Napi Online

Nem feltétlenül jó vétel a Facebook-részvény

Nagy a felhajtás a Facebook első részvénykibocsátása körül, ám érdemes megfontolni az ellenérveket is.

Ugyan az elmúlt évek egyik legjobban várt nyilvános kibocsátása az idén április−június között esedékes Facebook-emisszió, a Forbes összeállítása szerint erős érvek szólnak amellett, hogy miért nem érdemes mindenáron jegyezni a papírból. A világ legnépszerűbb közösségi oldalát üzemeltető társaság éves összevetésben 127 százalékkal, 3,8 milliárd dollárra bővülő bevételein üzemi szinten 1,5 milliárdos nyereséget könyvelhetett el tavaly, ami első ránézésre komoly eredmény. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján viszont debütálásakor igencsak túlértékelt lehet a papír.

Az árfolyam és bevétel hányadosát (P/S) alapul véve a Facebook 19,7-es mutató mellett forogna, ez csaknem 500 százalékkal haladja meg az Apple 3,3-as, illetve mintegy 300 százalékkal a Google 5-ös P/S értékét. Azt feltételezve, hogy a társaság a Google-hoz hasonlóan 26 százalékos nettó árrést tud elérni, a Facebook 80-as P/E-vel rendelkezne, ami jócskán túlmutat a keresőóriás 19-es, illetve az Apple 12,7-es értékén. Ez alapján könnyen elképzelhető, hogy a tavalyi nagy technológiai ipo-khoz hasonlóan az első nap szárnyalása után mélyrepülésbe kezdene a papír. Igaz, 2004-es kibocsátásakor a Google is 80-as P/E-vel startolt, árfolyama 84 dollárról indulva 2007-ben érte el 715 dolláros csúcsát, ám még tegnap is 578 dollárnál járt a jegyzés.

A kibocsátás nagy valószínűség szerint nem vezetne a kiszolgáló iparágak beruházásának felpörgéséhez − mint ahogy az a Netscape 1995-ös tőzsdére vitele után történt −, hiszen míg a böngésző-fejlesztő történelmet írt a net hozzáférhetőbbé tételével, a Facebook innovációs faktora sokkal alacsonyabb. Ráadásul a kockázati tőkebefektető csoportok sem a kibocsátás miatt fektetnének a technológiai startupokba. Végül, de nem utolsósorban a menedzsment és a munkavállalók (egyszóval bennfentesek) szempontjából csak akkor lesz érdekes az IPO, ha a jelenlegi másodpiaci OTC árnál lényegesen magasabban tudnak túladni papírjaikon, ám ha pénzzé akarják tenni részvényeiket, azt eddig is megtehették.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wappista #3
    Savanyú a szőllő!
  • Jackal #2
    Mit keres egy ilyen hír egy technikai oldalon? Kiket akar átverni/félrevezetni a cikk? Egyáltalán kit érdekel az ilyen?
  • r0ach #1
    84-ről 715-re? uffff de jó biznisz