Napi Online

Hatalmas zuhanással folytatódik a Facebook-sztori

Kezd egyre tragikomikusabb vonulatot venni a Facebook hatalmas hisztériával övezett kibocsátása. Második napján a részvény csaknem 15 százalékkal 33 dollár közelébe esett, a zuhanás mértéke miatt egy időre automatikusan fel is függesztették az adás-vételt.

Az első kereskedési nap technikai hibái mellett a fogadtatás sem volt olyan lelkes, mint ahogy arra sokan számítottak, a papírt hírek szerint többször is az IPO-t szervező bankok támasztották meg a 38 dolláros kibocsátási áron és csak hajszálnyi erősödéssel 38,23 dolláron búcsúzott pénteken a részvény a 42 dolláros első kötés után. A Facebook szektortársait is magával rántotta, amelyek a visszafogott fogadtatás miatt már pénteken is nagyot estek, a LinkedIn tegnap a kereskedés első órájában 6, a Zynga 9, míg a Groupon 5 százalékkal került lejjebb.

A zuhanás mindenesetre keserű nászajándék lehet a szombaton hosszú kapcsolat után barátnőjével összeházasodó Mark Zuckerberg alapító-vezérigazgatónak, még akkor is, ha a 28 éves vezető korábban többször hangsúlyozta, nem kell akkora jelentőséget tulajdonítani a kibocsátának. Még nagyobb érvágás viszont a nagy zuhanás a kisbefektetőknek, főleg akik már az első nap is megégették magukat a technikai hibák miatt. Árfolyamveszteségüknél ugyanis sokkal nagyobb problémát jelenthet hosszabb távon a piac iránti bizalomvesztés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Papichulo #5
  Nekem sikerult "kaszalnom" az FB-vel... mindossze short-olni kellett :)
  Hamarosan $30 ala varom, de a $20-on sem lepodnek meg.
 • globint #4
  Egy broker hetekig győzködött, hogy vegyek facebook részvényt. Azt mondta, hatalmasat lehet kaszálni!!
  Csak azt nem árulta el, :-) hogy ki fog hatalmasat kaszálni...... Nem vettem, és jól tettem. A google részvényeknél hiába akartam venni részvényt, azt "nem lehetett"!
  Na, pedig azon én kaszáltam volna nagyot. A facebook részvényen meg a bróker kaszált mindazok kárára, akik vásároltak facebook részvényt, a jutaléka miatt.....
  Alap: ha nagyon rá akarnak beszélni valamire, attól menekülj, ha nem akarnak eladni, abból mindenképpen kell szerezni!!!
  ;-)
 • sanyicks #3
  remélhetőleg folytatódik a zuhanás, és jól pofára érkeznek a hívők (cukorhegy sajnos nem ő már úgy megszedte magát hogy tökmindegy, bár a hozzá hasonlók akkor is örjöngeni tudnak a 100 milliárdból "csak" 10 milliárd marad nekik).
 • Molnibalage #2
  Nahát, micsoda meglepetés, hogy az fostalicska nem kell senkinek...
 • Mardekár #1
  Nem értem ezt a tőzsdét. Miért kéne bárkinek panaszkodnia az első két nap után? A facebook azon szektorának akik valóban folyamatosan kereskednek vele, azoknak szívás, de egy befektetőt hol a francba érdekli? Nem éppen az a poén benne, hogy most megvásárol a befektető annyit, amennyit bír és majd egy vagy két év múlva próbálja meg eladni többszöröséért? Vagy el sem adja, hanem szerepet vállal a cégben...