Az egész helyzet hasonlít a Compuserve és az American Online kapcsán az 1990-es években kitört őrületre, ott is dollármilliárdokról és egy egyedi ötletről volt szó. Azonban ez a koncepció akkor nem vált be, mert a fiatalok nem hagyták, hogy a Compuserve vagy az AOL előírja a számukra, hogy milyen legyen az új online világ. A Facebook úgy korlátozza az online lehetőségeket, hogy arra kényszeríti a felhasználókat, hogy egy bekerített területen tartózkodjanak. Az egész terület Zuckerberg vagy a részvénytársaság tulajdona. Az egyáltalán nem új dolog, hogy az emberek szeretnek egymással megosztani dolgokat. Ezen nem lehet csodálkozni és nem is rossz dolog, de a platform maga olyan, mint egy pótotthon." - fejtette ki Konrad Becker 53 éves médiakutató.

Becker szerint az emberek érdekes módon közelítik meg az adatvédelem kérdését. Sokan nem értik meg, hogy az adatvédelem az egyén szuverenitásának társadalmi kérdése, ráadásul alig valaki tudja, hogy miként használják fel és elemzik ki az adataikat. Vagyis hiányzik a felvilágosítás, ez pedig egyértelműen a politika csődje.

"Az önmagunkról kialakított kép és az a kép, amit mások látnak rólunk, egy nagyon fontos tényező. A kérdés az, hogy ezt valóban be akarjuk-e kényszeríteni abba a logikába, amit a virtuális baráti körünk határoz meg? Az élet ilyen jellegű statisztikai megbecsülése ugyanis nagyon embertelen. Hogy mit értek statisztikai megbecsülésen? Azt, hogy a Facebook üzleti modellje arra épül, hogy mások alsóneműjében kutakodjunk azért, hogy ezeket az adatokat utána el lehessen adni és profilokat lehessen készíteni a személyekről. Amennyiben felhívok egy indiai telefonközpontot, akkor a közösségi oldalnak köszönhetően többet tudnak rólam, mint az édesanyám és a legjobb barátaim együtt. Ide tartozik a képzettségi szintem, a jövedelmem és minden más."

Ha mindent megvizsgálunk, akkor rá kell jönnünk, hogy végül minden területen egy nyertes marad: közösségi téren a Facebook, keresésnél a Google, és a győztes mindent visz. Nehéz ugyanakkor megmondani, hogy mi lesz a közösségi portál sorsa. "Jelenleg az elemzők szerint nem a legbiztonságosabb befektetés a Facebook-részvények vásárlása. Amennyiben rajtam múlna, akkor legkorábban csak egy hét múlva vennék ilyen értékpapírokat."

Becker ezzel az utóbbi véleményével nincs egyedül, elemzők szerint is a kivárás lehet a legjobb stratégia a Facebook-papírral, pláne úgy, hogy a második napon a részvény csaknem 15 százalékkal esett, a zuhanás mértéke miatt egy időre automatikusan fel is függesztették a kereskedést. A platform tőzsdei bevezetését az elmúlt napokban némileg beárnyékolta az a hír, miszerint a General Motoros a jövőben minden bizonnyal nem helyez el több hirdetést a portálon, a GM ugyanis úgy ítélte meg, hogy ezek a reklámok semmi hasznot nem hajtanak neki. Ma a Facebook-részvények hulló késként zuhantak tovább, a kereskedés végére 8,6 százalék volt a veszteség a hétfői záráshoz képest, a nyilvános kibocsátási árhoz viszonyítva pedig mintegy 18 százalékra rúgott a mínusz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hurkaur #18
    elso bekezdes:
    Nyilvan valami zuckerberg zsarolta meg oket, hogy a facebookot hasznaljak innentol fogva. Nyilvan mindegyik elejetel fogva utalja, es nem lat benne semmi elonyt, csupan muszaj es nem tehetnek ellene semmit.
    szemet facebook!

    masodik bekezdes:
    Nyilvan, ha celorientalt felnottek akkor igen. Elhiheted, hogy egy ilyen dologert nem fognak 14 eves kislanyos picsogast lerendezni, mint Te.
    Jaj be kell regisztralnom egy oldalra melo miatt juj juj juj, es meg alsogatyat is kell vennem. bruhuhu szar az elet :(
    A sirasodat amugy meg is ertenem, ha kotelezoen napi 2 orat cukcsi kepek feltoltesevel es kommentek posztolasaval kene tolteni. Csinalhatsz akar meg kamuprofilt is, es csak akkor hasznalod amikor kell. Zuckerberg nem fog maszkban vesenszurni.
    A lenezessel kapcsolatban meg annyit tudok mondani, hogy csereld le az ismerosodet. Az ehhez hasonlo frusztracioidat (jaj leneznek) meg kar kivetiteni a facebookra, hisz olyan, mintha azert szidnad az autokat, mert az egyik sofor a zebranal csunyan nezett volna.
    szemet facebook.

    harmadik:
    Mutasd kerlek azt, ahol ezt irtam, s kerlek azt is ahol leirjak, miszerint: neked ezt kotelezo nezni. Masreszrol meg bazmeg ne bassz fel, mert ezt lehet szurni, blokkolni, torolni. Nem vagy kotelezve, hogy nezd, es masreszrol kurvara nem a facebook hibaja az, ha nehany idiota nem bir magaval.
    1.a) Ne nezd a napiszart
    1.b) Csereld le a retardalt ismeroseidet ha ok csinaljak.
    Amugy akkor mar inkabb levegot se vegyel, mert mas belefingik. kocsog levego! get over it.

