Berta Sándor

Újabb országok tekinthetnek bele a Blackberry kommunikációs rendszerébe

A Research in Motion (RIM) vezetői augusztusban jelezték, hogy készek együttműködni a brit hatóságokkal azért, hogy kézre kerítsék a szigetországban kitört zavargások szervezőit és résztvevőit. A cég együttműködési készsége felkeltette más államok érdeklődését is.

A Blackberry Messenger egy olyan azonnali üzenetküldő program, amely a zárt Blackberry-hálózaton keresztül építi fel a chatkapcsolatokat. A BBM lehetővé teszi a titkosított üzenetek küldését akár csoportok számára is, emellett a felhasználók továbbítják a tartózkodási helyükre vonatkozó adatokat, s az általuk készített képeket és hangfelvételeket. A RIM brit részlege a szigetországi zavargások idején Twitter-üzenetében azt írta, hogy együttéreznek a londoni zavargásokban érintett emberekkel, kapcsolatban állnak a kormányhivatalokkal és minden elképzelhető módon segíteni akarnak.

Ezen felbuzdulva a dél-afrikai kormány is szeretné elérni, hogy a kanadai vállalat előttük is megnyissa a titkosított kommunikációs rendszerét és így hozzáférhessen a felhasználók adataihoz, illetve beszélgetéseihez. Obed Bapela dél-afrikai kommunikációs miniszter bejelentette, hogy országa igényt tart a Blackberry Messenger (BBM) felhasználóinak adataira. "Amennyiben emberek bűncselekményeket követnek el a szolgáltatáson keresztül, úgy a nyomozóknak meg kell kapniuk a kommunikációs adatokat" - mondta Bapela a Southern Africa Telecommunication Networks and Applications Conference nevű rendezvényen.

A politikus közlése szerint a helyi rendőrök minden egyes esetben csak azután kaphatnának hozzáférést a Blackberry Messengeren keresztüli titkosított kommunikációhoz, hogy bebizonyosodott: valóban bűncselekmény történt. Az adatokhoz minden esetben kizárólag bírói engedély után lehetne hozzáférni. Bapela közölte: az ügyben még nem egyeztettek a Research in Motion (RIM) vezetőivel, de biztosak abban, hogy sikerül a nagy-britanniaihoz hasonló megoldást találniuk a kérdésben.

A Research in Motion már augusztus elején jelezte, hogy együttműködik a brit rendőrséggel, és átadja előfizetői adatait, ha bebizonyosodik, hogy közük van a bűncselekményekhez. A randalírozók ugyanis gyakran a BlackBerry Messenger szolgáltatását használták az egymás közötti kapcsolattartásra. Ez utóbbi a RIM-re üthet vissza, egy brit parlamenti képviselő az események idején a Blackberry szolgáltatásainak felfüggesztését követelte. A marketingszakértők arra figyelmeztettek, hogy az eseményekkel való negatív asszociáció árthat a Blackberry imázsának, annak ellenére, hogy a RIM-et természetesen nem lehet felelősnek tenni a már font-százmillióban mérhető károkkal járó zavargásokért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MacropusRufus #16
    BB kapcsolódása a szervereihez
  • zsoltioregon #15
    nem feltétlen, de ez nem az a topic ill. nem olyan fórum, ahol beszélhetünk róla.
  • Tetsuo #14
    A legolcsobb es legjobb az lenne nekik, ha nem engednek be a csurhet, de az nem szempont...
  • Tetsuo #13
    LOL Szerinted a te telefontarsasagod nem adja ki mar legalabb 10 eve az adatokat funek-fanak? De, igen.
  • kvp #12
    "de ha szóban mondja, akkor jóval több adatmennyiséget kell tárolnia és feldolgozni."

    A tarolas nem gond, az emberi beszed tomorites nelkul is 8 KB masodpercenkent, ez kb 1:10 aranyban meg tomoritheto is. A sima gsm audio 9600 baud-os. A feldolgozas mar nehezebb, altalaban tarolni mindent lehet, de feldolgozni csak azt amit erdemes. Pl. egy adott tuntetes/zavargas/rablas/stb. helyen az adott idoben tartozkodo telefonok beszelgeteseit. Ez joval kisebb kor.

