78
  • narumon
    #78
    Hát arról nem Jobs tehet, hogy a Sonynál nem bíznak a CEO-ban...
  • narumon
    #77
    Viszont a vita onnan indult, hogy te azt állítod, hogy az ügyfél majd kifizeti a fejlesztési költséget előre de ez nem igaz. Nekem van jó ötletem fizetik az ügyfelek előre amíg kiderül hogy témyleg jó-e vagy sem? Vagy kenytelen vagyok kockázati tőkét bevonni?
  • Molnibalage
    #76
    A kínaiak fizették. A németek meg megépítették. Rohadtul nem ugyanaz...
  • theCREATOR
    #75
    A valódi árán vagy a magyar 98x drágább minden áron?


    A kínaiak egy komplett mágnesvasutat húztak fel a mocsárban míg mi egy lyukat képtelenek vagyunk fúrni... Ja és kisebb költségen :D
  • JL666
    #74
    ...a cég részvényesei akik megbíztak benne...Simán eldöntött dolgokat, ami a Sonynál fél évbe került a belső engedélyeztetési eljárás miatt....
  • Molnibalage
    #73
    És a cég részvényesei, akiknek van beleszólása a dolgokba...?
  • JL666
    #72
    ezt tudjuk, de arra költötte, amire akarta, "ő rendelkezett vele"... Legalábbis a könyv szerint...
  • narumon
    #71
    "Akkor biztos Steve Jobs is sírva könyörgött ezek szerint hitelért az iphone 4s kifejlesztésére mikor 100 milliárd dollár volt a bankszámláján."

    Apró helyesbítés, Steve Jobsnak nem volt ennyi pénze, 100 milliárd dollár az apple bankszámláján volt/van.
  • Caro
    #70
    Így van, nem az a baj, hogy van hitel, mert pénzt adni valakinek az kockázatos.
    Ha sikeres, akkor mindenki jól járhat, a bank is meg a hitelfelvevő is, ha nem, akkor mindketten buknak.
    Ahhoz hogy működjön a gazdaság az kell, hogy az emberek/cégek tudják törleszteni a hiteleiket.
    HA normális világban élnénk, ahol a szabad verseny működik, a kamatok is annyira alacsonyak lennének, amennyire csak lehet.
    De Magyarország nem ilyen, mert a bankszektor messze túl van a saját korlátain, részben mert volt egy fellendülési időszak, és ilyenkor mindenki terjeszkedik, részben pedig az államtól törvényileg kapott előjogaikkal.
    Csak egyenlő mércét kellene alkalmazni minden céggel szemben, és ilyen problémák fel sem merülnének, egy egészséges, önszabályozó rendszer jönne létre.
    Amint írtam korábban, azt viszont meg kell akadályozni, hogy egy-egy ilyen szervezet kezében túl nagy hatalom koncentrálódjon. Hogy ezt miként lehet megtenni, arra meg egy csomó lehetőség van, a legkézenfekvőbb szerintem egy vagyon alapú progresszív adózás lenne.
  • JL666
    #69
    vegyünk egy egszerű 7köznapi példát. Egy F-22 kifejesztése 43 milliárd dollár. És én vagyok ovodás szintjén? Nyereséges kell legyen az f-22?! Bolti forgalomban kapható?! Magánemberek veszik?! ÉN vagyok ovodás szintjén?! haha

    Akkor biztos Steve Jobs is sírva könyörgött ezek szerint hitelért az iphone 4s kifejlesztésére mikor 100 milliárd dollár volt a bankszámláján.

    Én nem minősítelek most téged, oké?!
  • Molnibalage
    #68
    Ez most mire vonatkozik? Mert a gigamega beruházsok nagy részét olyan cégek dobkják össze, akiknek alkalmazottaik száma egy kisebb nagyvároséval vetekszik és a forgalmuk Magyarország szintű országokét ütik. Ez szimplán már a méretükből adódik.

