Berta Sándor

Megjelent a Blackberry Playbook OS 2.0

A Research In Motion szeretné a közeljövőben visszaszerezni korábbi pozícióját a mobil piacon és ezért felgyorsította a fejlesztéseit. A munka első gyümölcse a Playbook OS új kiadása.

Már elérhető RIM Playbook nevű táblagépéhez készült operációs rendszer 2.0-s változata, amely számos olyan funkciót tartalmaz, amire a Playbook használói már régóta vártak. A Playbook előző verziójának legnagyobb hiányossága az volt, hogy nem tartalmazta a Blackberry levelezőszolgáltatásának használatához szükséges kliensprogramot, emellett hiányzott a naptár- és a kapcsolatok kezelését lehetővé tévő funkció is. Nos, a fejlesztők mind a három hiányosságot pótolták az új, 2.0-s verzióban.

David J. Smith, a RIM alelnöke blogbejegyzésében kiemelte, hogy a legfontosabb újdonság a natív e-mail kliens, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználók az összes e-mail címük fiókjaihoz egyetlen szoftveren keresztül férjenek hozzá. Az e-mail alkalmazáson keresztül elérhető a Facebook, a LinkedIn és a Twitter is, így bárki elérheti a közösségi portálokon tárolt és kapott üzeneteit.


A naptárprogram szintén hozzáfér a Facebookon és a többi közösségi oldalon lévő információkhoz, mindez biztosítja, hogy a felhasználó egyetlen felületen keresztül láthassa az összes őt érdeklő adatot és könnyebben szervezhesse meg az időrendjét. A kapcsolatokat kezelő szoftver nem csak a barátok, ismerősök, családtagok neveit tartalmazza, hanem a címük és a telefonszámuk is beilleszthető. Az egyes profilok kiegészíthetők az illető Twitter-fiókjával is, így valóban minden információ egy helyen érhető el. Szintén újdonság a Blackberry-Bridge nevű funkció, aminek a segítségével a Blackberry okostelefonok a Playbook táblagépek távirányítóiként használhatók.

A Research In Motion január végén hajtott végre vezetőcserét, az új elnök-vezérigazgató Thorsten Heins lett. A szakember nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy más gyártók számára is licencelhetővé teszik a készülő Blackberry OS 10 mobil operációs rendszert. Egy ilyen lépés azt eredményezhetné, hogy a cég a jelenleginél erőteljesebben tudna növekedni. Heins ezenkívül azt állította, hogy az új Blackberry 10 lekörözheti az iPhone-t.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!