Napi Online

Uniós jogszabályokkal ütközhet a telefonadó

A telefonadóról szóló, pénteken elfogadott jogszabály több okból is felkeltheti az Európai Unió figyelmét − mondta Szántó Tibor, a Morley Allen & Overy Iroda ügyvédje. Az egyik ilyen kritikus pont, hogy a jogszabály szerint az adó alanya a távközlési szolgáltató, ezért meg kell vizsgálni, hogy a jogszabály megfelel-e az unió elektronikus hírközlésre vonatkozó irányelveinek.

Az Európai Bizottság korábban három országgal − Spanyolországgal, Franciaországgal és Magyarországgal − kapcsolatban már indított eljárást hasonló előzmények után, amikor a távközlési szolgáltatókat valamilyen speciális díj vagy adó megfizetésére kötelezték. Az unió hírközlési szektorra vonatkozó irányelveinek egyike tartalmaz olyan rendelkezést, amely a szektort érintő elvonásokkal kapcsolatban speciális előírást fogalmaz meg, a Bizottság álláspontja szerint a szabályozások ennek nem feleltek meg. Az eljárás mindhárom esetben az Európai Unió Bírósága előtt zajlik jelenleg.

Hasonló kérdésben Máltán és Olaszországban is indult eljárás, az ottani bíróságok az európai testülethez fordultak a kérdéssel, hogy a tagállami gyakorlat megfelel-e az unió szabályainak. Mindez jelzi, hogy több kormány is igyekszik a prosperáló telekomszektorból pénzt "kiszedni" − tette hozzá Szántó. Az ügyvéd ezért nem tartja kizártnak, hogy Brüsszel hasonló alapon megvizsgálja az újonnan bevezetett magyarországi adót is.

Legalább ilyen lényeges és aggályos pont lehet, hogy a jogszabály kiemel egyfajta terméket, hiszen az elektronikus hírközlési szolgáltatások közül kizárólag a telefonszolgáltatásra határoz meg adókötelezettséget. Mindez azt jelenti, hogy az iparágon belül azon cégek, amelyek egy adott modell és technológia felhasználásával nyújtanak szolgáltatást, kötelesek fizetni, mások azonban nem, az eltérő technológiai adottságok miatt az adó megfizetése alól mentesülők így versenyelőnybe kerülnek a többiekkel szemben. Felmerül tehát a lehetőség, hogy az új adó olyan módon torzítja a versenyt, amit Brüsszel állami támogatásként értékel majd, ezért az Európai Bizottság kifogást emel ellene.

Az is kérdés, hogy a jogszabály kiállja-e az unió hírközlési irányelveiben meghatározott, technológiasemlegességre vonatkozó szabályokat. Az új adó kiterjed a mobil rádiótelefon-szolgáltatásra, így a roamingra is, márpedig az EU rendelkezik erre vonatkozó árszabályozással, ezért Szántó szerint kérdéses lehet, hogy a magyar törvény mennyiben felel meg ennek. A telefonadó ötlete néhány hete merült fel, és szakértők szerint miután ez − az év végén kivezetendő ágazati válságadóval ellentétben − nem ideiglenes, Brüsszel sem tekintheti "egyszeri" kiigazításnak. A szolgáltatók korábban jelezték, hogy az új jogszabály forgalomcsökkenést eredményez, ami közvetetten negatívan hat az érintett cégek áfabefizetéseire.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #10
    "kegyetlen ez az ország" Nem az ország kegyetlen hanem a hombár fejű vezetőik azok.
  • flashpointer #9
    Én minden karakterleütés után is adóztatnék, legalább a sok hülyegyerek meggondolná mit ír sg-re :D
  • MsUser #8
    És ne felejtsük ki a levegő adót hiszen az is az ország tulajdona! Meg kell adóztatni mindent, valahonnan pótolni kell a hiányokat amiket nem az egyszeri ember csinált de ő fizeti meg.
  • mcganyol #7
    ma hallottam, bedobták a foci-adót is a köztudatba :)

    el se merem képzelni milyen lehet egy ilyen brainstorming az új adótípusok kitalálásakor.
    nekem is lennének ötleteim pl fotó-adó (nehogy már ingyen nyomkodd a mobilt / fényképezőt), ruha hordási adó (télen nyílván több), vagy a régi jól bevállt adók mint pl kapuadó, füstadó, tized, dézsma, kamara haszna... stb

    kegyetlen ez az ország :)
  • Omega #6
    Minden cég adóalany, így a gazdasági racionalitás az, hogy minden cég emel.
  • Magiszter #5
    Ez a hűségidős cégeknél némileg másképpen megy. Hiszen te ha holnap aláírsz egy 2 éves hűséget, ők másnap emelnek 1000 forintot, amit te sokallsz akkor elmehetsz a sóhivatalba, hiszen 2 évig nyögnöd kell, vagy fizeted a szerződési idő megszakítására kivetett őrült összegeket. Én ha holnap azt mondanám a szolgáltatómnak hogy ennyi volt, akkor ők küldenék az ötvenezer forintos csekket. A tarifahűségesek járnak jól, mert ha nekik emelnek, akkor következmények nélkül felmondhatják a szerződést.
  • asgh #4
    Ez az "áthárítás" mantra hülyeség.
    A cégek mindig a maximálisan elkérhető árral dolgoznak és nem az adó vagy a jogszabályok vetnek gátat az áremelésnek, hanem a gazdasági racionalitás. Ha az áremeléssel együtt járó forgalomcsökkenés több bevételt visz el a cégtől, mint amennyit az áremeléssel nyer, akkor nem emel árat. Ha pedig a szolgáltatás ára forgalomcsökkenés nélkül is emelhető, akkor azt már rég megemelték, mert a cégek nem karitatív céllal működnek, hanem a nyereségüket próbálják maximalizálni.
  • Magiszter #3
    Igazság szerint minden fajta adó rajtunk, azaz a fogyasztókon vezetődik le. Így lényegében a cégeknek csak egy új szerepkőr jut, az adók beszedése és továbbadása az államnak. Persze most az állam meghatározta hogy mennyi lehet a felső határa annak amit áthárítanak, de ez is kb semmit nem ér. Hiszen emelnek itt, emelnek ott, aztán ha megkérdezik majd üzemeltetési költségre, fejlesztésekre...stb-re fogják.
  • halgatyó #2
    Itt óriási parasztvakítás folyik!

    A "sárgacsekk" meg átutalási adó + a telefonadó együtt egy átlagos, munkábajáró család zsebéből kivesz 600 -- 1000 Ft-ot havonta.

    Az útdíjak kiterjesztése és a behajtási díj pedig kivesz 20 -- 60 ezer (!!!!!) forintot, és közben még a mozgási szabadságunkat (amely a szabadságnak talán a legfontosabb összetevője!) is durván korlátozza, a közlekedő emberek stresszes életét tovább nyomorítja,
    ezen csoporton belül is a spórolósabb, a pénzkidobálásra kevébé hajlamos emberek kerülnek a legrosszabb helyzetbe.

    És ez ellen nem tiltakozik a rongy eu diktatúra (finoman fogalmaztam, nagy erőfeszítésembe került, hogy ki ne modoráljanak)
    Sőt, még bátorítja és taszigálja is a kormányt az autósok tiprása felé!
    Bárcsak széjjeldöglene ez az okádék háttérhatalom, amely a rákos daganatoknál is ocsmányabb módon rágja az emberiség testét!
  • asgh #1
    Telekom cégek ügyvédje kampányol a szektort érintő adó ellen. Az sg.hu meg a másik fél megkérdezése nélkül leközli. Úgy látszik minden napra jut egy ilyen.