Napi Online

Ok lehet a felmondásra Matolcsy telefonadója

A hírközlési hatóság szerint felmondható a hűségszerződés a telefonadó miatt, ha a kedvezmény a percdíjakat érinti. Ha készülékvásárlás miatt vállalt hűséget, akkor viszont nem tud kötbér nélkül kiszállni határidő előtt a szerződésből. A tervezett telefonadó számos kérdést vet fel bizonyos területeken. Az ingyen hívható segélyszámok, egyes szolgáltatók által hívható zöld- és kékszámok, vagy akár a hűségszerződések kezelése is problémás lehet.

A segélyhívás adóztatása - ha erre is kiterjed a kétforintos adó - valószínűleg európai irányelvbe ütközik, amely kimondja, az alap segélyhívó számok (112, mentők, rendőrség, tűzoltóság) elérését ingyenessé kell tenni a fogyasztó számára, bármely távközlési szolgáltató hálózatából történik a hívás. Bár léteznek olyan IP-alapú megoldások, ahonnét nem érhetőek el a segélyhívó vonalak, ezeket (ilyen a Skype is) nem minőséggarantált, bejegyzett távközlési szolgáltatók nyújtják, így rájuk a szabályozás nem vonatkozik. Az viszont meglehetősen visszatetsző lenne, ha a segélyhívások adóját a szolgáltató vállalatokra hárítanák. Egyelőre a kormányzat nem hivatalos nyilatkozata szerint a segélyhívásokat nem adóztatnák.

A hűségszerződésekkel (határozott idejű szerződések) kapcsolatban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Szóvivői Irodájának információit/álláspontját kérte ki a Napi Gazdaság Online. Az NMHH Szóvivői Iroda közlése szerint nem minden hűségszerződés mondható fel pusztán a telefonadó bevezetése miatt, de akadhatnak ilyen esetek. Az elektronikus hírközlésről szóló törvény meghatározza, hogy az előfizetői szerződéseket milyen esetekben és hogyan lehet módosítani. Ezek között az esetek között szerepel az is, ha a módosítást jogszabályváltozás teszi szükségessé, egy új adónem bevezetése pedig ebbe a körbe tartozna - közölte az NMHH.

A törvény szerint, ha a változás a korábbi határozott idejű szerződés (hűségszerződés) feltételeihez képest hátrányosan érinti az ügyfelet, akkor azt az ügyfél felmondhatja azt, amennyiben a változás ezt a kedvezményt érinti. Ha tehát valaki például kedvezményes percdíjakat kapott, akkor azt nyilvánvalóan érinti a tervezett új adónem bevezetése, de ha a hűségnyilatkozatért cserébe kedvezményes áron vásárolható telefont kapott csupán, akkor nem.

Ezek szerint nem lesz egyszerű a helyzete sem a szolgáltatóknak, sem a fogyasztóknak, ha tömegesen élnének felmondási jogukkal a számukra hátrányosan változó feltételek miatt. Az egységes díjért "korlátlan" telefonálást kínáló csomagokkal rendelkezők (a "korlátlan" a valóságban általában több ezer lebeszélhető percet jelent) járhatnak a legrosszabbul, minél jobban kihasználják a csomag lehetőségeit, annál több az eddig kiszámítható havi díjon felüli adó. De kevésbé lesznek vonzóak a szolgáltatók által eddig kedvezményként adott plusz ingyen percek vagy SMS-ek is, mivel nem lesznek ingyenesek. A flottakedvezmény pedig nem nulla forintos díjakat, hanem legalább kétforintos percdíjat jelentene ezentúl a csoportba tartozó számok közötti forgalomban.

A zöldszámok esetében a hívott fél vállalja át a hívás költségeit - jellemzően ilyen jó néhány cég ügyfélszolgálatának call centere, a közműszolgáltatók által mérőállás-bediktálásra létesített hívószámok. Kérdés, az adót is átvállalja-e a gáz-, elektromos, vagy vízművek. Ha nem, akkor ezek a számok kétforintos percdíjjal lesznek hívhatóak. A kékszámok esetében csak az egész ország területén érvényes egységes tarifa módosul majd, két forinttal felfelé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dyra #38
    KDNP-t az álszenteket ki ne felejtsem.
  • dyra #37
    Ja ja az így volt. Akkor csak azt kérdezném meg tőled, hogy egyáltalán ők miből gondolták, hogy el lehet térni? Ugyanis az már köztudott tény volt hála a szocik rettentő béna kormányázásának (2004-től van ugye túlzott deficiteljárás). Tehát eleve mindenki tudta kicsi a mozgástér. Erre ahol tudtak keresztbe tettek. Kedvenc példám a 300 FT vizitdíj és a vasúti vonalak.