    Mutass egy magyar céget, ami saját erőből és pénzen képes lenne megépíteni csak egy 4-es metrót...
  • gforce9
    #67
    De nem vérlázító, hogy magán vagyon ilyen összegek kifizetéséree képes, az állam pedig, amely milliós tömegeket képvisel, nem tudja kifizetni? Mégis hogyan folyhatott, ennyire irdatlan vagyon szűk érdekcsoportok kezeibe?
  • Molnibalage
    #66
    Az RAH-66 program eredménye gyak 0 lett, mert rendszerbeállított gép nem lett belőle. A gyártósor egy része már felállt, mikor törölték a programot. Cirka 6 millárd dollárt szórtak el rá. Valahol ez belefér...
  • gforce9
    #65
    Hát azt, hgy 50 milliárd eltapsolását hogyan fogadnák egy vadászrepülő, vagy meghiúsult földgázlelőhely ügyében azt nem tudom. De ezek mindenképpen értelmes célok és ezt nem hiszem, hogy megkérdőjeleznék, feltétlenül, legalábbis nem széles körökben. Semmiképp sem annyira mint most, hogy költünk az "országimázsra" milliárdokat és véletlenül sincs látszata. Ez jobban cseszi az emberek csőrét, hogy bizonyos dolgokra szórjuk a pénzt, de semmi látszatja. Egy meghiúsult földgázlelőhely feltárás, hát istenem, van ilyen. Ilyet el tudok fogadni. Abba a természet is beleszól. Nem lehet 100%-ra kiszámítani. De olyat nem igazán tudok elfogadni, hogy milliárdok úsznak arra el, hogy azon adósságok kamatát fizessem, amiknek felvételéhez én nem járultam hozzá. Tudom én hogy ilyen a világ, így műkodödik, ezzel kapcsolatban nincsenek illúzióim. De én úgy vélem, volna mód ésszerűbb működésre is. Csak azt megsínylenék azok, akik jelenleg lényegében a semmiből zsírosan élnek.


    "Az EU-s közlekedésfejlesztésre adott támogatáson nem gondolkoztál el? Nálunk azt jelenti, hogy külföldi cégek építik nagyrészt pl. a metrót és külföldi metró és villamos fut magyar síneken. Tehát az EU lényegében állami pénzen támogatja az adott ország iparát. Mi kapjuk a pénzt, de nem itt csapódik le az a része, ami "munka oldalról" megfogható lenne."

    Hogy a fenébe ne tűnt volna fel. Ez mindenki agyát felcseszi, aki kicsit is képben van a dologról.

  • Molnibalage
    #64
    Kérdezd az államokat. Milyen olyan nagy gáz/olajkitermelő céget ismersz, ami teljes állami kontroll alatt van? Ellenben a kitermelési koncesszió és bányajáradék bevett dolog a nagyvilágban. Aki kitermelelési jogot kapja, az kockáztat. Az állam nem kockáztat semmit, a nyereség nagyobb része nem az övő, viszont stabil.

    A makói gázfúrásnál a próbálkozás 50 millárd forintba voltak amennyire én tudom. Akkor képzeld el, hogy mit szólna a magyar választópolgár mit szólna, ha "próbáljunk meg gázt kitermeli" felindulás mellett ennyit eltapsolna és közölné, hogy "bocs, de ezt most buktuk"... Ki vállalna fel ilyet? És úgy volt ennyi a költség, hogy olyan cég jött ide, aki ezzel él, gépparja és tudása is van hozzá és nem 0-ról kell a céget létrehozni.

    Ez van. A világ ilyen. Egyes megavállalkozások államok felett/között ívelnek át, mert annyira drágák. Ilyenek a hatalmas távvezetékek, olajfúró tornyok létesítése, vagy reptereké. Iszonyatos beruházási költségük van és bitang lassan térülnek meg egyes esetekben.

