MTI

A Facebookról lopták le NATO-tisztek személyes adatait

A Facebookról lopták le NATO-tisztviselők személyes adatait ismeretlen csalók, akik az atlanti szövetség egyik legmagasabb rangú parancsnokának nevében nyitottak hamis oldalt a közösségi portálon.

A The Daily Telegraph brit konzervatív napilap által közölt értesülés szerint "valószínűleg kínai kémek" James Stavridis tengernagynak, az atlanti szövetség európai főparancsnokának nevében nyitották meg az ál-Facebook-oldalt, amelyről kapcsolati "meghívókat" küldözgettek - és ezeket az amerikai NATO-főtiszt számos brit és más országbeli kollégája elfogadta. Ezt természetesen abban a hiedelemben tették, hogy a meghívó Stavridis tengernagy valódi Facebook-oldaláról érkezett, ám az ál-főparancsnok "visszajelölésével" a Facebookra feltöltött minden személyes adatukat kiszolgáltatták a meghívók tényleges küldőinek.

A Telegraph szerint NATO-tisztviselők nem szívesen nyilatkoznak arról, hogy ki állhatott az akció mögött, ám a brit lap úgy tudja, hogy bizalmas tájékoztatókon elhangzott: a bizonyítékok "állami támogatással tevékenykedő kínai személyiségekre" vallanak. Az elkövetők aligha juthattak a számukra így hozzáférhetővé vált Facebook-oldalakról tényleges katonai titkokhoz. Az incidens azonban "így is kínos", mert a begyűjtött személyes adatok lehetőséget teremtenek a kémtevékenység potenciális célszemélyeinek kijelölésére, vagy akár zsarolásra is - áll a brit lap internetes kiadásának hétfői írásában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gkalcso #2
  Ez még csak, de a CIA egész jól képbe kerül, ha belátást kap az FB adatokba.
  Még az adatbázisok karbantartásával sem kell foglalkozniuk.
  --
  Ezzel a témával az Alkotmányvédelmi Hivatal vajon foglalkozik-e?
  --
  Tényleg, manapság így csinálja egy titkos-ügynök, ha be kell épülnie?
 • gforce9 #1
  LOL :D