Berta Sándor

Kritikák kereszttüzében a Kindle Fire

A Kindle Fire alig néhány hete kapható, azonban egyre több felhasználó elégedetlen: nem azt kapták a pénzükért, amire számítottak. Az Amazonnak mielőbb lépnie kell, különben semmi sem lesz az ambíciózus célokból.

A Kindle Fire sokak szemében az iPad legfontosabb kihívója volt, részben az ára miatt, részben pedig azért, mert az Amazon egy testre szabott Android operációs rendszerrel, hozzákapcsolt szolgáltatás-csomaggal árulta. Az öröm azonban csak addig tartott, amíg a vásárlók testközelből meg nem tapasztalhatták a táblagép működését. Úgy tűnt, hogy a cég stratégiája beválhat, hiszen elegendő tartalmat kínált a készülékhez. Nos, most kiderült: a gyakorlati sikertől az Amazon elég messze van.

A The New York Times értesülései szerint a vásárlók nagy száma rendkívül elégedetlen és sokan közülük vissza akarják küldeni a vállalatnak a tábla PC-t. Az emberek csalódottsága jól tetten érhető az Amazon honlapján, ahol értékelni lehet az egyes termékeket. Minden ötödik látogató csak 1 vagy 2 csillagot adott a Kindle Fire oldalán. A legtöbben azt kifogásolják, hogy a képernyő csak nagyon nehezen kezelhető, az oldalak lassan töltődnek be, ráadásul a tervezők rossz helyre tették a kikapcsológombot, így az eszköz véletlenül is kikapcsolható, ami rendkívül bosszantó. Szintén problémát okoz, hogy nincs külön hangerőgomb, a hangerőt a menüben kell beállítani. Mindez elég körülményes filmlejátszás vagy zenehallgatás közben.


Az emberek jobb tábla PC-re számítottak az e-könyvek terén vezető cégtől

Az Amazon ennek ellenére továbbra is kiválónak értékeli a táblagépet, amit minden idők legsikeresebb termékének nevez. Drew Herdener, az Amazon szóvivője bejelentette, hogy a problémák egy részét egy szoftverfrissítés orvosolhatja, amit még karácsony előtt kiadnak. A tervezési hiányosságokat azonban ilyen módon nem lehet kijavítani. "Az új Kindle Fire borzasztóan rossz felhasználói tapasztalatokkal büszkélkedhet. Éppen ezért nem javasolhatom a megvásárlását" - írta nem véletlenül Jakob Nielsen, a Nielsen Norman Group tanácsadója, aki a termékek használhatósága (usability) terén tett le sokat az asztalra.

Az Amazon tábla PC-jét Jeff Bezos, a cég elnöke mutatta be szeptember végén. A Kindle Fire bevezető ára 199 dollár, ezzel gyakorlatilag fele annyiba kerül, mint az iPad. A webes közösség jól fogadta a terméket, amire az első napokban több százezer előrendelés érkezett. A tesztelőket ugyanakkor már közel sem győzte meg a készülék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Komolytalan #30
  Hagyjad már - aki egy iPhone-t Aston Martinhoz hasonlít, annak aztán magyarázhatsz...
  Az iPhone tényleg egy kommersz szar. És igen - 7 zenélős kvarcóra, mert kb ugyanarra jó: felvágni vele, pontosan azoknak a hülye gyerekeknek, akik 20 éve a 7 zenélős kvarcórával is felvágtak. Ahogy az indexes Kindle cikkben is írta hancu: "a Starbucksban gondosan megtervezett és előre begyakorolt hanyag eleganciával kitegyük a kávé mellé az asztalra, szigorúan képernyővel lefelé, hogy mindenki lássa a logót a hátoldalon".
 • Doktor Kotász #29
  "Sokan minden autótól egy Aston Martin-t várnak... (én is ilyen maximalista vagyok tech téren ezért is járok iPhone-nal) mert azért egy Aston Martin teljesen más élmény mint egy BMW... csak hát 60millió alatt nem kapsz olyat."

  Ez most LOL, akkora marhaság, mint példa.

