Berta Sándor

A Motorola dilemmáival szembesül a RIM

A Blackberry gyártója nagy bajban van, több tanácsadóval is egyeztetéseket folytatnak és igyekeznek megtalálni a legjobb megoldást a jelenlegi helyzetre, illetve kiutat keresnek a jövőt illetően.

A Bloomberg gazdasági hírügynökség információi alapján a Research In Motion (RIM) vezetői pénzügyi tanácsadókkal folytatnak tárgyalásokat és a különböző stratégiai lehetőségek közül próbálnak választani. A Bloomberg egyik neve elhallgatását kérő informátora azt mondta, hogy akár napokon belül döntés születhet arról, hogy a RIM együttműködési megállapodást köt-e egy kanadai vagy egy nemzetközi bankkal vagy sem. Emellett a másik lehetőség a szoftverek licencelése, míg a harmadik egy stratégiai befektető bevonása. A cég eladása ugyanakkor szóba sem kerülhet. Miután a Research In Motion részvényei az elmúlt esztendőben 75 százalékkal gyengültek, így Thorsten Heins vezérigazgatónak mielőbb lépnie kell.


A januárban kinevezett Thorsten Heins a cég megmentéséért küzd

A RIM gyakorlatilag ugyanazzal a dilemmával szembesült, mint korábban a Motorola. A mobiltelefon-eladások visszaestek, így az amerikai cég kénytelen volt létrehozni egy külön hálózati és mobil részleget. Utóbbit pedig tavaly augusztusban 12,5 milliárd dollárért felvásárolta a Google. Matt Thornton, az Avian Securities elemzője szerint a kanadai társaság számára a legjobb megoldást alighanem az jelentené, ha a szoftverét más vállalatok, például a Samsung licencelnék. Ellenben szerinte egy stratégiai beruházásnak semmi értelme sem lenne.

A januárban kinevezett Thorsten Heins ugyanakkor továbbra is bizakodó. A Blackberry 10 várhatóan az év végéig megjelenik, az első prototípusok már májusban elérhetők lesznek. Heins februárban úgy nyilatkozott, hogy az új operációs rendszer lekörözheti az iPhone-t. A RIM a vezetőcserével párhuzamosan felgyorsította a fejlesztéseit és a munka első gyümölcse a Playbook OS új verziója. A cég ezután gyakorlatilag kivonult a fogyasztói szegmensből, míg a kanadai pénzügyminiszter közölte, hogy nem fogják megakadályozni a cég esetleges felvásárlását. Tekintettel arra, hogy a Blackberry készülékeket az amerikai védelmi minisztérium is alkalmazza, az ő rábólintásukra is szükség lesz ahhoz hogy megvalósuljon az üzlet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mr. Perfect #4
    Én nem értem ezt. Olyan telókat kell csinálni ami kell a népeknek és kész ez ilyen egyszerű. Nem pedig pl. ezt az elavult design-t eröltetni mint ami a fickó kezében is van.
  • Cat #3
    "legfeljebb az egyedi vállalati fejlesztések támogatása, adatbiztonság és hasonlók terén lehet még extrát nyújtani, de ez valószínűleg kevés lesz a túléléshez."

    Ez azért elég erős terület, nemhiába ment rá a Nokia - Windows Phone páros is. Az MS-sel karöltve olyanokat tudnak nyújtani üzleti szoftver integráció terén amit senki más. Persze ez az indiai, kínai és brazil nokia vásárlók százmillióit nem érinti.
  • karesz6 #2
    Csatlakozni kell a mainstreamhez és innovatívnak lenni. Ez az én olvasatomban annyit tesz legyen valamitől supercool és futasson androidot (vagy iOS-t de ez ugye nem játszik) Az Iphone nak az az egyik legjobb tulajdonsága hogy elegáns. Ugyan olyan jól áll a 19 éves diszkóribanc kacsójában mint az 50 es üzletember kezében.
  • asgh #1
    Az iPhone-t és a droidot a szoftver ökoszisztéma teszi sikeressé, így persze lehet az iOS-hez és az androidhoz képest is jobbat csinálni, de ezzel nem szerzik vissza az elpártolt ügyfeleiket. Ráadásul nem nagyon létezik már olyan, hogy "üzleti" kategória (amiben a RIM erős volt), mert az okostelefonok funkcióikat tekintve lefedik az üzleti szegmens igényeit is, legfeljebb az egyedi vállalati fejlesztések támogatása, adatbiztonság és hasonlók terén lehet még extrát nyújtani, de ez valószínűleg kevés lesz a túléléshez.