Berta Sándor

Alig 300 dollár lesz a legolcsóbb Windows 8-as tábla PC

A gyártók igyekeznek mindent elkövetni azért, hogy vonzóvá tegyék a felhasználóknak a Windows 8-as táblagépeket. Bár eddig úgy tűnt, hogy túl drágák lesznek ezek a készülékek, azonban a legújabb információ ennek ellentmond.

A DigiTimes tajvani IT-oldal tudósítása szerint a Windows 8-as tábla PC-k közül a legolcsóbbak 300, míg a legdrágábbak 1000 dollárba kerülnek majd. A Microsoft és az Intel azt szeretnék, hogy az új operációs rendszer minél gyorsabban terjedjen el, az iPad jelenlegi 70 százalékos piaci részesedését 2013 közepére 50 százalék alá akarják szorítani. A két óriáscég és a partnereik ezért szorosan együttműködnek egymással. A Microsoft a Windows 8 x86-kompatibilis változatát várhatóan szeptemberben, míg az ARM processzorokat támogató Windows RT verziót később dobja piacra. A Hewlett-Packard, a Dell, a Lenovo, az Acer, az Asus és a Toshiba az idei év végéig legalább 32 Windows 8-as táblagépet akar megjelentetni.


Olcsóbb termékekkel főként a kínai Lenovo és az Acer fog jelentkezni, ugyanakkor mindkét gyártó drágább modelleket is piacra dob majd. A stratégiában a Lenovónak komoly szerep juthat, hiszen a kínai oktatási és üzleti piacon erős pozícióban van és ezzel elősegítheti a Windows 8 gyors elterjedését, a termelés felfutását, így az árak leszorítását. A tervek szerint a belépő szintű eszközök akár 300 dollárnál is olcsóbbak lehetnek, hogy még versenyképesebbek legyenek az Android operációs rendszert futtató vetélytársaikkal. A 300 dollárnál drágább készülékeket viszont egyértelműen az iPad kihívóinak szánják a vállalatok.

Az ázsiai számítógép-gyártók korábban amiatt aggódtak, hogy a Microsoft és az Intel által kért túlzottan magas licencdíjak miatt a vártnál többe kerülnek majd a Windows 8-as tábla PC-k. Mindez oda vezetne, hogy az első termékek drágák lesznek és kihatna a Windows 8 tábla PC-k elterjedésére is. A Windows 8 nyárra készülhet el és a napokban vált ismertté, hogy négy változatban érkezik: az x86/x64 PC-kre és notebookokra a Windows 8 és a Windows 8 Pro kiadást lehet majd telepíteni, ezenkívül lesz egy Windows RT nevű verzió is, amit az ARM processzorokkal ellátott készülékekhez adnak ki. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban Windows 8 Enterprise néven érkezik a kifejezetten cégeknek szánt változat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #87
    "Bármilyen vállalati program vagy ipari alkalmazás."

    Ettől nem tudsz elszakadni? Ha valamilyen windowsos vállalati alkalmazást át lehet rá mókolni külön megírás nélkül az neked forradalmi? Nagyon nem értünk egyet.

    "Senki sem gátol meg téged abban, hogy pornóvideokat nézeges az iOS vagy androidos tableteden."

    He???

    "Röhejes, hogy tabletfan létedre lebecsülöd, fikázod a win8-as platformot. Ha a mostani kedvenced forradalmi, akkor a Win8 sokkal inkább az. Az ellentétes fogadtatásod pedig csak azt jelzi, hogy szerelem ez a részedről, nem racionalitás."

    Soha nem használtam olyan szót, hogy forradalmi ezt te mantrázod. Mint már említettem lehet kapni Win7 tableteket azok miért nem forradalmiak? Vagy miért nem kell a kutyának sem? Nekem a Win7 maradjon az asztali gépemen, nem is tudok olyan programot ami kellene a tabletemre onnan mert itt nincs megfelelő alternatívája, és pont ezt magyarázom egy ideje. (és nagyon nem érdekel, hogy valami cég ügyviteli rendszert akar rá fejleszteni - bár én ezt továbbra is kétlem) Olyan szoftver meg ma is van bőven (még a magyar piacon is) ami szerveres, asztali gépes közegben fut, de a tulajnak egy tablettel lehetősége van távolról benézni, adatokat lekérni stb stb. Erre való a tablet. Nem fog rajta Mancika könyvelni akkor sem ha Win8 fog futni rajta, egyszerűen mert több a hátránya ebből a szempontból mint az előnye.

    "Eddig teljesen érthető volt, ha valaki elzárkozott a tabletektől a korlátaikra hivatkozva."

    Továbbra is állítom, ugyanazok a korlátok maradnak továbbra is, mert a korlátok eddig sem szoftveresek voltak hanem hardveresek.