  Egy Aston Martinnál a BMW praktikusabb, kényelmesebb. Aston Martint az emberek nem azért vesznek, mert kényelmesebb, praktikusabb, hanem azért, mert társadalmi státuszt tükröz, a többieknek elérhetetlen, és felszaggatja az aszfaltot, a hangja meg úgy bömböl, hogy bármelyik oroszlán elszégyeli magát tőle.

  Ezek a táblagépek, pedig kommersz szarok. Az egyik drága, a másik kevésbé, de a 20-30 ezer forintos ársáv felett mind tólárazottak.

  Lehet velük böngészni az interneten, de minek, ha az oldalak felét nem tudja megjeleníteni, hiszen egy szaros flash lejátszására sem képesek. Ezek játék kütyük. Gyerekkoromban volt nagy sláger a hétzenés kvarcóra, meg az kvarcjáték. Lesz ezekből valami, de nem most.
 • Komolytalan #28
  Amit szerintem nem kéne elfelejteni, hogy a Kindle Fire az első tablet, amely ott támadja az Apple-t ahol kell: a szolgáltatásoknál. Butaság azt gondolni, hogy ha valaki csinál egy marha jó kijelzős, piszok érzékeny érintőképernyős, akár hajlítható, 3x gyorsabb processzorral, 4x annyi memóriával és háttértárral ellátott tabletet fele áron mint az iPad2, az le tudja azt nyomni. Nem nem tudja. Ott vannak az Asus transformer cuccok: kutyának se kellenek. Az appstore meg az itunes amit le kell nyomni, nem pedig a hardver.
  Az amazon ebből az irányból támad, és hát meg kell mondjam, hogy az Apple bajban van. És már Jobs sincs, hogy előhúzza a nyulat a kalapból. Az amazon választéka bővebb, vonzóbb. A hw még nem makulátlan - de ezt a legkönnyebb kijavítani. Jön a Kindle Fire 2 fél év múlva, 99USD-s upgrade lehetőséggel Kindle Fire 1-ről, oszt jónapot. A szolgáltatást, amit meg mögé rakott az Amazon, azt nehéz lesz űberelni fél év alatt az apple-nek. Jövő karácsonykor a jelenlegi itunes/appstore vásárlók fele az Amazon boltban fogja költeni a pénzét. És ez lesz az igazi gyász az Apple számára.
 • Komolytalan #27
  Tévedés a Kindle fire nem könyvolvasó, hanem egyéb média fogyasztására készült - jellemzően ami színes/mozgást tartalmaz, értsd magazinok, videók, zene. Könyv olvasásra továbbra is az általad lesajnált eInkes olvasók a legjobbak.
 • narumon #26
  Rossz oldalról közelítesz de hát ezt párszor már megbeszéltük.
 • eNMi #25
  hehe! de szépen eljutottunk az 'eredetileg csupán könyvolvasó és még egy kis extra, de élmény helyett inkább bosszant'-tól addig, h pár ostoba már megint az almákat szeretné szidni :)

  nekem spec az epapiros sem tetszett pár óra használat után. zavart, h állandóan helyettem pislog. ezekkel az androidos cuccokal pedig nem igazán tudok megbarátkozni. gagyibbnál gagyibb készülékre is ráerőltetik.
 • sanyicks #24
  Tudom értem:
  -ami appleben nincs, az nem is kell senkinek úgy tökéletes ahogy van
  -ami másban nincs, az súlyos hiányosság szar az egész
  (az apple fanok szerint legalább is)
 • asgh #23
  Hogy mi az alapvető funkció, az szubjektív. Pl. az SD kártyahely alapvető funkció egy laptopon, de nem az egy tableten.
  A Fire kritikái viszont nem arról szólnak, hogy mi nincs benne, mint feature, hanem hogy amit beleraktak az nem működik rendesen.
 • narumon #22
  Azért nem mindegy, hogy NEKED hiányoznak funkciók de ami benne van az kvázi tökéletes, vagy veszel valamit amiben elméletileg vannak funkciók csak nem működnek.
 • sanyicks #21
  Azok az elemzők általában az egekbe magasztalnak olyan eszközöket, amikből még alapvetőbb funkciók hiányoznak, pl sd kártyahely, normális usb, és hasonló alapvető dolgok ;) így aztán nem túl hitelesek.