    Hol lép be az állam? Pl. tömegközlkedés. Összeségében kiadás, hiszen támogatni kell. Viszint - ha normális lenne - akkor a támogatás egy része visszafolyik. Hiszen a vállalatot is működtetik. A benzin, gázolaj és áram is ÁFA terhelt, itthon nem is kicsit.

    Az EU-s közlekedésfejlesztésre adott támogatáson nem gondolkoztál el? Nálunk azt jelenti, hogy külföldi cégek építik nagyrészt pl. a metrót és külföldi metró és villamos fut magyar síneken. Tehát az EU lényegében állami pénzen támogatja az adott ország iparát. Mi kapjuk a pénzt, de nem itt csapódik le az a része, ami "munka oldalról" megfogható lenne.

    Ez eddig még nem tűnt fel senkinek?
  • gforce9
    #63
    Az állam erre nem képes? Mi az ok, hogy ezt nem tehetné meg, egy bukott projekttel? Illetve, mi az ok arra, hogy az állam nem képes kockácati befektetést vállani a példánál maradva? Nem látok semmiféle olyan okot, ami megkövetelné a magánkézben lévő fizetőeszköz kibocsátást.

    A #61-essel nem vagyok tisztában, de ilyesmit gyanítottam. :)
  • Molnibalage
    #62
    A másik fele meg a kockázat. A bank számol azzal, hogy a hitelek egy részét elbukja. Ami visszamarad fizikailag, arra ráteszi a kezét és árverezik, a maradékot meg leírja.
  • Molnibalage
    #61
    Kettőt találhatsz, hogy miér összesen ketten tudtak indulni a JSF tenderen. A kis halakatfelvásárolták a nagyon. Ma is létezik Grumman, de nem csinált önállóan vadászgépet az F-14 óta. Nincs sem Vought, sem McDonnell Douglas - úgy, hogy F-15, F-18 és AV-8-at is gyártotta anno ! - sem Marin Marietta. Maradt a Lockheed Martin és Boeing. Mindenkit felfaltak.
  • gforce9
    #60
    Ez oké, nyilván kell egy erős cég, aki el tud indulni a pályázaton. Én azt nem értem, hogy miért feltétele egy ilyen projekt megvalósulásának, hogy a külső finanszírozása magánbankokban "előállított" hitelpénzből származzon. Mert ugye ezt a példát alapul véve, a bank mondjuk betol a projektbe (csak számokat írok)10 milliárd dollárt. Ekkor ugye a gardaságban ez megjelenik. Plusz, ugye ennek van egy kamata is. Bukóra, fedezet nélkül a bank, ritkán ad. Ha kockázati befektetés, akkor is maximum akkora a kockázat, hogy a finanszírozott projektek összaránya mindenképp pozitív mérleget mutasson. Nyilván így kell lennie, különben nem érné meg. Tehát megjelent 10 milliárd dorllár a gazdaságban plusz a kamat. Ami ugye nem jelenik meg csak mint követelés, mert a kamatrészt senki se tette bele a körforgásba. Ha bukó a projekt mi történik? És ha az állam finanszírozza azt a 10 milliárdot saját kibocsátott bankjeggyel, mi történik? Az előbbi, vagy az utóbbi okoz kisebb kárt, ha a projekt mégsem sikeres? Szerintem az utóbbi.
  • Molnibalage
    #59
    A győztes kiválasztása után az állam finanszírozta a programot - bizony költségtúllépéseket nem számítva. Azonban a flyoffig lehívható támogatások nem fedezték a cégek költségeit, tehát saját költségre fejlesztették ki részben a gépeket. (YF-22 és YF-23). Ha nincs erre pénzed, akkor részben hitelt vagy befeketetőket kell szerezni. A befeketők is néha hitelt vesznek fel.

