MTI

A mobilcégek szerint nem kiszámítható a percalapú telefonadó

A percalapú telefonadó a költségvetés számára nem jelentene kiszámítható bevételi forrást, miközben a Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország közös álláspontja szerint jelentősen megváltoztatná a telefonálási szokásokat, így a várt adóbevételt nem biztosítaná és csökkentené a távközlésből származó áfabevételt is.

A három szolgáltató hétfői közös közleménye szerint a társaságok ugyanakkor megerősítik, hogy folytatni kívánják a kormánnyal a távközlési adóval kapcsolatos tárgyalásokat. A legutóbbi, pénteki egyeztetésen nem jutottak megállapodásra a felek. A társaságok álláspontja szerint a jelenlegi tervezet megvalósítása komoly terhet jelentene ügyfeleiknek, valamint aránytalanul magas, nehezen kiszámítható távközlési költségnövekedést okozna a magyar vállalatok számára. Ezáltal az adó veszélyeztetné Magyarország és a magyar vállalatok versenyképességét.

Bár a társaságok hangsúlyozzák, hogy veszélyesnek tartják egy, a nemzetgazdaság szempontjából fontos húzóágazat többszörös adóztatását, megértik a kormányzat szempontjait és olyan javaslatokkal segítik a kormányt, amelyeknek köszönhetően időben, fenntartható módon bevezethető a Széll Kálmán Tervben 2.0-ban szereplő fogyasztási típusú adó. A sajtóban korábban megjelentek szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elképzelései alapján az első tízpercnyi telefonbeszélgetés mentesülne az adó alól, és személyenként havonta maximum 700 forint lenne a közteher. A vállalatok legfeljebb havi 2500 forintot fizetnének.

Szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy a vázolt konstrukció a tehetősebbeknek kedvezhet, mert az is csak 700 forint adót fizetne, aki 20-40 ezer forintért telefonál havonta. Az újabb variáció szintén nagy terhet róna a szolgáltatókra, hiszen az informatikai rendszerüket jelentősen fejleszteniük kell ahhoz, hogy ez az adó beszedhető legyen. A telefonadó tervezetéről hamarosan dönteni kell, hiszen a kormány még az idén több tízmilliárd forint bevételt vár tőle. A távközlési adóval az idén 30 milliárd, jövőre körülbelül 52 milliárd forinttal akarja növelni a kormány a költségvetés bevételeit. Ennek alapján éves szinten körülbelül 3,5-4 ezer forint, azaz körülbelül havonta 300 forint jut egy felhasználóra. Magyarországon mintegy 11,5 millió mobil-előfizetést és 2,9 millió vezetékes vonalat tartanak számon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ugh #37
    Az meg mas kerdes, hogy latszolag minenki veri erte a nyalat, csak eppen abba senki sem gondol bele, hogy ezt a szolgaltatok generaljak.
    Cikkeket iratnak es gerjesztik az egeszet.
    Nagyon erdekes amikor a kenyer meg mas, alapveto elemiszer ara felment, akkor nem pofazott senki.
    Ezen kene elgondolkozni....
  • ugh #36
    Majd telefonalunk kevesebbet.
    Akkro majd ujragondoljak a telefeonszolgaltatok, hogy talan pofatlan haszonszerzesbol lejjebb kene adni.
    DE ZABALNI MUSZALY.
  • ugh #35
    Az emberek nagyresze micsoda pocs.
    Az senkit se zavart, hogy felbasztak az afa-t 25 rol 27 re.
    Az alapveto fogyasztasi cikkeket is. A benzin ev vegere 500 froncsi lesz az euro meg min 315.
    De a telefonadon meg mindnki hoborog ami meg par forint lesz. Mert ez kurvara fontos.
    Ehendoglesz, de legelabb megbeszelheted az okostelodon.
    Ez egy fasz orszag fasz emberekkel.
    Ennyi.
  • Chriss745 #34
    Csak megersothetem a dolgot. A "nehez" gazdasagi helyzetben levo Irorszagban szinten three-nel vagyok, 40 euro havonta az S2-es elofizuval (ingyen hozzam vagtak a telot), unlimited net (79GB elozo honapban), unlimited hivas halozaton belul, kifele is marha sok perc ingyenes.

    Csak kivanok otthonra is ilyen "nehez" gazdasagi helyzetet. Tegnapelott allami unnep volt, elmentunk bevasarolni Tecskoba, mindenki a 2012-es autojaban ult harom-negy szatyor ujonnan megvasarolt cuccaval a dugoban, LCD TV, laptop, mobil, de nem am karacsonyra, csak mert hetfo volt.
  • Chriss745 #33
    En csak azt latom, hogy itt ha az embernek a havi 4000 euros fizetesebol elvesz az allam 20-at, akkor mar kimennek az emberek tuntetni. Osszefognak, senki se megy be dolgozni, strike-olnak. Itt van nemzeti osszefogas.

