ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél

Megváltoztatja az internet a fiatalokat

Internettel foglalkozó szakértők szerint a millenniumi generáció tagjainak előnye és hátránya is származhat abból, hogy egy olyan világban nőttek fel, ahol az információ egy kattintással elérhető.

Az 1981 és 2000 között született millenniumi generáció jövőjével kapcsolatban internetes szakértők véleményét kérte ki a Pew Research Center és az Elon University közös kutatásában. A felmérést végzők arra keresték a választ, előnyt vagy hátrányt jelent a fiatal korcsoport tagjainak, hogy az internet térhódításával párhuzamosan nőttek fel, amelynek eredményeként az online világ állandó, mondhatni természetes közegükké vált. Az adatok szerint a több mint ezer megkérdezett szakértőt, kutatót, vállalati képviselőt és egyetemi oktatót erősen megosztja, hosszú távon pozitív vagy negatív hozadékú lesz-e a hiperkonnektivitásnak nevezett jelenség.

A Pew és az Elon szerint a millenniumi generációra az állandó online jelenlét jellemző. Ezt támasztja alá, hogy a 12-17 éves amerikaiak 95 százaléka internetezik, 76 százaléka tagja a közösségi oldalaknak és 77 százaléka rendelkezik mobiltelefonnal. A felmérés szerint a válaszadók 55 százaléka általánosságban pozitívumként értékeli, hogy a fiatalok internetes írástudásuknak köszönhetően, gyorsan találnak válaszokat nehéz kérdésekre is. 43 százalék azonban úgy vélte, a gondolkodási képesség kárára válik, hogy az információ gyakorlatilag egyetlen kattintással elérhető.

A többség egyet értett abban, hogy a fiatalok a problémamegoldás és közösségi munkavégzés terén jól hasznosítható képességet birtokolnak azzal, hogy gyorsan találnak információt, és hasonlóan gyorsan tudják értékelni annak értékességét és hasznosíthatóságát is. Így a munkaerőpiacon döntéshozás és elemzés terén kitűnően teljesítenek majd. Többen azonban aggodalmukat fejezték ki azt illetően, hogy ez a gyorsaság megalapozatlan, pontatlan döntésekhez vezethet. A megkérdezett szakértők közül elsősorban a tanárok jelezték, aggódnak az internet tanulásra gyakorolt hatásai miatt is. Többen ugyanis úgy látják, a készen és gyorsan kapott információ nem ösztönzi a fiatalokat arra, hogy maguk sajátítsák el a tudást, ehelyett egyfajta "külső agyként" hagyatkoznak az online elérhető információkra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Molnibalage #16
    Arról nem is beszélve, hogy ezek nem magyarul vannak. A mai fiatalok nyelvtudása meg semmivel sem jobb a kicsit öregebb generációnál...
  • bvalek #15
    Így van, egy ponton túl lehetetlen hozzáférni a kutatási eredményekhez. Nagy tudománytörténeti jelentősségű cikkek amiknek rég lejárt a copyright-ja pedig még mindig csak iszonyú pénzekért érhetőek el. A szintén méregdrága szakkönyveket meg csak törvénysértés útján, illegálisan lehet megszerezni (főleg mert a legfontosabbak már nincsenek is forgalomban).
  • Molnibalage #14
    ahol az információ egy kattintással elérhető.

    Rohadtul téves. Max. a szenny. A valódi értékkel bíró tartalom még keresővel is alig található meg...
  • Tetsuo #13
    Az interneten hatalmas tudastarak, lexikonok, kepzesek, komoly muvelodesi alapanyag, magasszintu muveszetek, nivos szorakozas stb. is talalhato.
    Az emberek tobbsege megis buta szorakozasra, fecserelt idotoltesre hasznalja szokas rabjakent es/vagy hogy megfeleljen a trendeknek ill. azert mert mar le lett butitva es elhiszi, hogy fontos informacio, hogy VVBela tejjel issza a teat.