    Az F-X programban is 9 verenyző kezdett, mikor még csak tanulmány szinten mozgott a cucc. Ott is lehetett forrásokat lehívni, de szó nem volt arról, hogy minden költségét fedezték a 9 pályázónak...
  • gforce9
    #58
    Egyébként ugyanez igaz egy lakáshitelre is.
  • gforce9
    #57
    Egy F-22-es kifejlesztéséhez erőforrások kellenek elsősorban és persze jelen világban pénz. De a pénz, nem feltétlenül kell banki hitelpénzből származzon. Kifizetheti azt az állam is a maga által kibocsátott bankjegyekből, hiszen ellenértékként megjelenik az állami vagyonban az F-22-es repülő. Tehát nem blindre lett kibocsátva a bankjegy, hanem tényleges termelési érték ellenében. Szerintem működhetne. Ha sikertelen a fejlesztés nem igazán változtat ezen, sőt ha a fejlesztés hitelpénzből van akkor nem csak a hitelösszeg hanem a kamat is bukó a mai pénzügyi rendszerben. Egyébként pedig most olyan iszonyatos pénzeket ölnek a fejlesztésekbe, minimális apró előrelépésekért, hogy hihetetlen. Én nem is bánnám, ha picit lelassulna ez a fene nagy rohanás.
  • gforce9
    #56
    Ritka esetek egyike :) De örülök :)
  • Molnibalage
    #55
    Jah, persze. És a termék fejlesztése alatt meg miből él a cég? Vegyünk egy példát bár elég extrém. Az F-22 teljes fejlesztési költsége 43 milliárd dollár volt. Kinek van ennyi pénz addig, amíg elkezdik gyártani a terméket és a megállapított darabárban elkezdni a nyereséget termelni?

    Mi van a nem sikeres fejlesztésekkel és fejlesztési zsákutcákkal? Hm...?

    Ne fárasszál már. Egy óvodás szintjén vagy.
  • narumon
    #54
    Sajnos a mérnöknek előbb kell a pénz mint ahogy a vásárlóhoz eljutna. Ha előtte nem lenne kockázati tőke akkor soha nem jutna el a találmány fázisba.
  • narumon
    #53
    Egyetértek!
  • gforce9
    #52
    Így van, illetve így kellene lennie. A fizetőeszköz kibocsátása, hogy magánkézben van, ott úszik el az egész. Ha a banki, kamatos kört kihagynánk az egész gazdaságból úgy, ahogy van és az állam bocsátaná ki a bankjegyeket, de szigorúan a termeléshez képest, nem csak úgy hasra. Akkor az adósságállománya hirtelen mindenkinek drasztikusan csökkenne. És nem állna fenn az a groteszk helyzet, hogy a kiadott hiteleket képtelenség visszafizetni, hiszen kamat ül rajtuk, ami pénzformában sosem létezett. Szóval matematikai képtelenség az adósságból kilábalni. Némelyek kilábalhatnak, de csak úgy, ha mások mégjobban eladósodnak. Ehhez nem kell közgazdasági diploma sem, csak kis utánagondolás.
  • JL666
    #51
    a vásárló, aki megveszi a mérnök által kifejlesztett terméket.
  • Molnibalage
    #50
    És a mérnököt ki fizeti szerinted? Ma, amikor egyes terémkek kifejlesztése 100 milló dolláros nagyságrend, akkor szerinted kitől kalapozzák össze a pénzt...?
  • theCREATOR
    #49
    Ez azóta van így amióta egynél több ember él a földön azaz amióta megjelentünk... És ezzel az égvilágon nincs semmi probléma, mivel van aki hülye és van aki nem.