    Amugy konnyu azt mondani, hogy a multi kiviszi a penzt. Kiviszi, mert engedik neki. En is a fizetesemet az angol tulajdonu Tescoban koltom el, a TV-m del-koreai Samsung, a cipom meg amerikai Nike. Megsincs rabszolgasors, megy a gazdasag multikkal is, csak az allam rakenyszeriti a multira, hogy fizesse meg a dolgozot.

    Az a legnagyobb baj, hogy az emberek csak ulnek, es varjak hogy jobb legyen. Sajnos sosem lesz jobb amig a kis emberek nem tesznek valamit. Ossze kene fogni, es tenni valamit, nem pedig szethuzni. En innen sajna nem tudok semmit tenni, de biztosra veszem ha lenne egy Magyarorszagi csoport, aki merne es akarna valtoztatni a dolgon, a kulfondon elo, elmenekult magyarok (koztuk en is), nagyon szivesen tamogatnank anyagilag is a vatozasok eljovetelet.

    Mi is nagyon szeretnenk haza menni, de rabszolgasorsba nem viszem haza a gyermekeimet.
  • fastleslie #32
    Még egy érdekesség: Létezik már egy Torrenthez hasonló mobilhálózat elképzelése is: itt nincs szolgáltató, a mobiltelefonok egymással alkotnak hálózatot, a fer-play szerint működik: ha nem telefonálsz, akkor is használódik a telefonod adattovábbításra-elosztásra, de cserébe INGYEN telefonálhatsz, internetezhetsz... De ez olyan, mint a napenergia, bár álszent módon ezt papolják, de egy profitorientált világban szándékosan akadályozzák az elterjedést: lásd, akkor mit adóztatnának? Melyik mobilszolgáltatónak és államnak lenne jó, ha kihagynák a buliból?
  • cateran #31
    Demagog bullshit-generator on, hmm? KIADASI OLDAL megnyirbalasa fel sem merult? Latom az alairasod "sponsored by FideSS"...
    1 olyan orszagban, ahol hihetetlen osszegeknek lehet a seggere verni mondvacsinalt okokkal (stadionepitesek pl) ott nekem ne duruzsolja senki, hogy KELL barmifele uj ado vagy adoemeles...
    Meglepo modon I(szarkazmus off) a karvalytokes angliaban, oyan verseny van a mobilszolgaltatok kozott, hogy ihaj...Samu S2-es mobil elofizuval, a Three nevu szolgaltatonal..elmondom, hogy szereztem es milyen:) Beblattyogtam 1 uzletukbe..ott az 1ik elado kapasbol korbevezetett, kerdezgetett mire kellene telefon, stb, mutogatott parat, elmondott par dolgot, leellenorizte a bankkartyamat, megkerdezte a nevemet, a cimemet es vihettem a telefont..ingyen (es ez meg 1 "szar" elofizetes, van hogy tv-t, konzolt, anyamkinjat kapsz gratisz) a havidij £35, 2 eves szerzodes, 1,5 ev utan automatikusan uj telefont kapok, 5000 perc ingyen halozaton belul, 5000 sms ingyen es 2000 perc ingyen mas halozatokba (de nem vonalasra) es korlatlan (valoban korlatlan, tetheringeltem vele mar par gigat:P) net.....De ez meg eleg szar, foleg a valoban korlatlan net miatt kellett...
    Ja, hogy a magyarorszagi cegek kozt nincs verseny? Varjunk csak, kinek is kellene szabalyoznia? A kormanynak ES a nepnek....Mind2 szarik bele? Evvan...
  • cateran #30
    Nem...helyesen: "az emberi huLYeseg hatartalan"
  • cateran #29
    Es? A profit szo magyarul haszon es nincs a vilagon olyan hely (megkockaztatom) ahol beszabalyoznak, hogy ki, mit csinalhat a sajat hasznaval...(Erdekes modon a turistak ellen nincs kapalozas, pedig a mocskok talicskazzak ki a profitot a sajat orszagukbol es -esetleg- itt vernek a seggere:P Persze nem tul jo hasonlat a magaszemely vs ceg...Hmm lassuk csak..Richter...A rohadek mashol termel es idehozza a profitot a masik orszagbol..remelem jol megrendszabalyozzak majd oket...Vagy vegyuk angliat a kismillio kulfoldi bolttal, etteremmel...azok vajh mit csinalnak a profitjukkal? Lehet, hogy a szemetek kuldenek belole haza Indiaba, Pakisztanba, etc.?Ne adj isten mas -nekik hazai- termeket vesznek belole, erositve a "hazai" gazdasagot? Szabalyozast nekik! Mellekesen megjegyeznem, kb zillio lengyel boltot es normal angol boltokban lengyel termeket lattam...magyart? Nos, hallottam olyan helyrol, ahol arulnak...Aki hulye haljon meg....)
    Szoval hagyjuk a bullshiteket please....
  • FtranX #28
    nem igy van?