    Az informacio-fugges is egy uj jelenseg. Ami lehet barmely intelligencia szintjen, ki-ki a maga teruleten kutatja az infokat szakadatlan, akar minden nap.

    Ezek a virtualis-vilagi esemenyek bizony, befolyasoljak a valo elet esemenyeit. A szocialis elet degradalasa mellet, a fugges komoly idoket rabol az egyen eletebol, az informaciok pedig formaljak a tudatot, a gondolkodast es a viselkedest.
    A "masfajta" koncentracio rendszeressege pedig erosen csokkenti a hosszabb koncentracio kepesseget.
    A monitor (a legujabb LCD-k is) naphosszat valo bamulasa, pedig nem igazan jo a szemnek, a nyaknak, a gerincnek stb...


    Hogy erre te tudsz ellenpeldat es pont temagad lennel az, annak orulhetsz, de sajnos igaz a fenti altalanositas.
  • Tetsuo #12
    Nem teljesen. Minden inger hat az egyed fejlodesere. Valami kevesbe, vmi jobban.
    Nem csak a brutalis filmekrol van szo, hanem a megvaltozott erkolcsi alapokrol, az egesz tarsadalom moralis hanyatlasarol.
  • cateran #11
    1 normalis tarsadalomban ezek nem is leteznenek....Szoval csak az almodozas marad:)

    Amugy pedig termeszetesen igenis osszeroppanthatja 1 normalis ember pszichejet valami olyasminek a latvanya es/vagy megtapasztalasa, amit keptelen feldolgozni...Foleg sanyicksnak:) Dehogynem...mindenkinek van 1 hatar (bar altalaban vagy inkabb manapsag ez a hatar mar igen tag)
  • nlght #10
    manapság csak Svájcban van normális társadalom, az meg még csak az 1%-ot se teszi ki a világban
  • Khelben #9
    "brutális állatkínzós videók vannak + fater alkoholista és veri + az anyja nem törődik vele + iskolában kiközösítik"

    Egy normális társadalomnak ebből a négyből hármat tudnia kellene kezelni. És akkor csak az állatkínzós videó marad.
  • nlght #8
    A lényeg, hogy a mai gyerekeket (6-13 év) sokkal több káros infromáció éri, ami károsan befolyásolja a nevelésüket/fejlődésüket, mint a preinternet generációk esetében. Persze akik normális környezetben nőnek fel azok jobban védve vannak mentálisan, mint a zavaros nevelésben részesülők.

    "De ezektől sem lesz senki gyilkos."

    Örök vita a pszichológiában, hogy a génjeid és a nevelés milyen mértékben befolyásolja, hogy kivé válsz... úgyhogy ebbe most ne menjünk bele...

    De a faktorok összeadódnak, például talál egy portált ahol brutális állatkínzós videók vannak + fater alkoholista és veri + az anyja nem törődik vele + iskolában kiközösítik = a jövő sorozatgyilkosa (nem biztosan, de komoly esély van rá, hogy állatokon fogja kitölteni a dühét és lemásolja a netről a videókat, később ugyanezt embereken követi el). De ha nem találna az interneten videókat, amik ötletet adnának neki, akkor már is egy faktorral kevesebb lenne és kisebb eséllyel válna belőle sorozatgyilkossá. A sorozatgyilkos dolog mondjuk elég szélsőséges példa, de a lényeget remélem megérted belőle. Az internetes videókat meg be lehet helyettesíteni a híradóval is akár. Régen nézhető színvonalat képviselt az is, most meg felér egy horrorral, csak az hír ha valaki meghalt vagy erőszakos bűn áldozata lett.
  • sanyicks #7
    normális ember akármit lát, nem fog tőle beteg dolgokat csinálni. Aki ezektől beteg dolgokat csinál, az már alapból beteg volt, csak nem jött ki a betegség rajta addig.