MTI

A szülők is óvatlanok a Facebookon, nem csak a gyerekek

A szülők is óvatlanok a Facebook közösségi portálon: kutatók szerint ugyanakkora az esélye annak, hogy túl sok személyes információt osztanak meg az oldalon, mint a tinédzsereknél.

"A Facebook nem csak a fiatalok körében vált jelenséggé - magyarázta a szakemberek egyike, Emily Christofides PhD-hallgató, a kanadai Guelphi Egyetem kutatója, akit a ScienceDaily idézett. "Az internetes környezet minden korosztály képviselőre befolyással van. A szülők és a gyerekek egyaránt túl sokat adnak ki magukról, többet, mint esetleg azt más közösségi színtereken tennék. Bizonyos pszichológiai tényezők erősítik is ezt a viselkedést." Az egyetem 285, 19 és 71 év közötti felnőttet és 288 kiskorú jelenlétét vizsgálta a Facebookon. A kiskorúak életkora 9 és 18 év közötti volt, noha a világ legnépszerűbb közösségi portálja 13 éves kortól várja soraiba a felhasználókat: becslések szerint azonban 7,5 millió tag életkora nem éri el a 13-at.

Az eredmények szerint a fiatalok többet árulnak el magukról, mint a felnőttek, de csak azért, mert több időt töltenek a közösségi hálón, és nem azért, mert kevésbé törődnének a biztonsággal. A tinik naponta átlagosan 55 percet, míg a felnőttek 38 percet szörfölnek a Facebookon. Az idősebbek viszont kevésbé vannak tudatában a kiszolgáltatottság következményeinek - derült ki a kutatásból, amely szerint minél több időt tölt valaki a közösségi portálon, annál több dolgot oszt meg magáról.

A megosztás mozgatórugói között fontos tényező a népszerűség iránti vágy - világítottak rá a szakemberek. Megítélésük szerint a Facebook olyan környezet, amely személyes információk megosztására bátorítja az embereket, és előfordulhat, hogy ugyan törődnek a biztonsággal, de mégis lemondanak róla a népszerűség érdekében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!