    "Aki viszont ezután a tableteket gyerekjátéknak tekinti, az ugyanolyan hülye, mint az, aki a régi korlátozott készülékekbe szerelmes, és a Win8-ast tartja feleslegesnek, mint például te."

    Nem tartom feleslegesnek lesz aki azt fogja venni, mert azt a rendszert szereti, lesz alá jó hardver stb. DE NEM FOGJA TÖBBRE HASZNÁLNI MINT AZ ANDROIDOS VAGY IOS társát. Ebben meg biztos vagyok, és szerinted hülye is.

    "Az én esetemben eddig az elzárküzás volt a jellemző, mert a korlátok elriasztottak."

    Még mindig nem írtad milyen korlátok riasztottak el téged személy szerint amik Win8 alatt nem fognak? Te könyvelésre akarod használni vagy ipari dolgokra a tabletet? Mert az érvelésed szerint ez áll fent.

    "Ezt vagy érted vagy nem, de leszarom, ha esetleg nem."

    Mint ahogy engem sem izgat túlságosan, hogy te mit gondolsz, csak már x hozzászólással ezelőtt is azt írtam, hogy fejtsd már ki a te szempontodból mi lesz más, de erre még nem jött válasz, csak homályos céges infok.
  • narumon #86
    Soha nem láttam még, hogy egy megfelelően tervezett (akár többmagos) processzor szignifikánsan rövidebb életű lett volna mint egy hűtött társa. A 2 magos tabletem, telefonom évek óta megy hűtés nélkül, gyanítom a procit nézve még 10 év múlva is gond nélkül menne, de addigra a kukában végzi. És tényleg nem fogunk ebben egyetérteni mert a ventillátor egy hiba forrás, egy hangkeltő eszköz, egy rezgést keltő eszköz akármilyen professzionális is, és ez a három dolog bőven eltántorít tőle. Azért nem vettem meg az egyik spéci médialejátszót sem mert venti volt benne gyárilag. Nekem ne búgjon semmi a tévé alatt. Vettem egy másikat amiben nincs gyárilag, nem hiszem, hogy kevesebb ideig fog élni max jobban van megtervezve és nem kinai gagyiszar.
  • Doktor Kotász #85
    Bármilyen vállalati program vagy ipari alkalmazás. Kurvára nem mindegy, hogy egy cég a saját igényeire szabott programot elkészíttet egy verzióban egy külső céggel, aminek a teljes költségét állnia kell vagy ugyanezt két verzióban kell megfinanszíroznia. Esetleg ugyanez a feladat saját informatikusokkal mennyi midővel tart tovább, vagy hány informatikussal többet kell alkalmaznia. A felmerőlő kompatibilitási problémákról, nehézségekről nem is beszélve.

    A mostani tabletekhez képest az asztali gépekkel való platformazonosság mindenféleképpen előny. A jelenlegi tableteknél hátrány, hogy nem ugyanazok az alkalmazások érhetőek el, mint az asztali, illetve laptop gépeknél.

    Senki sem gátol meg téged abban, hogy pornóvideokat nézeges az iOS vagy androidos tableteden.

    Röhejes, hogy tabletfan létedre lebecsülöd, fikázod a win8-as platformot. Ha a mostani kedvenced forradalmi, akkor a Win8 sokkal inkább az. Az ellentétes fogadtatásod pedig csak azt jelzi, hogy szerelem ez a részedről, nem racionalitás.

    Eddig teljesen érthető volt, ha valaki elzárkozott a tabletektől a korlátaikra hivatkozva. Az is érthető volt, ha valakiket ez a korlát nem zavart. Aki viszont ezután a tableteket gyerekjátéknak tekinti, az ugyanolyan hülye, mint az, aki a régi korlátozott készülékekbe szerelmes, és a Win8-ast tartja feleslegesnek, mint például te.

    Az én esetemben eddig az elzárküzás volt a jellemző, mert a korlátok elriasztottak. Mivel ezek a korlátok eltűntek egy új belépú platformmal, illetve úgy néz ki, hogy eltúnnek majd, ezt az új platformot értékelem és örömmel fogadom.

    Ezt vagy érted vagy nem, de leszarom, ha esetleg nem.
  • lordsithlord #84
    Szerintem ne hasonlítsunk össze egy 1 magos Atom procit (amit pontosan arra terveztek, hogy a lehető legkevésbé melegedjen, hogy lehessen passzívan hűteni) bármilyen többmagos procival! Egészen más mértékben fognak ugyanis melegedni. Ez nem csak a teljesítmény függvénye, hanem annak is, hogy mekkora maga a processzor mag és hány darab van ugyanakkora területen.