    Ha mindenkivel egyenlő szinten akarsz bánni akkor kb egy afrikai benszülött törzs szintjén lennénk vagy még ott sem mert akkor a fogyatékosokkal is meg kéne próbálni pontosan úgy bánni mint akárki mással.
  • JL666
    #48
    a fejlődés a mérnökötől van, nem a bankároktól. Ezért kéne az összes marketingest, meg managert elzavarni a pics@ba...
  • Molnibalage
    #47
    Látom nem sikerült értelmezi amit írtam. Ma a nyugat európai átlagpolgárnál lassan az a kérdés, hogy hány kocsija legyen. 200-250 éve Angliában az áltag városlakó úgy élt, mint ma a cigányputriban. Már, ha az életlen mered hívni mai szemmel.

    Látható a fejlődés. És ez annak is köszönhető, hogy létezik a mai gazdasági rendszer.
  • Molnibalage
    #46
    Érdekes, nekem soha eszembe sem jutna olyan hitelt felvenni, ami teljesen megjósolhatatlanként változhat akár a 20 éves futamidő alatt is. Sajnos az állampolgárok túlnyomú része képtelen ilyen dolgokat átgondolni. Az okosak meg a hülyékből élnek. Elég csak megnézni, hogy a homeopátia, biorezonancia és egyéb marhaságok hogyan törnek előre. A hülyékből élnek kéremszépen...


    Miőrl beszélnük, amikor állásbörzés kártyajós meg asztrológus segítségét lehet kérni egyes rendezvényeken?

    Ne röhögtess...
  • Molnibalage
    #45
    Ettől még igen messze vagynuk. Pusztán válaszói akarat és egy olyan párt kellene aki valamiféle harcot hirdet. Az emberek nagy része viszont birka, megfelel nekik, ami van. Mert jó. Akkor meg minek változtasson?
  • Molnibalage
    #44
    Mennyi az az annyi és milyen színvonalon? Mert jenki / luxembrugi életszínvonalon nem 7 milliárdot a jelenlegi technológiával, az tuti...
  • JL666
    #43
    "Nekem valahogy faszom teli van az ilyen dumával. Annak ellenére, hogy a világ fele nyomorog, általánosan soha nem volt ekkora jólét a történelem folyamán, mint most. Öcsém, 300 éve az emberek túlnyomó része a normális cipőt is hírből ismerte."

    Értem. Akkor gondolom te is feltetted a lábad és örülsz hogy van egy cipőd, estleg kettő, amivel túltejesítetted a a világ túlnyomó részét és már csak eliszod, eljátszod vagyonod.

    Szerintem simán tarthatnál valamelyik német egyetemen előadást, hogy minek audi a6, meg opel insignia, meg bmw 318, meg ftsi motor meg dsg váltó, hiszen nekünk van cipőnk, 300 éve meg még luxus volt, álljon le a fejlődés.

    A török vendégmunkások lájkolnának. Biztos meg tudnád győzni Mark Zuckerberget is, hogy van cipője (papucsa), örüljön neki, minek neki 100 milliárd dolláros cég, adja el 1 dollárért oszt a költse cigányintegrációra.
  • sanyicks
    #42
    Te tényleg ennyire sötét vagy hogy azt hiszed ezek a bankok eredményei? Hát nem azok, hanem a technológia eredményei, ami a bankok nélkül is fejlődött volna...

    Egyébként a világ nagy részének még ma is ismeretlen dolog a cipő.

    "Annak ellenére, hogy a világ fele nyomorog, általánosan soha nem volt ekkora jólét a történelem folyamán, mint most. " na ne mondd ááá nem hiszem el. Pedig az előző világban amikor amikor pont ilyen technológiai fejlettségnél tartottunk máshogy volt. (remélem érted mire célzok)

    " A baj az, hogy nem voltak beépített fékek és biztonsági mechanizmusok, hogy ne legyenek akkora bukták, mint volt már párszor."

    Voltak fékek... a 29-es válság után az usában kialakítottak egy csomó korlátozást, ami a 80-as évektől kezdve a korrupt kormányok segítségével szépen leépítettek, ennek eredménye a 2008 óta tartó válság. A fékek azóta sem lettek visszaépítve, pofázás ment róla tettek nélkül. Szabad az út egy újabb nagy mutyira.