    "Ha valaki nem tag akkor az egyből egy pöcs, csak mert nem akar tag lenni igaz?"
    Az ilyen iranyu frusztraciodat, (mint elozo pontban emlitettem) ne a facebookra vetitsd ki. Nem attol leszel szanalmas, hogy nem hasznalod, hanem attol amit itt lerendezel. Eskuszom ha beirnad az oneletrajzodba, hogy te ellenalltal az aljas facebook csabitasasnak, biztos kaphatnal egy kituntetest.

    "Akkor ha kapsz egy meghívást egy szuzuki találkozóra akkor csak úgy mehetsz oda ha veszel egy szuzukit, és eladod a jelenlegi autód... tetszene?"
    Ez faj eskuszom, most erre mit mondjak? Nyilvan etelt se kapsz a boltban facebook regisztracio nelkul.
    Nyilvan egyszinten van a "autot vasarlok egy talalkozo miatt" es a "regisztralok egy munka miatt s mert igy egyszerubb" hasonlat. De segitek, mert a habzoszaj effektustol nem birtal irni egy tenylegesen realis peldat:
    Elhivnak egy munkahelyi ebedre, oltozkodesi eloiras nincs. Mehetsz elegansan feloltozve, vagy mint bemutatva a kocsog fonoknek mosatlan pizsamaban, es akar mehetsz atlagos ruhaban is, mint egy atlag ember. tipp: a kozepso voltal Te.

    "Kényszerített helyzetbe kerülsz, vagy megteszed az "elvárt" dolgot, vagy lenéznek."
    meg a vegen meg is siratlak Te dramai hos :D
  • csimmasz #17
    Ne idegesítsd magad mert még megárt a végén! :)
    Az az igazság az FB vel egy olyan lehetőséghez jutottak az egyszerű szürke kis emberek, amivel az az érzésük, hogy belőlük is lehet valaki csak sokat kell fingani meg hányni meg mindenféle baromságot csinálni és kész a hírnév.
    Megosztanak minden szemetet akár akarod akár nem.
    Lehetne egy jó rendszer is de sajna ahogy a legtöbb használja az szánalom.
    Én is fölnézek néha de nekem azért kell mert az otthon maradt vagy a világ más részére vetődött ismerőseimmel néha tartsam a kapcsolatot.
    Skyp on már lassan el sem érem őket csak FB-n.
  • Szefmester #16
    Milyen szimpla többségi szavazat volt? Egy valaki eldöntötte hogy ott teszi közzé és kész. Lenézte azt aki nem tagja annak a szarnak... és emellé vérig sértődött amikor valaki fordított esetet mutatott neki. Többségi szavazat akkor lett volna ha a levlistán senkinek, vagy nagyon keveseknek lett volna faszbúk regje és megvitatták volna hogy oda megy a cucc, ehelyett egy kis pöcs elhatározta hogy ott lesz és kész. Ebben neked hol a többség? Még csak nem is közösségi munka volt, csak valaki feldobott egy segédletet, vagy infót arról hogy mikor és hol lesz valami gyűlés/vizsgaeredmény/bármi egyéb!

    Mellesleg helyből tudnék mutatni nem egy embert akit nem tudnál elérni FB-n mert nem használják, és nem is érdekli őket. Most egy egyszeri meló miatt regisztráljanak ők is?Hol van itt akkor az opcionalitás? Tegnap is megkaptam a magam lenézését mikor valakivel online akartam beszélgetni és MÁR nem használ mást csak az FB-t. Holott minden egyéb alternatívát használt régebben, de az ugyanolyan tudású dolgokra azt mondja hogy szar. Tudod mit?
    Ha annyira isteni az az oldal akkor szervezz nekem egy hat személyes videokonferencia hívást!