    "és honnan tudják pontosan kié a készülék"

    Egyreszt tobbnyire rajta van az illeto hangja a beszelgetesein, masreszt szinte mindenki maganal tartja a mobiljat, tehat ejszaka a lakasan van, ami a pozicioadatokbol egesz jol kiszurheto. Igy max. egy haznyi ember a gyanus, onnantol meg akinek egyezik a hangja, az a tulaj. A rokonok, ismerosok alapjan a hivaslistak illesztesevel is kiszurheto az illeto es az ismerosi kore is megvan rogton. Egyebkent a blackberry-krol onnan tudtak a londoni rendorok, hogy lattak a forgalmat (nato tagorszag, volt kulcsuk). Az utolagos letartoztatasok is igy indultak, meg a kozteri kamerak kepei alapjan.
  • hangulati #11
    Ezt a ¹art. Igy, utolag megegyeznek. Jajj, a gyomrom... rogton jovok.
  • zsoltioregon #10
    Javítson ki aki nagyon benne van a blackberry témában, de 2 készülék egy zárt, de még működő központtal is kommunikálhat (nyilván itt nem a netes/twitteres témáról beszélek)?!
    ergo nem minden infó megy keresztül (kell feltétlenül keresztülmennie) a központi szerveren.
    még ha keresztül is megy: ha szöveges üzit ír pl: "Come here to set fire to police cars, King's Cross rd 10" ezt még könnyű eltárolni. de ha szóban mondja, akkor jóval több adatmennyiséget kell tárolnia és feldolgozni.

    és honnan tudják pontosan kié a készülék? ha használtan vette kártyásan az előző tulaj lesz megbaszva, ha lopott szintén.

    a britek se hülyék: börtönben etetni a sok niggerállatot sokkal drágább, mint segélyen tartani őket, de ijesztésnek sztem jó.

    ui.: nem kell faszolni a neten, engem lehallgathat bárki, nincs titkolnivalóm.
  • kvp #9
    "Ilyen álhírekkel tele a net."

    A blackberry teljesen szabvanyos titkositast hasznal, mint az osszes tobbi ssl-t/ssh-t hasznalo szolgaltatas. A trukk az, hogy nekik sajat kozponti kulcs szerveruk van, amihez eloszor csak az usa fert hozza (az nsa beallitott es elkerte a mester kulcsot), majd kesobb csak a nato tagallamok (pl. magyarorszag) Ezek utan dontott ugy a blackberry, hogy engednek a nyomasnak es minden allamnak kiadjak a kulcsokat aki keri.

    A magyar net teljesen lehallgathato, es legyunk buszkek ra, ez a rendszer 100%-ban hazai technologiara alapul. Itthon mindig is volt hagyomanya a leghallgatasnak. A kulonbozo titkositasok es elosztott rendszerek nagyobb feladatot jelentenek, de meg az onion network (tor) is visszakovetheto, igy korrelalhato a kimeneti pont titkositatlan forgalma es a forras gep. Persze ez utobbihoz mar nemzetkozi osszefogas szukseges. (szoval jo ha kimeneti node barati allamban van)

    A gsm rendszer titkositasa kb. a wep szintjen van, ez ma mar vicc kategoria, regen megis sokan hittek mindkettoben. Azert lehallgatni nem igy szokas, hanem a kozpontban, ahol titkositatlan a forgalom, mert ugy sokkal olcsobb.

    Vannak mukodo titkositasi technologiak (pl. one time pad), ezzel meg voip-os telefonbeszelgetest is lehet titkositani, de bizonyos szint utan egyszeruen nem eri meg a hasznalatuk. (tul maceras)
  • zsoltioregon #8
    Ilyen álhírekkel tele a net. Az lehet, hogy a szaudiak balfaszok és nincs jó hackerük/szakemberük, de ha a blackberry olyan "nehéz" kódolási rendszert alkalmazna, akkor reménytelenül lassú lenne a kommunikáció. De ilyen híreket muszáj csepegtetni a világnak. Anno a GSM mobilok is "bemérhetetlen", visszanyomozhatatlan cuccok voltak, ma meg....

    De nem erősködöm e mellett!
    Az lenne jó, ha nem nekem lenne igazam!
  • bigjoe #7
    Az a baj, hogy ha kiadják az adatokat akkor ki kell adni minden országnak ahol vissza is élhetnek vele, hisz a hatalom nem mindenhol jó indulatú... Szóval ezzel a hozzá állással a diktatúrákat is támogatják ami szégyen és gyalázat..

    Mindenkinek joga van négyszemközt beszélgetni és a beszélgetés tárgyához senkinek semmi köze.. Ha az ember ezt ez eszközön keresztül abszolválja akkor is joga van ahhoz, hogy ezt megtartsa magának.. Szerintem az adatokat minden esetben titkosan kellene tartani a NYOMÓZÓK MEG NYOMOZZANAK..