    A mai napig hallom, ahogy a derék Csintalan a hír TV-ben mondja, hogy a vasutat nem megszüntetni kell hanem fejleszteni mert az a jövő. De ilyet mondott Szijgyártó Péter is. Mindezt a legnagyobb válság idején. És azokra a vasút vonalakra ami naponta utazik 10 ember akiből kb egy vesz teljes értékű jegyet. (Most , hogy kormányon vannak csődben lényegében meg is szüntettek sok vonalat).

    De mit mondjak még? Tandíjak? Oktatás? Egészségügy? Mindenhol hazudtak úgyan úgy mint a szocik!

    Magánnyugdíj lové? 3 000 millárd forintos susmus. Hol a lové? Államadósság nem lett kisebb.

    Ha már nyugdíjaknál vagyunk. Emlékszel mivel kampányoltak? Megvédik a nyugdíjakat!

    Mi lett? Kihúzták egy csomó ember alól az ellátást miközben még a társadalmat is rájuk uszították (már az értelmes FIDESZ birka részét)

    NEm folytatom. Mocskos hazug banda. Egy dolgot szeretnék látni, hogy 2014-ben az MSZP-DK-FIDESZ nem éri el nem, hogy az 5%-t hanem még az 1%-t sem.
  • asgh #36
    2010-ben a kormány tárgyalódelegációja leült tárgyalni az EU-val és az IMF-el, és kiderült, hogy nem lehet eltérni a 3%-os államháztartási hiánytól.
    Innentől kezdve a kormányzat mozgástere kb. abban merül ki, hogy honnan veszi el a pénzt a szocik által elkúrt államháztartás rendberakásához. Ennek ellenére volt adócsökkentés a vállalati szektorban, persze messze nem akkora, mint amit eredetileg szerettek volna. Szal ha a komolyabb adócsökkentést hiányolod, akkor nyugodtan mehetsz tüntetni az IMF székház elé, esetleg Brüsszelbe.
  • [HUN]FaTaL #35
    Pl. azért hőbörgünk, mert ebből 55 milliárd bevételt vár a kormány (a csekkadóval együtt), közben évi 100 milliárd adóforintból játszik mobilszolgáltatósdit. Vagy azért, mert bevezették az egykulcsos szja-t, hogy nőjön a saját zsebük (az átlag, átlag alatti, vagy kicsit afeletti fizetéssel rendelkezők rosszul jártak) és még ezt is nyögjük. A saját faszságukat.
  • DeviloftheHell #34
    mondjuk szépen eltörölnék az 5 évig adomentes vagy cimü baromságukat ha itt létesitesz gyárat, mindjárt lenne bevétel mivel amint letelik az öt év szépen a vállalkozás nevet vált tulajt vált stb és megint 5 évig nem fizet semmit, még bért se joformán a dolgozinak, miért a nép fizesse annak a kamatát amit a kormány vert el a saját zsebére az elmult 50-100 év alatt??? talán emelnék kicsit a fizetéseket mondjuk a német 1500 euros munkanélküli segély értékére mindjárt lenne az embereknek pénze költeni, a rohadt áfájukbol mindjárt tudnának gazdálkodni, talán visszakéne fogkniuk az ilyen juttatás meg olyan juttatást ezeknek a tetveknek, nincs millios fizetés nekik, aztmondta a rohadt zsidoja havi 47 böl meglehet élni, többet egyik sem kereshetne, politikus akartál lenni? jolvan ennyi a fizetésed jutatásod nincsen cégek tulajdonjogairol, tulajdonrészeiröl lekell mondanod, családostul rokonostul stb. mindjárt nem mennének el milliárdok a nagy büdös semmire nem utaztatni azt a nagy pofáju parasztot, ott az internet szépen használj webkamerát bazdmeg anyád fizetéséböl utazgassál elsöosztályon
  • szgege #33
    Nah ez szép.:) Egyetértek a T csoportos véleményekkel egy szemét banda.
    Azért az elég hülye duma,a buli tényleg arról szól ,hogy még több bőrt húzzanak le rólunk,hogy a deficitet 3%-on tartsuk és ne essünk el pályázati pénzektől. De ezek mögött semmi más nincs csak pénz érdek, politikusok már nem tudnak mit eladni így a pályázatokon keresztül haverokkal lopják ki a pénzt. Lásd Rogán Antal ügye, Zuschlag is valami hasonló volt,de minden hónapra akad ilyen pályázat ügy. Egyébként pont ezekkel a pályázatokkal kellene az országnak felerősödnie a nyugati országokhoz ,de ugye ezek a pénzek már a kezdetek óta kifolynak a kormányok kezéből és semmi eredménye nem lesz. Az Eu nem csoda ,hogy büntetni akar minket. Külföldön úgy vélik,hogy az ilyen befektetett pénz duplán jön vissza.Egy felől munkát teremt,amiből termék lesz és ugye a munka után is adó folyik be.
    Ez deficites szöveg ugyanolyan kamu mint amikor emelték a tb járulékot, hogy javítsanak az egészségügy helyzetén. Ám(a fél családom orvos) sorra építik le az intézményeket,küldik el az orvosokat vagy éppen egyéni vállalkozóként alkalmazzák csak. Szépen átszerveznek jól jövedelmező vizsgálatok magánszférába.
    Szépen lassan szétlopják az országot,ahogy az elődeik tették. Milyen más lenne a helyzet ,ha nem engednénk a parlamentbe megélhetési politikusokat ,piacon tapaszt emberek lennének a kormányba.Csak fizetés kapnának(az aktuális minimálbér arányában számítva) ,nem kapnának az így pofátlanul magas bérük mellé
    költségtérítést. "Szegények" havi 300 ezerből nem tudnak megélni.Jah hogy el kéne számolni a kampány pénzekkel.Ez is mekkora vicc már a saját kampány pénzeiket elsíbolják.Aztán majd egy egész országot képesek lesznek vezetni?
    Talán nem kéne más adózás rájuk, mint ránk. A mentelmi joggal való visszaélést már többszörösen bizonyították ,hogy nem méltók rá és csak egy kiskapu. Másutt már rég nem él ez a jog. Stb... Ennek a kormánynak is csak a pofája jár,én ennek nem dőltem be.
  • dyra #32
    Nem volt ez olyan régen.