    Te is nyugodtan tökönlőheted ám magad ha szerinted az a jó, és követendő ami manapság azon a szaron megy. (pózolj tamponcérnával a budiban kacsacsőrrel, elhízva, mellek nélkül, kintfelejtett vibrátorral szerű képen) Szánalmas vagy. Ha valaki nem tag akkor az egyből egy pöcs, csak mert nem akar tag lenni igaz? Kérlek! Akkor ha kapsz egy meghívást egy szuzuki találkozóra akkor csak úgy mehetsz oda ha veszel egy szuzukit, és eladod a jelenlegi autód... tetszene? Kényszerített helyzetbe kerülsz, vagy megteszed az "elvárt" dolgot, vagy lenéznek.
  • asgh #15
  • kriszwells #14
    Szefmester pont erre mondom én is, hogy a belső kis hálózatokon kívül ha még ezen (fb) is terjed az info, ami így elég gyors, mivel sokan használják lenne értelme, csak a sok hülyeség nem kellene rá.
    hurkaur amúgy ebben is van igazság..
    Nem magával a FB-al van baj, szerintem hanem a felhasználás módjával, gyűjti meg sokszorozza a hülyeséget.
  • who am I 7 #13
    így nézve nyugodtan behelyettesítheted az ezsgét is a mondatodba, és a hülyék 99.9%-ban te is benne vagy, nehogy azt hidd te vagy a szuperman.Másrészről, tényleg sok hülye van fb-n, mint ahogy itt is, minthahogy myspacen is volt, ahogy vipen is volt, ahogy wiwen is...csak azok szétszórtan voltak.Bezzeg a kocsmákban adjunktusok vannak.
  • hurkaur #12
    Meg kene tanulni az embereknek tiszteletben tartani es nem beleugatni a masik dolgaba, hogy o neki mi kenyelmes. (ezt most nem neked mondom)
    Neked az a felallas tokeletes, ez oke.
    De egy sokszor tobb oras brainstorming beszelgetest atlag heti 3x nem engedhetnek meg magamnak (flotta nem jarhato ut), es masfelol kenyelmetlen is lenne (ehhez _nekem_ szamitogep kell). Telefonalas nekem mindossze ismerosok felhivasara es kozugyek intezesere jo, masra annyira nem.
  • MacropusRufus #11
    több emberes projekt megbeszéléséhez van sok alternatíva a közösségi oldalakon kívűl...

    az okos telefonok nem csak azért okosak mert nyomják a youtube-ot meg a facebook-ot...
    Nekem ezek mind nem kellenek, ezért BB-t használok. Nem annyira látványos (BB Bold) mint egy érintőkijelzős cuccos, de tökéletesen használható. Elérem a mailboxomat, a csoport napárakat, bármit márkivel bármikor és bárhol meg tudok beszélni anélkűl, hogy a közösségi oldalakat érintettem volna.

    De ha már ilyen cuccos nincs: egy sima konferencia beszélgetést bármelyik telefonnal össze lehet rakni. Még az is gyorsabb és hatékonyabb mint a közösségi oldalakon való üdzengetés. Sztem.
  • hurkaur #10
    Akkor most miert is a facebook hibaja mindez? Haverod reszese egy kozossegnek, amely szimpla tobbsegi szavazat alapjan eldontotte, hogy innentol facebookot fognak hasznalni. Mert kenyelmesebb, mert tobb funkcioval rendelkezik s mert huszezer kiscica megmenteset erik el ezzel.
    Ne erts felre, tok szuper a levelezolista, hasznaltam is, de a facebook mar kezd emlekeztetni, hogy melyik evszazadban vagyunk.
    Ismerosod meg maximum egy dolgot bizonyitott be azzal, amit tett: ha bedurcizik, keptelen cooperative munkaban reszt venni es csak hatraltat. Kozossegben nyelni tudni kell.
    Amugy rohejes ez a facebook utalat, eskuszom a myvip/iwiw/myspace/fasztudja idokben nem volt ekkora hozonges, bezzeg azokat tenyleg lehetett utalni.

    "Te Jozsi, a holnapi naprol majd irok vip-en.
    Te Peti, en csak iwiwen vagyok fenn.
    Az baj Jozsi, mert az meghivos es nem tudok regelni.
    De sracok, engem se felejtsetek el, myspace/akos23."

    Ehelyett van most egy platform, amin kozel 99% esellyel mindenkit el tudsz erni, es alkalmas(abb) a tarsas munkara. Tenyleg szornyu. Fuj fuj.
    ui: telefonnal pls senki ne jojjon, inkabb gondolja at megegyszer. Ha igyis arra jutott, hogy remek ellenpelda lenne, lojje tokon magat. Szabalyosan agyfaszt kapnek, ha egy tobb emberes (pl) projectet kellene lebeszelnem telefonon.
  • Szefmester #9
    Csak egy kósza kérdés, ha vannak levelezőlisták ahol megy a "beszélgetés" és megy a tájékoztatás akkor miért kell a fészbúkot erőltetni? Egy ismerősöm nincs regisztrálva (ill nem volt) és mikor megkérdezte miért oda rakják fel az infókat akkor kiröhögték hogy miért nem vagy fent... erre ő kidolgozott egy rakat feladatsort, majd felrakta valami kis közösségi oldalra, és amikor bedobta a linket a levlistára jött a hőbörgés hogy miért nem fészbúk. A válasz csak ennyi volt: "Regeljetek be ha kell!"

    Ez az egész faszbúk szarság értelmetlen. A napiszar és tsai oldalak viszont jól profitálnak, mert a faszbúk generáció szépen dobálja fel a mocskot, és meg vannak sértődve ha valaki megszólja őket miatta. Ma is láttam egy ilyen napi fészbúk szart: hülye picsa feltöltette a száját és valaki KULTÚRÁLTAN rákérdezett hogy ezt mégis minek és mire jó, a csaj meg rászólt hogy senki sem kérdezte a véleményét... akkor mégis minek töltötte fel és minek engedélyezte a kommentelést mellé? Mert simán hülye ...