Berta Sándor

Könyvkiadóként is támadásba lendül az Amazon

Az online kereskedőcég azt tervezi, hogy még az idén 122 könyvet jelentet meg, mind nyomtatott, mind elektronikus kiadásban. A cég megpróbál néhány írót is átcsábítani más kiadóktól.

Teljes pályás letámadást indított a könyvpiacon az Amazon. A cég 2009 óta van jelen a kiadói piacon, azonban eddig erről meglehetősen keveset lehetett hallani. A vállalat csak idén kezdett komolyabban foglalkozni a témával és májusban megalapította a saját kiadóját, amelynek vezetésével Karry Kirshbaumot, a Time Warner Book Group korábbi első emberét bízta meg.

A kiadók korábban joggal féltek attól, hogy nem nagyon lesz esélyük az Amazonnal szemben, ez most azonnal be is bizonyosodott, hiszen az új kiadónak sikerült szerződést kötnie Tim Ferris ismert íróval. A The New York Times cikke szerint azonban mindez csak a kezdet volt, hiszen a cég 800 000 dollárt fizet Penny Marshall amerikai színész és rendező emlékirataiért. A társaság idén összesen 122 művet adna ki mind nyomtatott, mind elektronikus formában.


A cég saját íróinak könyveit hatalmas látogatottságú áruházában és több millió elektronikus olvasóján keresztül terjeszti - a többi kiadó nem fog tudni talpon maradni

A könyvkereskedők után tehát a könyvkiadók is komoly konkurenciát kaptak. Dennis Loy Johnson, a Melville House kiadó képviselője úgy reagált a fejleményekre, hogy a legtöbb cég pánikba esett és fogalmuk sincs arról, hogy miként válaszoljanak az Amazon lépéseire. Dominique Raccah, a chicagói Sourcebooks vezetője úgy vélte, hogy a kiadói üzlet nagy és hosszú távú befektetéseket követel meg, a bevételek azonban alacsonyak és a kapcsolódó munkák nagyon sokba kerülnek. Elég például csak arra gondolni, hogy a kiadókban legalább hat személy néz át minden megjelenő szöveget. Az Amazonnak viszont erre nyilvánvalóan nincs kapacitása.

Russell Grandinetti, az Amazon menedzsere ugyanakkor azt mondta, hogy jelenleg olyan változások zajlanak ezen a területen, amire a könyvnyomtatás feltalálása óta nem volt példa. Biztos szereplőknek egyedül az írók és az olvasók számítanak. Az Amazon szeptember közepén jelentette be, hogy digitális könyvkölcsönző szolgáltatást indítana. A kiadók ugyanakkor egyáltalán nem fogadták kitörő örömmel az ötletet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!