Berta Sándor

Szerzői jogi vita miatt nem szállít ki Ausztriában az Amazon

A vitatott szerzői jogi szabályozások miatt érdekes döntést hozott a tengerentúli e-kereskedelmi cég: nem szállítja ki az osztrák felhasználók által Németországban megrendelt termékek egy részét.

Napjainkban bárki rendelhet akár a világ bármely tájáról árucikkeket, általában néhány nap vagy hét után meg is kapja a kiválasztott eszközt. A lehetőséggel sokan élnek, nem csak hazánkban, hanem más országokban is. Ausztriában például gyakran rendelnek a helyi lakosok Németországból USB-kulcsokat, mobiltelefonokat vagy memóriakártyákat. Azonban egy ideje - bizonyos esetekben - erre nincs lehetőség, az Amazon ugyanis arról tájékoztatja a vásárlókat, hogy a megrendelt termék a megadott címre nem szállítható ki.

A korlátozás egyaránt vonatkozik a mobiltelefonokra, a memóriakártyákra, a merevlemezes felvevőkre, az MP3-lejátszókra, a szkennerekre, másolókra, multifunkciós készülékekre, faxokra és USB-kulcsokra. Vagyis minden olyan eszközre, amelynek a segítségével a szerzői jog által védett anyagok sokszorosíthatók vagy lemásolhatók. Azt egyelőre az Amazon nem tudta megmondani, hogy a jelenlegi helyzet meddig marad így.

Az ügy hátterében az Amazon és az Austromechana nevű szerzői jogvédő szervezet vitája áll. Az Austromechana ugyanis azt követeli a vállalattól, hogy Ausztriában is fizessen jogdíjat a CD- és DVD-lemezek, a másolók és a szkennerek után. Ursula Sedlaczek, a szervezet igazgatója közölte, hogy ezt a kérésüket a társaság megtagadta arra hivatkozva, hogy már Németországban jogdíjat fizet e termékek után és nem fog kétszer a zsebébe nyúlni.

Az Austromechana már korábban beperelt német e-kereskedőket és a bíróságok igazat adtak neki. Az Amazon ugyanakkor nem hagyta magát és az ügy előbb az Osztrák Legfelsőbb Bíróság, majd az Európai Bíróság elé került. Bármilyen döntés is születik, a vita alighanem tovább folytatódik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #6
    Nem tudtad? Jövőre már csak hologramos ceruzákat és spirálfüzeteket lehet majd kapni, mert ezek az eszközök is alkalmasak másolásra. 2015-től fogják bevezetni a hologramos falakat, illetve festékszóró flakonokat, ugyanis a falfirkán is lehet jogvédett anyagot ábrázolni. Ezek után a következő lépés lesz az ember, mert ugye a bőrére lehet tetoválni jogvédett anyagot. Muszáj lesz felmatricázni magunkat is. Később, olyan 2020 tájára tervezik, hogy ebbe a körbe bevonják az állatvilágot, 2025-től pedig a növényeket is. 2050-re tervezik elérni azt, hogy egy 3587mX7894m-es hologramos matrica legyen a föld bolygónkra ragasztva, mert ha errejár egy földönkívüli, tisztában legyen vele, hogy a föld, jogvédett.
  • Jawarider #5
    Jópofa ez a gondolkodás. Amivel másolni lehet azt is sarcoljuk meg mert biztos erre lesz használva....
  • BrockSamson #4
    Alommunka a jogvedoe. Ha csokken a kalozkodas jon a premium, ha novekszik, akkor meg tobb penzt kap a nagy cegektol, hogy szuntesse meg.
  • WinG #3
    Osztrák ismerősöm már írt erről, szerinte "ilyen csak náluk fordulhat elő". Felnevettem :D
  • gosub #2
    de a sok pénznél mindig jobb a több!
  • mad mind #1
    Minden országban van egy buzi ingyenélő cég. Ha már egyszer kifizeti valaki a buzi jogdíjat mégegyszer elkérni már pofátlanság, és ehhez még a bíróság is asszisztál.
    Szép új világ.