    Azt hiszem, ez megint egy olyan dolog lesz, amiben nem fogunk közös nevezőre hozni, én azt mondom, hogy egy kis fogyasztású, vékony, gyors és halk venti nem oszt nem szoroz, mégis jelentősen megnöveli a készülékek élettartamát, ezzel szemben te inkább rövidebb ideig használsz egy készüléket, de abban ne legyen mozgó alkatrész. Ez bizony két teljesen ellentétes nézőpont.
  • narumon #83
    "Neked ezek a kompromisszumok vállalhatóak, de a win8 ezeket a kompromisszumokat minimalizálja. Ez valóban egy forradalmi lépés lesz, nem egy marketinges bullshit."

    Továbbra sem értem mivel lesz a Win8 tablet kevesebb kompromisszum? Mi az amit utána a tableten fogsz csinálni és Win8 nélkül nem tudsz? Nem értem. Most is meg tudsz bármit csinálni rajta (szerintem nincs olyan szoftver ami nincs - max elborult néhány embert érintő feladatok amire nem érdemes szoftvert fejleszteni), amit tableten érdemes. Amit nem tudsz megcsinálni mondjuk iOS vagy android alatt azt Win8 alatt sem fogod tudni mert az nem szoftver kérdése hanem kezelési hiányosság.

    Szóval mondj már valami konkrétumot, hogy mi lesz más mert nagyon nem látom. (És ne bérszámfejtő szoftverrel gyere).
  • narumon #82
    A melegedés a felvett energia mennyiségétől függ és nem a frekvenciától. Asztali gépben is van hűtés nélküli proci lásd pl 1.6Ghz Atom procis alaplapom van passzív hűtéssel. Mivel nem vesz fel annyi energiát ezért bőven elég ez a hűtés hozzá.
    A tabletnél pont ez a gond, a teljesítmény hajhászás, a 4 meg sok magos processzorok amik a PC guruknak még mindig nagyon kevés, nekem viszont nagyon sok. Ipad2 a maga 2 magjával tökéletesen és gyorsan csinál minden tabletes funkciót a többi csak parasztvakítás vagy olyan feladatok hajhászása amire ott az asztali PC. Persze ez az irány mert így lehet eladni.
    Mindenesetre amelyik tabletben mozgó alkatrész lesz (legyen ez akár egy venillátor - JESSZUSOM! - azt én biztosan nem fogom megvenni)
  • Doktor Kotász #81
    "Én el tudom képzelni, de ezeket a cégeket mi gátolja meg abban, hogy most androidra írjanak maguknak egy szoftvert?"

    Te tisztában vagy ennek a költségével?

    Win alapú tablet esetében ugyanaz a szoftver futhat.

    A lényeg, hogy jelenleg az iOS és android alapú tabletek erős kompromisszumokat követelnek meg. Neked ezek a kompromisszumok vállalhatóak, de a win8 ezeket a kompromisszumokat minimalizálja. Ez valóban egy forradalmi lépés lesz, nem egy marketinges bullshit.

    Éppen ezért tartom viccesnek, hogy a jelenlegi tabletfanok lehurrogták, mert bolondulnak az iOS-be, androidba, miközben az eddigi tabletellenesek meg nem veszik észre, hogy a gagyi tabletek kinövik a ketdeti kompromisszumos félmegoldás mivoltukat.
  • lordsithlord #80
    Nézd, én anno még a megjelenésekor találkoztam ezzel a típussal, ezért is mertem mondani az adatokat. Lehet, hogy egy jó aksit fogtam ki, nem tudom, de nálam gond nélkül kihúzta a 8 órát a 2510p, ezért is hoztam fel ezt a típust példának.

    A HDD-s tabletről annyit, hogy valóban, van olyan noti illetve subnoti, ami átalakítható tablet-té. Azokba valóban HDD kell, de nem a tabletes alkalmazások miatt, hanem a notisak miatt. De ezek a gépek nem is teljes értékű tabletek.

    Tabletbe vagy memóriakártya vagy extrémebb esetben SSD való, azokat pontosan arra tervezték, hogy nagyobb terhelést bírjanak, hiszen nincs bennük mozgó alkatrész.

    Ez azonban azon nem változtat, hogy ha már ennyire növelik a teljesítményt (4 magos proci, többmagos GPU), akkor nem ártana bele egy csúszó csapágyas, halk, szabályozható fordulatszámú venti sem aktív hűtés gyanánt. Nem véletlen, hogy a PC-kben is aktív hűtést alkalmaznak, pedig ott jóval nagyobb tér áll az alkatrészek rendelkezésére a hőleadáshoz. Próbálkoztak anno a légcsatornákkal (amiket ugye most ismét elővettek a tableteknél), de nem vállt be, sok volt a melegedésből adódó meghibásodás. Pedig, mint írtam, ott jóval nagyobb volt az a légtér, amit felhasználhattak. Namármost, ha ez jóval nagyobb arányokban már egyszer megbukott, miért gondolja azt bárki, hogy kisebb méretben, az akkorinál jóval nagyobb teljesítmények mellett ez megoldás lenne? Itt jegyezném meg, hogy nem véletlenül volt nagyon sokáig a 400MHz a csúcs a telefonok és a PDA-kj procijánál, ez volt az a maximális teljesítmény, amit még passzív hűtéssel hatékonyan le tudtak hűteni. Voltak próbálkozások nagyobb teljesítményre (560MHz, 640MHz, stb), de ezek 1-1 típus erejéig voltak a piacon, majd sorra belebuktak vagy a melegedésbe, vagy a költségekbe (előbbi gyakoribb volt).
  • narumon #79
    "Te most arról győzködsz, hogy a tablet milyen fasza dolog egy asztalon?"