    "Az megint vicceskonetós vonás, hogy ha nem látták előre, akkor ki és mit irányít?" Ki mondta hogy nem látták előre? Épp azt írtam hogy nagyon is tudták mi lesz (hiszen a nagybankok képviselői voltak a kormánytanácsadók évtizedekig, súlyos pénzeket fektettek a korlátok eltörlésének megszavaztatására). Azért írtam hogy HA azzal próbálnád meg védeni a vallásodat hogy nem tudták előre, az még nevetségesebb lenne.
    És nincs itt teo csak kon ;)
    Mindig szoktam írni a gyengébbeknek akiknek nem tűnt fel realtime amikor történtek ezek, hogy nézze meg az inside job című dokumentumfilmet, amiben össze van foglalva az egész, szépen érthetően, így aki nem figyelt/nem akart figyelni utólag értesülhet a dolgokról.

    Ne próbáld már meg a balekokra (hitelfelvevők) fogni az összes gazdasági problémát, mert a balekok mellett még ott kell lennie a csalónak is... Más kérdés nem csak hitelesek szívták meg hanem kisbefektetők is, akiket átvertek a bankok úgy hogy kockázatos befektetési csomagokat (pl 0%-os önrészes hitelek) átsoroltak bizonságosabbra, és úgy kínálták), bár ez magyarországon nem volt olyan probléma, mivel az usában kedveskedtek így az ügyfeleknek a bankok.
    Ezen kívül szerinted mit jelent az hogy az összeomló bankok vezetői szép haszonnal, szabadlábon, kormány/másik bank tanácsadói székben élik az életüket azóta is? Biztos ez kéne hogy járjon az ilyen "jó" munkáért?

    mi lenne ha tájékozódnál, olvasgatnál, ahelyett hogy vallásos meggyőződéssel hiszel valamiben? Nem csak ebben a témakörben, mindenhol azt látni hogy van egy elképzelésed, és az van. Nem olvasol semmit, nem tájékozódsz, az van amit hiszel még ha a tények egyértelműen megcáfolnak, akkor is.
  • Caro
    #41
    Na rendben, de a nagy cégek, de nevezhetjük tőkének is, mindenképpen megpróbálja a törvényalkotást befolyásolni, és ezt sokkal nagyobb eséllyel végig is viszi, veled ellentétben.
    És ez a probléma. A szabad verseny az jó. De amikor egy ember vagy csoport kezében túl sok pénz gyűlik össze, az már a saját területén is veszélyes a monopólium kialakulása miatt, másrészt pedig a demokráciát is veszélyezteti.
  • theCREATOR
    #40
    Épp itt volt az ideje...

    Alapból utálom a zöldeket mert idióták, legalábbis az ilyen GP félék, akik évek óta azt próbálják bizonyítani, hogy az atomerőmű KIBOCSÁJT szennyező anyagot (ami mellesleg vízpára ami a reaktor hűtésekor keletkezik) :)
  • bdzsana
    #39
    Ez nem igaz. Egy ideig működtek így a dolgok. De ma már csak visszafelé haladunk. Igaz, hogy egyre fejlettebb kütyük vannak, de a megélhetés egyre nehezebb. Te talán szerencsés körülmények között élsz, de ma Magyarországon is egyre több ember szembesül azzal, hogy a számlákat sem tudja kifizetni. Az emberek bátran vállaltak gyereket 5-6-t is. Ma már 1 is vakmerőség. A népesség nő, a munkahelyek száma csökken. A kizsákmányolás egyre nagyobb méreteket ölt ami már ilyen népesség mellett nem tűrhető. A túlnépesedés mese. A Föld simán eltart ennyi embert és senkinek nem kellene nyomorban élni. Van elég energia, van elég élelem, van elég hely. Az elosztás viszont a lehető legroszabb.