Berta Sándor

Tag Challenge - felhasználók segítségével a bűnözők ellen

Az amerikai külügyminisztérium március 31-én különleges programot tart: öt amerikai és európai városban a közösségi oldalak látogatói segítségével akar minél több feltételezett bűnözőt kézre keríteni.

A Tag Challenge nevű kezdeményezés célja annak kiderítése, hogy vajon adott esetben a Facebook és más platformok regisztrált tagjai hatékonyan segíthetik-e a hatóságok munkáját vagy sem? A kísérlet napján öt városban (New York, Washington, London, Stockholm és Pozsony) helyi idő szerint reggel 8 órakor a szervezők nyilvánosságra hozzák öt "gyémánttolvaj" fényképét. A résztvevőknek összesen 12 órájuk lesz arra, hogy megtalálják mind az öt feltételezett elkövetőt és a "sikeres elfogást" bizonyító fotókat megjelentessék a program honlapján.


A felajánlott 5000 dollárt csak azok kaphatják meg, akik minden "bűnöző" tartózkodási helyét felderítik és leleplezik mind az öt személyt. Azt mindenki maga döntheti el, hogy milyen stratégiát követ. A teszt célja annak bebizonyítása, hogy a közösségi hálózatok felgyorsíthatják az eltűnt vagy keresett személyek felkutatását. Régebben már voltak hasonló kísérletek, az amerikai védelmi minisztérium például 2009-ben tíz vörös ballon felkutatását tűzte ki célul. A feladat az volt, hogy minden információ nélkül és egy bizonyos időtartamon belül meg kell találni a ballonokat. A mostani feladat ugyanakkor nehezebb, mivel csak 12 óra áll rendelkezésre, ráadásul a célpontok mozgásban lesznek.

A hatóságok és a titkosszolgálatok ugyanakkor megtudhatják, hogy valóban olcsó és hatékony segítséget jelenthet-e az ilyen feladatoknál a Facebook, a Twitter és a többi közösségi oldal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!