    Ne ferdíts te írtad, hogy tartanod kell bizonyos szögben. Képzeld én a múltkor így kitámasztottam Erdélyben a hegyekben egy ágyikóra este és feleségemmel frankón filmet néztünk.

    "A tablet erős kompromisszum. Számomra tól nagy. Ezért csak huszadtangú kiehészítő lehet 99%-ban a fiókban."

    Nagyon helyesen írtad, hogy SZÁMODRA. Számomra meg mint már többször írtam eladtam a notit mióta megvan a tablet, mert használat nélkül hevert, ahhoz meg túl drága.

    "Az ember simán órákig elvan egy eszközzel, és addig az üres katz is zatzami kényelmetlen."

    Én éjszaka órákig olvasok tabletről. Egy kézzel kényelmesen lehet fogni, nem súlyosabb mint egy nagyobb könyv.

    "Egy Win API-s programot forráskódból ARM-re fordítani fél óra."

    "Tehát a vállalati bérszámfejtő vagy készletnyílvántartó is akár. Nem egy olyan program, ami tud valami hasonlót, mint a céges szoftver, hanem egy az egyben ugyanaz. Kompatibilitási problémák nélkül. Képzelj el egy LIDL-t vagy TESCO-t, olajcéget vagy bármilyen céget."

    Én el tudom képzelni, de ezeket a cégeket mi gátolja meg abban, hogy most androidra írjanak maguknak egy szoftvert?

    "A Win8 RT-vel azt kapod, mintha egy sztali gépet zsúfolnának egy tabletbe. Innentől már nem csak otthoni hobby, hanem a vállalati szegmens része lehet a tablet. Megkapta azt a képességet, amivel már várható az összes kompromisszuma egy tabletnek."

    Ezt én elsimerem (Bár akkor nem értem a win7 tabletek miért nem fogynak).

    "Én elhuszem, hogy fülig szerelmes vagy az ipadedbe vagy a Galaxydba, de ezek csak hobbi kütyük voltak korlátozott képességekkel."

    Azt kellene egyszer megértened neked és a többi haternek is, hogy amire én használom a tabletet arra ezek tökéletesek. A Win8 tabletet is ugyanerre használnám és semmivel sem tudna többet mint a mostani tablet. Ezt már annyiszor kibeszéltük minden ilyen eszköznél. Elhiszem, hogy lehet rajta vállalati szoftvert futtatni de én nem akarok bérszámfejteni tableten.

    "Ha nem látod a Win8-ban lévő lehetőségeket, akkor neked nem a tableted kellett, hanem a szerelem, amit iránta éreztél. A birtoklás büszkesége, az önigazolás."

    Tévedés. Van egy jó asztali gépem azt használom minden olyan feladatra amire nem jó a tablet és arra win8 tablet sem lesz jó a kezelés és a szoftverek miatt. Minden másra viszont az iOS vagy az android pont ugyanannyira megfelel mint a Win8 tablet fog. Én meg azt nem értem, hogy ezt te miért nem látod be.

    "A külömbság csupán annyi, hogy nálam a racionalitásra helyeződik, nálad az emocióra a hangsúly."

    A fentiek tekintetében szerintem ez fordítva van. Én racionálisan felmérem mire használom az eszközt és megfelel-e a célnak. Te viszont emócionálisan ragaszkodsz a Win8-hoz és semmivel sem fogod többre használni mint egy mostani ipadot mondjuk, de elmondhatod, hogy win8 van rajta és használhatnád bérszámfejtésre is ha szeretnéd.

    "Én képes vagyok álláspontot változtatni egy tablettel szemben, te nem, mert nem látod meg a lényeget, az érzelmeid elvakítanak, te a gagyit forradalomnak vetted, és a valódi forradalmit észre sem veszed."

    Vagy fordítva, és nézz magadba.
  • narumon #78
    Ezt mondd mordernnek aki szerint meg HDD kell egy tabletbe (olyanja is van).

    A HP gép meg valójában: With the 6-cell battery with wi-fi on and screen brightness at half I got 6 hours and 20 minutes of usage.

    És csak internetezett...