Alex

Óriáscégek a gyerekek internetes biztonságáért

28 vezető vállalat vezérigazgatói azzal a céllal fogtak össze, hogy jobbá és biztonságosabbá tegyék az internetet a gyerekek számára.

Európában a gyerekek átlagosan hétéves korukban lépnek fel először a világhálóra. A saját bevalláson alapuló adatok szerint az internetező 9-12 évesek 38%-a a korhatárok ellenére saját profillal rendelkezik a közösségi hálózatépítő weboldalak valamelyikén. Az internetező gyerekek több mint 30%-a mobiltelefonnal, míg 26%-uk játékkonzolokon keresztül csatlakozik a világhálóhoz. A koalíció Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnökének az IKT-ágazathoz intézett felhívására jött létre, melyben a biztosasszony az európai gyerekek egyre korábbi internethasználatából eredő kihívásokra reagáló intézkedések fokozására szólított fel.

A Európai Bizottság által életre hívott koalíció alapító tagjainak sorába többek között az Apple, a BSkyB, a BT, a Dailymotion, a Deutsche Telekom, a Facebook, a Google, a Hyves, a KPN, a Liberty Global, az LG Electronics, a Mediaset, a Microsoft, a Netlog, a Nintendo, a Nokia, az Opera Software, az Orange, a Research in Motion, az RTL Group, a Samsung, a Sulake, a Telefonica, a TeliaSonera, a Telenor Group, a Tuenti, a Vivendi és a Vodafone tartozik. A legfontosabb intézkedések az internetet egyre fiatalabb életkorban használni kezdő generáció igényeit tartják szem előtt, így egyebek mellett a káros tartalmak bejelentésének egyszerűbbé tételére, az életkornak megfelelő adatvédelmi beállítások biztosítására és a szülők ellenőrzési lehetőségeinek kibővítésére irányulnak.

Az összefogás keretében egyszerű és hatékony bejelentő eszközöket hoznak létre. Valamennyi internetezésre alkalmas eszközön lesz egy funkció, ami lehetővé teszi a gyerekekre nézve ártalmasnak ítélt tartalom bejelentését. Az adatvédelmi beállítások alkalmazkodni fognak a különböző korcsoportok igényeihez. Ezek a beállítások határozzák meg a felhasználó által közölt információkhoz való hozzáférés mértékét, így például azt, hogy az elérhetőségre vonatkozó adatok vagy a fényképek ne az összes felhasználó, hanem csak a közeli ismerősök számára legyenek láthatók.

Szélesebb körben fogják használni a tartalmak osztályozását és kidolgoznak egy általános érvényű, és más szektorok által is alkalmazható korhatár-besorolást, mely a szülők számára egyértelműen megkülönböztethető korosztályokat határoz meg. Bővítik a szülők ellenőrzési lehetőségeit és népszerűsítik ezeket. Javítják az együttműködést a bűnüldöző hatóságokkal a gyermekek szexuális zaklatásáról készített felvételek esetében, aktív szerepet vállalnak ebben.

A szándéknyilatkozatban kiemelt cselekvési területek tekintetében határidőket és teljesítménymutatókat határoztak meg. Ezenfelül a koalíció tagjai kötelezettséget vállaltak arra, hogy együttműködnek a Bizottsággal és más érdekelt felekkel, például gyermekjóléti vagy fogyasztói civilszervezetekkel. A Bizottság a hét elején civilszervezetek egy csoportjával közösen határozta meg az elszámoltathatósággal és a jelentéstétellel kapcsolatos főbb pontokat. A koalíció munkájának első értékelésére 2012 nyarán fog sor kerülni, és ekkor rögzítik majd az esetlegesen szükséges további felülvizsgálatok időpontját is. A kezdeményezés a már működő ágazati megállapodásokra, például a biztonságosabb közösségi hálózatépítési elvekről szóló megállapodásra és az Egységes Európai Játékinformációs Rendszerre (Pan-European Games Information - PEGI) épül.

A koalíció önkéntes együttműködési kezdeményezés, melytől a Bizottság azt reméli, hogy az alapító tagok által kidolgozott megoldásokat egyre több vállalat veszi át és alkalmazza majd. A koalíció további tagok jelentkezését is várja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • finizlik #2
    Nem tudtad?

    A szülőnek ma már nincs felelőssége, helyette van PER.
  • mad mind #1
    Ez ismét egy teljesen felesleges funkció lesz. A gyerekek ritkán jelentenek be bármit, ráadásul az eszköz honnan tudja, hogy éppen a 10 éves Zsoltika, vagy a 16 éves Zsolt ül a gép előtt, kihez állítja be a szűrést?
    Ez csak akkor működne, ha mindenkinek külön profilja lenne minden eszközhöz, ami nonszensz. Pl. kikapcsolja a tévét az esti családi mozizásnál, mert délután a gyerek kapcsolta be a saját profiljával?
    A szülők felelőssége a gyerek nevelése, nem az eszközöké, és pláne nem cégeké.