    Fidesz: azonnali kamat- és adócsökkentést

    Akkor is gazdasági válság volt csak épp még a mostaninál is nagyobb.

    Amit magyarázzanak el nekem! Miért nem csökkentik az adókat? Hiszen az őörgeti a gazdaságot mert nagyobb fogyasztásra ösztönöz ami nagyobb adóbevételeket eredményez!

    Ők mondták nem is olyan régen.

    Persze amúgy költői a dolog. Pontosan látható, hogy ezek az államférfiak ellenzékben úgy nyomták, hogy a kibicnek semmi sem drága.
  • asgh #31
    Teljesen mindegy, hogy a céget adóztatod percenként 2 forinttal, vagy a terméket, a végeredmény ugyanaz.
    Ha egy cég nem akarja áthárítani az ügyfeleire az adót, akkor 2 forinttal olcsóbban számolja a perceket, így ugyanott van, mintha őt adóztatnák.
    Elvégre x = (x-2) + 2
    Ugyanígy fordítva: ha a céget adóztatják és át akarja hárítani az ügyfeleire, akkor megemeli a percdíjakat.
    Persze kommunikációs szempontból könnyebb a telekom cégeknek, mintha közvetlenül őket adóztatnák, de ezen már nem múlik semmi. Nálunk ha egy cég valamit drágábban akar adni, akkor drágábban adja, ha kell, akkor a "romló befektetői hangulatra" hivatkozik, vagy a rossz időre, vagy akármire.

    cateran:
    A hangulatkeltő összeesküvés elméletekről annyit, hogy előtted is ott a lehetőség, hogy feljelentést tegyél, ha bűncselekmény gyanúja merül fel benned, névtelenül még csak bizonyítanod sem kell semmit. Addig viszont hagyjuk a béna vádaskodást a fizetett képviselőinkre.
    Ami a profitot illeti: vannak költségek, vannak bevételek és vannak adók.
    profit = (bevétel - költségek) - adók
    Tehát ha növeled az adót, akkor csökken a profit. Az már a cégen múlik, hogy benyeli-e az adó növekedést, vagy áremeléssel növeli a bevételeit. Az meg a piacon, hogy erre nyílik-e lehetősége.
    Ezt még annak sem nehéz megértenie, aki szándékosan nem akarja megérteni.
  • MacropusRufus #30
    2: nem a szolgáltató lesz adóztatva teeee :) hiába mész máshová! A percek ott is percek. Tehát teljesen mindegy hová viszed, amíg az a telefon magyar tel.cégnél van jegyezve basszhatod. Ki kell menni külföldre és ott kell előfizetned. Ennyi.
    Másképpen nem lehet megúszni

    A netes duma sem jó: emlékezzetek mi volt anno az olajjal meg a gázzal. Amikor az egész országot ráállították az olajra akkor felemelték az árát, mondván a gáz az olcsóbb. Aztán most az lett qurva drága. Ugye senki nincs abban a tévhitben, hogy a Viktorka hagyni fogja, hogy a kommunikáció nagy része a netre terelődjön (pl. Skype). Majd jönn a forgalom alapú adó. De elöbb meg kell várni, hogy sokán rászokjanak a netre.
    Lesz itt még hálózati forgalom után vizetendő adó is. :|
  • cateran #29
    Jut eszembe..a profit az a haszon...az, ami marad a mindenfele koltseg utan..hogy ki mihez kezd vele, az annyira maganugy, hogy szavakba sem lehet foglalni...
    "vagy adott termékeket adóztatni, így a cégek kénytelenek alacsonyabb profitrátával dolgozni, hogy megtartsák az ügyfeleiket."
    Ezen sirva rohogtem..Matolcsy "urhoz" van szerencsem?